Advokaternas 20 främsta argument i Johnny Depp och Amber Heard-rättegången

Sista dagen i rättegången är över – nu väntar dom

Rättegången är över.

Depp vann över Heard.

Här är de 20 främsta argumenten från båda sidor som lyftes fram i slutpläderingarna.

Johnny Depps team

Hans ena advokat, Camille Vasquez, inleder slutpläderingarna.

 1. Camille Vasquez säger:
  – Det som står på spel i den här rättegången är en mans goda namn. Mer än så, det som står på spel i den här rättegången är en mans liv: livet han förlorade när han anklagades för detta avskyvärda brott, och det liv han skulle kunna leva när han äntligen får rätt.
 2. Camille Vasquez hävdar att Amber Heard fejkade sin skada i ansiktet och tipsade tabloidjournalister när hon gick till domstolen för att lämna in ett klagomål mot sin dåvarande man, Johnny Depp.
  – Så att världen skulle komma ihåg fotot av en misshandlad kvinna, ansiktsskadan, stå utanför domstolen, och de skulle återigen se Depp som skurken, denna gång mitt under Metoo-rörelsen.
 3. Hon säger att det som hände bakom stänga dörrar var den ”exakta motsatsen” till vad Heard har hävdat.
  – Det finns en förövare i den här rättssalen men det är inte Depp och det finns ett offer för våld i hemmet i den här rättssalen men det är inte Heard. Bevisen som har presenterats i den här rättegången har visat att Heard i själva verket är förövaren och Depp är den misshandlade, säger Vasquez och tillägger:
  – Hon var våldsam, hon var grym.
 4. Hon hävdar att Amber Heard var angriparen och kastade en vodkaflaska mot Depp under deras ökända bråk i Australien 2015, där Johnny Depp miste en del av sitt finger. Vasquez säger att Depp ”lidit av ihållande verbala och fysiska övergrepp” och spelar upp en ljudinspelning där Heard erkänner att hon slog sin man och sedan kallade honom för ”en bebis” för att han klagade över det.
 5. Vasquez betonar att domstolen aldrig hörde en ljudinspelning av skådespelaren där han erkänt att han ”slagit eller sparkat” sin dåvarande fru
  – Det finns inte. Det hände inte, säger hon.
  Hon påpekar också att det inte finns en inspelning där Heard anklagar Depp för sexuella övergrepp, trots att Heard i sitt vittnesmål hävdat att Depp utsatte henne för sexuellt övergrepp i Australien med en spritflaska.
 6. Vasquez kritiserar Heard för hennes ”framträdande” i rätten och hävdar att skådespelaren använt sin skådespelarerfarenhet för att spela ”hennes livs roll som en heroisk överlevare av brutala övergrepp”. Hon säger till jurymedlemmarna att de under den sex veckor långa rättegången sett Heard ”snyfta utan tårar”. ”Det var en föreställning”, säger hon. Hon säger också att bevisen som Heards juridiska team visat ”inte bekräftar” att hon har blivit ”misshandlad otaliga gånger” och att det inte finns läkarjournaler där hennes förmodade skador finns dokumenterade.
  – Det finns ingenting, säger hon.
 7. Vasquez anklagar Heard för att ha photoshoppat skador på sitt ansikte efter deras senaste bråk i maj 2016.
  Depps andra advokat, Ben Chew, tar över.
 8. Han säger att Johnny Depp inte är ett helgon, men att han inte är en misshandlare.
  – Han har gjort misstag i sitt liv som vi alla har gjort. Han har kämpat med droger och alkohol. Men han är inte en våldsam misshandlare. Han är inte en misshandlare som Heard hävdar och han förtjänar inte att få sitt liv och arv förstört av en ond lögn.
 9. Han säger att Depp tycker att Metoo är en viktig rörelse. Han påpekar att ingen annan har kommit ut och sagt ”me too” om Depp. Han trycker på att Kate Moss, i motsats till rykten som Amber Heard tagit upp, vittnade om att Johnny Depp aldrig har misshandlat henne under deras förhållande. Han påpekar också att inga andra kvinnor har anklagat Johnny Depp för misshandel.
 10. Ben Chew säger att det är en lögn att krönikan Heard skrev inte handlade om Depp, för att det fanns tidiga versioner av den som inkluderade Depps namn.
  – Det är en av hennes många, många lögner. Heard ljuger hela tiden om saker som är viktiga och saker som inte är viktiga. Hon verkar inte kunna sluta.
 11. I sitt avslut säger Ben Chew att Heards påståenden är fullkomligt falska. Han säger att hans klient tålmodigt burit dessa allvarliga anklagelser mot honom i sex år och lämnade in stämningsansökan för att berätta sanningen och rentvå sitt namn, även om han visste att processen skulle vara pinsam.
Johnny Depp anländer till rätten med sina advokater.
Johnny Depp anländer till rätten med sina advokater.

Amber Heards team

Amber Heards advokat Ben Rottenborn inleder.

 1. Han säger att Johnny Depps team försöker att göra juryn till ”medbrottslingar” i skådespelarens smutskastningskampanj mot Heard. Han trycker på att Heard har en grundslagsskyddad rättighet att prata om sitt liv. Han säger att orden i Heards krönika var sanna, och att konstitutionen skyddar hennes rätt att använda dem. Och att bara för att Depp vill göra det till att den här artikeln handlar om honom, betyder inte det att den gör det.
 2. Rottenborn säger till juryn att ”om Amber blev misshandlad av Depp en enda gång, så vinner hon”.
  – Och vi pratar inte bara om fysisk misshandel. Det inkluderar också känslomässiga övergrepp, psykiska övergrepp, ekonomiska övergrepp, sexuella övergrepp.
  Rottenborn fortsätter därefter med att berätta om alla sätt som Heard menar att hon blivit utsatt för misshandel på.
 3. Ben Rottenborn tar upp Johnny Depps vulgära sms om Amber Heard.
  – Mina damer och herrar, dessa ord är ett fönster in i hjärtat och sinnes hos USA:s favoritpirat, säger han.
  Han läser upp flera av smsen Johnny Depp ska ha skrivit 2016 där det bland annat står att Johnny Depp ”hoppades att Ambers ruttnande lik skulle förmultna i bagageutrymmet på en jävla Honda Civic”. Och att han fantiserade om att ha sex med hennes ”brända lik” för att försäkra sig om att hon var död.
 4. Han säger att en dom mot hans klient skulle skicka ett fruktansvärt meddelande till offer för våld i hemmet.
  – En dom mot Amber sänder ett budskap att oavsett vad du gör som offer för övergrepp måste du alltid göra mer. Skicka inte det budskapet.
  Innan han lämnar över till sin advokatkollega Elaine Bredehoft säger han att det här handlar om mycket mer än Depp mot Heard. Att det handlar om yttrandefrihet.
 5. Rottenborn säger också i sin slutplädering att juryn borde tänka på vilka signaler som Depp och hans advokater skickar ut till Heard och därmed också till alla offer för våld i hemmet.
  – Om du inte tog bilder så hände det inte. Om du tog bilder så är de falska, Om du inte berättade för dina vänner så ljuger du. Om du berättade för dina vänner så är de en del av bluffen. Om du inte sökte vård blev du inte skadad. Om du sökte vård är du galen, säger han bland annat.
  – Och om du äntligen bestämmer dig för att nu är det nog, och du måste lämna för att rädda dig själv, då är du en lycksökerska.
  Han fortsätter:
  – I Depps värld lämnar du inte Depp. Och om du gör det kommer han att starta en global smutskastningskampanj mot dig. Han kommer att göra allt han kan för att förstöra ditt liv, förstöra din karriär.
 6. Elaine Bredehoft tar över. Hon förklarar varför Amber Heard har kontrat Johnny Depps stämning, och hänvisar till en artikel i Daily Mail 2020 där Johnny Depps advokat Adam Waldman citerades. Hon frågar juryn:
  – De säger att hon bluffar. Men vad skulle Amber Heards motiv vara för att skapa en bluff eller skapa något av det här eller hitta på något av det här?
  – Vi ber er att hålla Depp juridiskt ansvarig för sina handlingar. Och att fullt ut och rättvist kompensera Amber för vad han har gjort genom att skapa det här konceptet av ”en bluff”.
  Hon tillägger att Johnny Depps team felaktigt hävdat att Heard är en lycksökerska, med tanke på att Heard ville ha ett äktenskapsförord.
 7. Hon säger att hennes klient har betalat mer än 6 miljoner dollar, nästan 60 miljoner kronor, i advokatkostnader de senaste sex åren. Hon berättar det för att förklara varför Heard inte har genomfört hela donationen på 70 miljoner kronor som hon fick i samband med skilsmässan med Johnny Depp. Heard lovade att hon skulle skänka pengarna till organisationen ACLU och ett barnsjukhus. Bredehoft säger att Heard har haft extraordinärt höga kostnader sedan Johnny Depp stämde henne och hon säger att han startade en smutskastningskampanj mot henne.
 8. Bredehoft berättar om hur hårt rättegången har tagit på Amber Heard och alla hot hon har fått, och alla jobbuppdrag och erbjudanden hon har förlorat.
  – Hon får dödshot. De hotar för guds skull med att sätta hennes dotter i en mikrovågsugn. Ingen människa ska behöva gå igenom det här.
 9. Hon säger till juryn att när Depp stämde Heard på 50 miljoner dollar ville de skicka ett budskap tillbaka genom att kontra med att stämma honom på 100 miljoner dollar, för allt han tvingar henne genomgå.
  Hon säger till juryn att de inte nödvändigtvis ombeds ge Heard 100 miljoner dollar, men hon ber juryn vara ”rättvis och rimlig”.
Amber Heard pratar med sina advokater under sista rättegångsdagen.
Amber Heard pratar med sina advokater under sista rättegångsdagen.

Om Fallet – det här handlar det om

Rättegången i förtalsmålet mellan exmakarna och skådespelarna Johnny Depp, 58, och Amber Heard, 36, drog igång den 11 april i Fairfax Virgina i USA.

Den 27 maj, sex veckor senare, höll respektive advokatteam i sina slutpläderingar.

Det är nu upp till juryn att bestämma vem som vinner. Hur lång tid det tar vet ingen. Det kan ta alltifrån några timmar till flera dagar, eller till och med flera veckor.

Johnny Depp stämmer Amber Heard på 50 miljoner dollar, nära en halv miljard kronor, för förtal för att hon i en artikel i Washington Post 2018 beskrev sig själv som ett offer för våld i nära relation. Hon nämnde inte Depps namn, men han menar att det är självklart att det handlar om honom eftersom Heard också när de skilde sig 2016 kom med anklagelser om att Johnny Depp ska ha utsatt henne för våld. Johnny Depp menar att det här förstörde hans karriär. Som svar på förtal-stämningen kontrar Amber Heard med att stämma honom på dubbla summan, 100 miljoner dollar, nästan en miljard kronor.

Rockbjörnen
Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE