Joakim Lundell

Jockes och Jonnas bolag i blåsväder – planerade börsnoteringen hotad

Av: 

Petter J Larsson

NÖJE

Joakim och Jonna Lundell vill börsnotera ett bolag.

Men den senaste tiden har det stormat rejält kring projektet – som går ut på att ett annat noterat bolag ska tas över.

Nu hotar bolagets ledning och revisorer att hoppa av.

Influencerparet Joakim och Jonna Lundell vill sätta ett nytt bolag, Influencer Panel, på börsen.

Men de senaste veckorna har det stormat rejält kring projektet, rapporterar Breakit.

Enligt ekonomisajten har paret och deras allierade Capital Conquest hamnat i dispyt med några tänkta samarbetspartners, som vill att noteringsförsöket stoppas.

Enligt Breakit har planen varit att Influencer Panel ska ta vad som kallas ”bakvägen till börsen”, genom att tilldelas en majoritet av aktierna i ett redan aktienoterat bolag och därmed ta över börsplatsen därifrån snarare än att behöva ta sig igenom den långdragna processen innan man kan börsnoterat. Företaget som planerats tas över är teknikbolaget Newton Nordic, som också ägs av Capital Conquest.

Hotar lämna uppdrag

Metoden är inte ovanlig, men då brukar det övertagna företaget vara med på det, vilket till exempel skett när klädföretaget Odd Molly blev ett fastighetsbolag. Men Newtons styrelseledamöter är inte med på förslaget och hotar lämna sina uppdrag inför bolagsstämman den 11 november. Breakit nämner försöket att överta Newton Nordic som ett ”fientligt övertagande”.

Jocke och Jonna Lundell hemma i Norrköping. (Arkivbild)

Capital Conquest, som leds av den ekobrottsdömda Glenn Renhult, har i flera pressmeddelanden anklagat Newton för olika saker. Bolaget växer inte, resultatet utvecklas åt fel håll, de prioriterar fel, enligt pressmeddelandena, som även anklagar Newtons ledning för insiderbrott då de sålt aktier i bolaget, skriver Breakit.

”Felaktiga påståenden”

Newton bemötte anklagelserna i ett pressmeddelande den 22 oktober.

”Bolaget kommenterar vanligtvis inte rykten men finner det nödvändigt att bemöta felaktiga påståenden i syfte att säkerställa korrekt information till aktiemarknaden, särskilt med anledning av den förestående extra bolagsstämman,” inleder Newton meddelandet.

Därefter skriver bolaget att resultatet i det tredje kvartalet 2021 minsann var en förbättring snarare än en ”väsentlig försämring”, att styrelsen ”inte avyttrat aktier i bolaget” och att det inte förekommit någon insiderinformation vid tidpunkten för ledningspersonernas försäljning av aktier i bolaget.

”Måste godkännas”

Newton har även påpekat att Nasdaq kommer kräva att en ny noteringsprocess görs om verksamheten skulle ersättas med Influencer Panel. Newtons revisorer, från företaget Ernst & Young, har också sagt att de kommer hoppa av om Capital Conquest får igenom övertagandet.

Aktiemarknadsnämnden, ett organ som ska säkerställa så kallad ”god sed” på aktiemarknaden, har utrett ärendet och slagit fast att ägare till 90 procent av Newtons aktier måste godkänna övertagandet på torsdagens stämma – såvida det skulle innebära att bolaget efteråt inte kommer finnas noterade någon annanstans, skriver Breakit.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vägen till framgången – så blev hon miljonär

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Lundell

Jonna Lundell

Newton Nordic

Aktier

Börsnoteringar