Terry Gilliam i Cannes – en vecka efter sin stroke: Nu mår jag finfint!

Publicerad 2018-05-18

Terry Gilliam i Cannes.

CANNES. Han har jobbat med sin Don Quijote-film i över 25 år. Drabbats av bakslag, naturkatastrofer, omstarter, stämningar.

Häromveckan fick regissören Terry Gilliam, 77, en stroke.

– Men en stroke är inte längre vad det var förr i tiden. Nu mår jag finfint. Nu blir det fan premiär, säger Terry Gilliam och skrattar.

Det är väl inte för inte som han skämtar om allt, gammal medlem av Monty Python-gänget som han.

Vi hinner knappt börja intervjun på Hôtel Majestics flotta strandservering, förrän regissörens mobil ringer. Han tittar vem det är.

– Min advokat. Då svarar jag inte (skratt).

Det är bara några dagar sedan som en domstol i Paris slog fast att filmen ”The man who killed Don Quixote” faktiskt får ha världspremiär som avslutningsfilm på årets filmfestival i kväll. Producenten hade stämt Terry Gilliam och ville stoppa den.

Få filmer har en så lång historia. Terry Gilliam påbörjade projektet redan 1989. Och drömmen att göra rörliga bilder av den klassiska 1600-talshistorien har sedan blivit en av alla tiders mest otursförföljda. Skådespelare har kommit, gått och dött, inspelningar har lagts ned av såväl ekonomiska orsaker som naturkatastrofer som förstört kulisser. Nu är det till sist en film, med Jonathan Pryce, Adam Driver, Olga Kurylenko och Stellan Skarsgård i huvudrollerna.

– Det här är nog världsrekord i långt filmprojekt. Svårslaget (skratt), säger Terry, och fortsätter:

– Många, många har sagt till mig att ge upp. Att göra något annat. Det har jag i och för sig gjort, sju filmer totalt. Men ju fler som sagt så, ju mer besluten har jag blivit att avsluta projektet.

Han säger, lite mer på allvar, att han faktiskt mår bra efter sin stroke. Och han är precis lika intensiv och entusiastisk som han alltid har varit när jag har träffat honom tidigare. Han hyllar Stellan Skarsgård, både som skådespelare och människa. Och sågar Donald Trump.

– Jag sa för länge sedan att världen skulle få en demagog som härskare. Men att han skulle göra det utifrån twitter, kunde man ju inte förutse…

Och han är stolt över att vara en del av det banbrytande humorgänget Monty Python.

– Det har gått snart 40 år, men jag tycker många av skämten om religion i ”Life of Brian – Ett herrans liv” fortfarande känns aktuella.

År 2005 hade succémusikalen ”Spamalot!” premiär. Den byggde i sin tur på filmen ”Monty Pythons galna värld” från 1975. Nu ska ”Spamalot!” bli storfilm.

– Det är Eric Idle som driver det. Men jag får procent. Bra när man är en gammal pensionär, säger Terry Gilliams.

Rockbjörnen