När Birgid och Goran dyker upp krossas illusionen helt

Glenn Fleshler som tjetjenske maffialedaren Goran Pazar i komediserien ”Barry”.

En svensk Birgid och en tjetjensk Goran stör läs- och tittarupplevelsen.

Jag läser ”Transit”, andra boken i Rachel Cusks hyllade trilogi, och sugs in i beskrivningarna och dialogerna, de känns så äkta, så SANNA – tills berättarjaget träffar en sval svenska på en fest.

En svenska som heter – Birgid.

Vem fan heter Birgid? Inte någon alls, visar det sig när jag söker i Statistiska centralbyråns namn-databas. Inte en enda person i Sverige heter Birgid, men likväl dyker en svenska med det namnet upp i Rachel Cusks (född i Kanada, bosatt i England) roman.

Kanske har det udda namnet en särskild betydelse för Cusk – som visserligen använder helt ”normala” namn på sina överiga karaktärer – eller så har hon träffat en Birgit en gång och inte brytt sig om att kolla upp stavningen.

Efter att Birgid dyker upp i ”Transit” är jag inte lika uppslukad av romanen längre, förtrollningen är bruten, jag ser den som den konstruktion den förstås är.

Bill Haders mörka komedi ”Barry” på HBO Nordic har också fått mig att fokusera på annat än själva historien. Yrkesmördaren Barry som vill bli skådespelare hamnar i onåd hos ett gäng tjetjenska skurkar. Det är bara det att de ser ut som, låter som och heter sådant som får mig att i stället associera till slaviska skurkar. Goran, till exempel, är ett vanligt namn i Kroatien och Serbien, men inte i Tjetjenien.

I en kommentartråd om HBO:s serie uttrycker en tittare med tjetjenskt påbrå besvikelse över att den tjetjenska maffian har slaviska namn och till och med kors om halsen, då tjetjener är muslimer och heter sådant som Akhmed och Ramzan.

I vår globaliserade värld kan det mesta nå de flesta, och det är inte supersvårt att göra minimal research genom att googla fram vanliga namn för olika nationaliteter på nätet. För oavsett om det gäller en sval middagsgäst eller ett maffiagäng vill vi alla representeras på ett någorlunda trovärdigt sätt.

Förresten, SCB redovisar bara namn som delas av minst två personer. Så om det finns en endaste Birgid och du läser det här, förlåt.

Följ ämnen i artikeln