SVT gör ny nöjessatsning med Kristian Luuk

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristian Luuk ska vara programledare för det nya underhållningsprogrammet "Veckans ord". Arkivbild.
Foto: Pernilla Thelaus/SVT
Kristian Luuk ska vara programledare för det nya underhållningsprogrammet "Veckans ord". Arkivbild.

NÖJE

Kristian Luuk ska hålla i ett nytt folkbildande underhållningsprogram i SVT. "Veckans ord" vänder och vrider på ords alla betydelser.

– När vi kom på idén kändes det bara klockrent, säger han.

Ord som "ägg", "näsa" och "emballage" kommer att få ett stort utrymme i svensk tv framöver, när Kristian Luuk djupdyker i alla de olika betydelser orden kan ha. Under sex fredagar koncentrerar han sig på ett i taget.

– Det är inget språkprogram, det handlar inte om adjektiv och adverb, utan om vardagliga ord som sätter i gång fantasin. Sedan leker vi kring dem och hittar en massa roliga vinklar, säger han.

Till sin hjälp har han en rad olika experter. Överlag kommer programmet inte att gästas av några kändisar, vilket Luuk är nöjd med.

– Det hade kunnat vara lätt att bjuda in Måns Zelmerlöw som pratar om hur det är att bo på hotell, men vi vill gå det extra steget, det ska vara någon som är hotellkonnässör i stället.

Foto: Pernilla Thelaus/SVT
Kristian Luuk leder "Veckans ord".

Van folkbildare

Det folkbildande inslaget passar Kristian Luuk, som är civilekonom i grunden och som tillsammans med Fredrik Lindström är programledare för "På spåret".

– Jag gick på Handelshögskolan och har läst mycket tjocka böcker i mina dagar. Det har blivit en ganska rolig kombination av lärande och busringning, som ju var min första grej, i "Hassan". Det var bland det barnsligaste man kunde göra. Det här är något slags kombo av de sakerna, säger han.

Han gillar också att nörda in sig i saker. Till exempel ordet "kassaskåp", som han menar i sig låter som ett vanligt, trist skåp. Men i programmet pratar en expert om varför seriefigurer alltid får kassaskåp i huvudet: en gammal "Jönssonliga-aktig gubbe från 60-talet som på riktigt var kassaskåpssprängare".

– När jag berättade om ordet för Fredrik Lindström sade han ”kassaskåp är ett jättebra ord för det blir väldigt roligt om man särskriver det, då blir det "kassa skåp". Så då har vi en särskrivningsexpert som berättar om särskrivningar och ger andra exempel.

Gillar torra ord

Själv har Kristian Luuk en svaghet för de extra torra orden. "Emballage" är hans favorit bland dem som undersöks.

– Det touchar in i de här "arkiv, gem, filateli" – alla de här ordning och reda- och dammiga orden. Porto är också ett jättebra ord, som vi inte kunde gå vidare på. Där har du min genre av favoritord.

Nu gör han sig också redo för finalen av "På spåret". Om allt går som det ska kommer han inom kort att börja jobba med nästa säsong av det populära frågeprogrammet. Men det är i nuläget oklart hur det ska gå att filma alla resor under coronapandemin.

– Det är 39 resor per år som vi måste göra och just nu är det svårt att resa så mycket. Som tur är har vi en bra plan, och lite färdigfilmade grejer. Vi kommer också att kunna göra saker om Sverige. Sedan hoppas vi kunna sticka i väg i sommar.

"Veckans ord" har premiär den 26 mars.

Publicerad: