Peter Jihde: ”Man kan lätt bli lite deppig om vart vi är på väg”

Programledaren om svenska fattigdomen – och att ta över efter ”Vinterstudion” i SVT

Uppdaterad 2021-07-11 | Publicerad 2021-04-19

Peter Jihde.

Nya tv-serien ”På gränsen med Peter Jihde” visar upp ett Sverige med sexhandel, drogmissbruk, fattigdom och gängkriminalitet. Serien blir till en slags vemodig betraktelse över ett land där det berömda folkhemmet har raserats.

– Jag vägrar säga att ”det var bättre förr”. Jag vill tro att det är bättre nu. Men jag vet verkligen inte om det blir bättre sen, säger Peter Jihde, 49.

Många förknippar kanske Peter Jihde i första hand med sportsändningar. Det var så han blev känd, först på TV 4, sedan på SVT. Men när han återvände till reklamkanalen fick han leda ”Idol” från 2007 och några år framöver. Sedan blev det Nyhetsmorgon i flera år. Nu jobbar han sedan några år tillbaka för Nent (Nordic Entertainment Group), hem för bland annat TV 3 och Viaplay.

Tidigare ”På gränsen med Peter Jihde” har utspelats i USA. Titeln syftar på att vi får möta människor som lever på gränsen till vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt, Jihde dömer ingen, tittarna får själva avgöra.

– USA har en lockelse på många sätt. Man hittar framför allt människor som har otroligt intressanta berättelser och vågar stå för dem med sina ansikten, röster och namn. Och så är det språket. Vi hade först hela världen som mål, men det är svårare att etablera kontakt med någon i Sibirien när man inte kan ryska, säger han.

Ännu en USA-resa var planerad och kommer att bli av, när folk har blivit vaccinerade och världen åter öppnar upp.

Nu blev det en tripp genom Sverige i stället. Många resor med minibussar.

– Vi har nästan jobbat som vanligt, men med respekt. Inga kramar, inga handskakningar. Man kommer folk nära, men vi har haft den fysiska distansen.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson möter Peter Jihde.

”Ett väldigt meningsfullt tv-projekt”

Serien hade premiär förra måndagen i TV 3. Då handlade det om sexhandeln. Kommande avsnitt handlar om våld och mord inom gängkriminaliteten, hur Sveriges beredskapslager visade sig ha skrotats när krisen kom, om djurrättsaktivister, om den svenska fattigdomen och om hur drogmissbruket bara ökar. Hela serien finns redan på Viaplay.

Helt uppenbart vill Peter Jihde att den här serien ska ses av många. Han tar sig gott om tid för att berätta. Och det märks att resan till olika platser, olika människor, runtom i Sverige har påverkat honom starkt.

Som när filmteamet i programmet om fattigdom, hade besökt en ensamstående mamma som betalar 10 000 kronor i månaden för en förortslägenhet full av kackerlackor.

– Hon har ju hamnat i ett slags moment 22 med sjukskrivning, en våldsam relation hon flytt från, inga pengar, en fruktansvärd situation. Hon betalar lika mycket som jag gör i månaden för en villa i ett bra område där jag trivs jättejättebra. Det skapade skam hos mig. Att jag kan ha det så bra och det kan se ut så i vårt land.

Avsnittet om djurrättsaktivister – som i programmet utför handlingar de säkert kan bli fällda för, Peter Jihde är noga med att de bara speglar vad som händer i avsnittet, inte deltar i den brottsliga aktiviteten – fick Jihdes fru Karin att sluta äta kött. Och honom själv att hålla bättre koll på var äggen han äter kommer från.

– För mig är det här ett väldigt meningsfullt tv-projekt där vi försöker få folk att titta på jobbiga saker. För att vi kanske ska bli lite bättre som människor. Ett jävla högtravande svar, jag vet, men det är grundtanken.

Peter Jihde är uppvuxen i Moheda utanför Växjö. Jag i liknande miljöer utanför Linköping. Även om han är 16 år yngre, så hade vi båda en trygg folkhemsuppväxt där alla hade framtidsdrömmar.

Tar över skidsändningarna

Hur tänker du nu, hur vårt land har förändrats?

– Det jag känner är att jag hoppas att de goda sakerna överskuggar det negativa, men man kan lätt bli lite deppig om vart vi är på väg. Jag vill vägra säga att ”det var bättre förr”, jag vill tro att det är bättre nu, men jag vet inte om det blir bättre sen. Man behöver inte vara Nobelprisvinnare för att se hur klyftorna har ökat.

Tror du makthavare bryr sig om en tv-serie som den här?

– Jag är så naiv att jag hoppas våra makthavare intagit sina positioner för att de vill göra goda saker. Ser de hur saker är i vårt land, hoppas jag det ger dem drivkraft.

Har du gjort några tv-program som gjort skillnad?

– Galorna för Världens barn på SVT och diabetesgalorna här på TV 3, där har vi haft den kraften. Här vill vi spegla vardagen i Sverige på olika sidor gränsen. Jag hoppas det kan ge en välmenande örfil, få folk att tänka efter.

I varje program avrundar du med att uttrycka några slags sunt bondförnuft-tankar..?

– Jag blir glad för den beskrivningen. Det är vanliga ”Svensson-tankar” jag har. Jag vill se mig som en vanlig invånare som ställer frågor till folk som är på olika sidor gränsen. Jag säger sedan vad jag känner, inte vad som är rätt eller fel, det ska skapa ett samtal i hemmen.

När jag sedan säger att till hösten väntar hans kanske största utmaning, är Peter först lite som att han inte förstår vad jag menar. Kanske för att han inte ser det som något problem, eller någon utmaning på det sättet.

Kommer inte bära slips

För så här är det:
Ända sedan Vinterstudion drog igång 2007, har intresset för längdåkning, alpint och skidskytte bara ökat. En miljonpublik har vant sig vid att tillbringa en hel dag framför tv:n med snö, Yvette Hermundstad och André Pops i sin myströja och skidtävlingar – i SVT. När Nent Group nu köpt rättigheterna till många av tävlingarna är såväl publiken som de aktiva oroade. Kommer tävlingarna att låsas in i betalkanalerna? Och är Peter Jihde verkligen en skidkille?

På det sistnämnda svarar Peter:

– Jag var ju på SVT-sporten i sju år. Jag har följt Anja Pärsson på nära håll. Jag har stått och sett Per Elofsson få stryk av Johan Mühlegg på plats. Och jag var faktiskt med på det mötet där Vinterstudion föddes. Hade jag inte gått till TV 4 och ”Idol” strax efteråt, hade jag nog varit med på något hörn där.

Han lovar att tv-tittarna inte ska vara oroade inför nästa vintersäsong.

– MTG, nuvarande Nent, har alltid förvaltat sporträttigheter väl. Ishockey-VM, Premier League, Champions League. Det här är ett hus som alltid levt av och med sport.

– Längdskidåkningen kommer att visas i linjär tv, den kommer att nå alla tittare. Nu håller vi på att sätta ihop ett högkvalitativt lag, det kommer in nytt folk hela tiden, sedan är det inte upp till mig att avslöja vilka det är. ”Det kommer mera”, som Arne Hegerfors brukade säga.

En som redan värvats från SVT:s Vinterstudion är deras expertkommentator Johanna Ojala.

– Hon kommer att vara programledare också. Hon har sådan potential, sådana kunskaper, sådant driv, säger Peter.

Det är kanske inte det viktigaste med era kommande sändningar, men… kommer du att ha några liknande myströjor på dig som André Pops haft?

Peter Jihde skrattar och säger:

– Jag kommer att vara välklädd – men jag kommer inte att bära slips.

Peter Jihde om…

… att ha blivit en slags inofficiell talesman för att sprida kunskap om diabetes, sedan han fick typ-1 av sjukdomen 2012:
– Det känns bra. Det är en av många sjukdomar som behöver belysas, jag kan prata om det varje dag om folk frågar. Jag känner mig god i mitt missionerande.

… hur han mår med sjukdomen efter snart tio år:
– Blodsockret pendlar lite för mycket, så är livet som typ-1 diabetiker, det är svårt att hitta de rätta värdena hur hårt du än kämpar. Jag går inte upp på natten och sprutar in insulin, då blir livet för jobbigt. Jag idrottar som attan, är en av dem som fallit för att spela padel ofta. Det och dammsugning är lågintensivt och pågår under lång tid, det är bra för blodsockret.

… åren med ”Idol” på TV 4 och att ingen av dem som vann de åren, inte riktigt har blivit någon stor stjärna:
– Tack för den, att du säger att det inte är mitt fel i alla fall (skratt). Nu ska vi se… av de som gjort plattor som jag fortsatt lyssna på är ju Amanda Jenssen, även om hon legat lågt ett tag, och Tove Styrke riktigt bra.

… senaste stora tv-snackisen, omstridda SVT-dokumentären ”Persona non grata” om Soran Ismail:
– Jag har inte sett den, men läst mycket om den. Jag kan säga så här: vår programserie speglar alltid olika bilder av samma ämne, det tycker jag man ska göra.