Ernst om kritiken: ”Inget med det att göra”

TV4-profilen slår tillbaka

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Indragna bygglov, domstolsförhandlingar och anklagelser om byggfusk – nu förklarar Ernst Kirchsteiger varför han inte tar åt sig av kritiken mot ”Sommar med Ernst”.

– Jag vet att det inte är mig det handlar om, jag är fel gubbe att prata med i de lägena, säger han.

Ernst Kirchsteiger, 61, räknar med en lite lugnare sommar när han i år renoverar en privatägd bondgård på Österlen i ”Sommar med Ernst”.

Men förra året stormade det rejält, när renoveringen av Kånsta kvarn i Hallsbergs kommun utanför Örebro slutade i förvaltningsrätten, som slog fast att renoveringen varit olaglig. Kommunen fick bland annat bakläxa för den felaktigt hanterade bygglovsansökningen.

Blåsväder

Även tidigare har TV4:s populära sommarprogram hamnat i blåsväder. I den första säsongen saknades helt bygglov för det soldäck som Ernst byggde. 2011 stoppades TV4 av länsstyrelsen som överklagade kommunens beviljade bygglov, och i stället fick Ernst ta sig an en av krögaren Carl Jan Granqvists fastigheter, där man då renoverade ett kök utan att dra in vatten till kranarna. ”Sommar med Ernst” har flera gånger kritiserats för undermåliga förarbeten och 2015 hamnade programmet i domstol efter att Konkurrensverket slagit fast att kommunen som ägde det torp som då renoverades, inte hade följt lagen om offentlig upphandling.

För Ernst Kirchsteiger är det viktigt att inte låta sig påverkas av kritiken.

– Nej, egentligen inte. Jag måste hålla isär vad som är jag och vad som är annat. När jag går in i ett hus så är det en arbetsplats som jag har blivit tilldelad. Jag är inte med och förhandlar, när jag går in ska allt vara clearat och klart och allt ska vara fixat, säger han.

1 av 2 | Foto: NATANAEL JOHANSSON
Ernst Kirchsteiger.

”Jag har inget med det att göra”

– Jag får bara akta mig för att tycka att det är jag personligen, för jag har inget med det att göra. Tyvärr är jag ansiktet utåt och då blir det ”Ernst-projektet” hit och Ernst och Ernst och Ernst. Men i själva verket är det inte jag. Och jag är klok nog att hålla isär det. Jag vet att det inte är mig det handlar om, jag är fel gubbe att prata med i de lägena.

Ja, som du säger så blir det ju ”Ernst-projektet”, men det är ju också det namn som du registrerat och som finns på otroligt mycket saker?

– Precis så är det. Och det är samma sak där, det håller jag också isär. När jag läser ”Ernst” på en vas, så tänker jag inte att det är min vas eller att det är jag, utan det har verkligen blivit ett varumärke. Den Ernst som sitter framför dig nu, det är han som är. Som går upp på morgonen och pinkar morgon och byter kallingar och lever loppan, säger han och skrattar.

”Sommar med Ernst” sänds torsdagar 20.00 i TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN