Karin Smirnoff: Jag vet inte hur man gör när man skriver deckare

Har skrivit nya Millennium-boken ”Havsörnens skrik”

Uppdaterad 2022-11-07 | Publicerad 2022-10-27

VÄRLDSSLÄPP 4 NOVEMBER. Karin Smirnoff tänkte inte efter men kände att det var självklart att tacka ja till stafettpinnen. — Okej, jag behåller karaktärerna, men det är ändå min bok! Det var dealen. Det är Stieg Larssons värld men ändå min, säger 56-åringen som blir den tredje författaren med Millennium-seriens sjunde bok "Havsörnens skrik" (Polaris förlag).

Karin Smirnoffs västerbottniska by har bara 12 invånare.

Där, i total tystnad, har den nya Millennium-boken ”Havsörnens skrik” formats.

Den första ondskefulla scenen kan hon tacka sin granne för.

— Han lägger ut slakt till havsörnar. Jag hade nyligen sett filmen Léon där det finns en städare och tänkte att det kunde finnas en person som städar bort människor, men samtidigt matar fåglar.

Med över 100 miljoner sålda böcker spelar Millennium-serien i en alldeles egen litterär division. Människor världen över har fascinerats av huvudkaraktären Lisbeth Salander. Först i Stieg Larsson-trilogins universum, sedan via tre romaner av David Lagercrantz.

När Karin Smirnoff, författare till succésviten om Jana Kippo, nu för arvet vidare gör hon det på sitt vis, med fokus på relationer och ett extra lager ondska.

– Jag tänker att ondska finns i alla människor i ett visst sammanhang. Vem som helst kan utveckla sådana sidor. Det är tacksamt att beskriva våld.

Hemlighetsmakeri

Fyra veckor före boksläppet mejlas det friskt mellan förlaget och media. Sekretesshandlingar ska skrivas under men när det väl kommer ett vattenstämplat, oredigerat manus så är det först bara halvt.

”Det är inte riktigt klart. Karin jobbar visst som bäst när hon är pressad”, ursäktar sig en förlagsanställd.

Någon vecka senare sitter Smirnoff nedsjunken i en fåtölj på förlaget i Stockholm. Hon har lämnat byn för att rulla igång Millennium-showen och gör det med ett avslöjande.

– Jag hade deadline sista augusti men började känna att jag inte var nöjd. Så då jag skar bort nästan halva boken.

Men även en före detta journalist håller deadline. Den nya bokhalvan skapades på tre veckor, med hjälp av vännen Cathrine som är psykolog och expert på struktur. Ändå är ett citat i boken ”En människa med bastu behöver ingen jävla psykolog”.

Karin Smirnoff och David Lagercrantz på Bokmässan i Göteborg. 

”Jag vet inte hur man gör när man skriver deckare”

Vad tänkte du när du fick frågan?

– Det var viktigt att det skulle vara en roman. Spänning ska in men jag vet inte hur man gör när man skriver deckare. Jag har arbetat utifrån det jag kan. Det är en utmaning språkligt att få in tråden men ändå behålla litteraturen. Sedan, tänker jag ... man blir väl varm i kläderna. Lagercrantz är mer detaljerad, mer mån om läsaren ska förstå. Jag är inte mycket för beskrivningar och utfyllnad.

I ”Havsörnens skrik” är det norrländska ständigt närvarande och dialogen rak och inte sällan karg. Mitt i allt finns Svala, en tonåring med speciella förmågor.

– En 13-åring kan vara oerhört avancerad, men ändå ett barn. Det är en intressant ålder att titta på. På sätt och vis är hon mognare än vad Salander är.

Berätta om ditt första ”möte” med Lisbeth.

– Jag minns mycket från när jag läste böckerna och det är ett bra betyg. Stieg Larsson kom med något nytt och var duktigt på karaktärer. Lisbeth Salander är en oförglömlig karaktär.

”Människor trasas ofta sönder av dåliga mammarelationer”

Karin Smirnoff.

I den nya boken är huvudpersonen fortsatt tyngd av dåtiden och skeptiskt till framtiden. Stämningarna känns också igen från den sociala misären i Smirnoffs senaste roman Sockerormen.

– Jag har svårt att släppa mammorna, och barnen. Människor trasas ofta sönder av dåliga mammarelationer. För mig är relationerna det mest intressanta, för det är så det är i livet.

Men relationer är komplicerade.

– Jag bor i by med 12 människor, det har ju sina skäl, säger författaren och ler.

– Det är skönt att komma till stan ibland och vara en i mängden men mitt liv bygger mer på naturen och ensamheten där jag kan måla eller skriva. Det borde vara en lyxtillvaro för alla, att få andas ren luft där det är alldeles tyst.

”Kommunerna har guldläge och säger ja till allt”

Miljön är bokens grundämne. Hotet från storföretag som vill åt naturtillgångar och landytor.

– Det har med samhällsomvandlingen i norr att göra, när folkmängden ska ökas och att det rullar in en oerhörd massa företag för att elen där är billigare. Kommunerna har guldläge och säger ja till allt. Men vilka problem kommer med de här miljarderna?

Var i livet befinner sig Lisbeth Salander?

– Hon är delägare i Milton security och har kommit upp till Gasskas, som den fiktiva kommunen heter, för att träffa sitt brorsbarn, Svala, som hon inte ens känt till. Lisbeth kom ju över så oerhört mycket pengar i Larssons tredje bok och har nu köpt tillbaka våningen på Fiskargatan i Stockholm. Men den är tom. Hon käkar pizza, och har bytt sport, gått från boxningen till karate. Jag håller själv på med karate. Det är bra hjärnhalvsträning men i grunden är det självförsvar.

Och Mikael Blomkvist?

– Han har rest till sin dotter som ska gifta sig med en norrländsk kommunpamp.

Karin Smirnoff har ett trebokskontrakt och målbilden nu är att skriva snarare än att bokturnera.

– Jag reste jättemycket med mina första böcker. Egentligen har jag ägnat de senaste två åren år att bara prata böcker. Jag har inte lust med det i samma omfattning.

Skrivtid i tystnaden hemma på släktgården i byn eller en galen pr-turné jorden runt? Bara Lisbeth Salander har svaret.