Leila Lindholm anklagar Josephine för receptstöld

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2012-09-30

Tv-profilen: ”Ingen slump”

Ett bakbråk – med en ­bitter eftersmak.

Tv-kocken Leila Lindholm anklagar ”Hela ­Sverige bakar”-deltagaren ­Josephine Palm för ­receptstöld.

– Att tre recept är identiska med recept från ­mina böcker är ingen slump, ­säger Leila Lindholm.

I senaste avsnittet av Sjuans ”Hela Sverige bakar” fick de tävlande i uppdrag att baka tre olika sorter av cupcakes.

Tanken var att de skulle visa upp sina ”paradbak”.

Vann tävlingen gjorde  Josephine Palm, 25.

Nu hävdar Leila Lindholm, 37, att deltagaren ­använt sig av hennes recept.

På Facebook skriver hon:

”Intressant att tjejen som vann utmaningen har snott alla mina cupcakerecept rakt av och mörkar det ­totalt...”

Inlägget utlöste en våg av kommentarer och tv-profilens Facebook-sida förvandlades till något av ett debattforum.

Publicerade i bakbok

När Nöjesbladet når ­Leila Lindholm vill hon tona ned det hela.

– Jag kan bara konstatera att det är ett fantastisk sammanträffande om hon har råkat uppfinna tre recept som är identiska med mina.

Recepten finns publicerade i hennes egen bakbok, menar hon.

– Jag är inte ute efter att hänga henne. Men som ­tittare undrar man ju vad programmet går ut på egentligen? Om man nu ska kora Sveriges bästa hemmabagare så kan ju 200 000 människor vara det, de har ju också min bok, säger ­Leila Lindholm.

Och fortsätter:

– Jag har ingen aning om vad det är för tävlingsregler. Men den som vinner får ju göra en egen bakbok, det är bara att hoppas att den ­innehåller vinnarens egna ­recept.

”Googlat på kul”

Men Josephine Palm slår ifrån sig. Hon menar också att hon aldrig hävdat att det var hennes egna recept.

– Ingenting säger att ­receptet måste vara egengjort. Jag har googlat på kul grejer som jag vill göra. Jag kan inte svara på vem som är upphovsman till de ­recept jag har bakat. Om det är ­Leilas, tråkigt i så fall att hon ­inte kan se credden i det.

Enligt henne kommer inga av recepten från ­programmet att användas i ­vinnarens bakbok.

”Står dem helt fritt”

Malin Knave är exekutiv producent för ”Hela Sverige bakar”.

– Deltagarna tävlar med deras paradbakelser, de bakelser de själva anser sig vara bäst på. Vilket recept de använder står dem helt fritt, ­säger hon.

Så här bakar du skandalcupcakes

Ingredienser

2 dl vallmofrön

2 st citroner

3 st ägg

2,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 st citron

Frosting

60 g smör (mjukt)

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelphiaost eller annan cream cheese

2 st citroner Citronmeliss

Tillvägagångssätt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, vanilj och socker ­pösigt.

3. Smält smör, blanda med mjölk och häll detta i äggmeten.

4. Vänd ner de torra ingredienserna samt vallmofrön.

5. Tillsätt rivet skal och saft från ­citronen.

6. Fyll 12 formar med muffinssmet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

7. Blanda allt till frostingen (sikta ner florsockret). Spritsa cupcakesen när de svalnat och strö på ­vallmofrön.

Följ ämnen i artikeln