Kenzas bolag har stoppat lönerna

Går in i rekonstruktion – ”Är den enda vägen framåt för oss”

Publicerad 2020-05-01

Kenza Zouiten Subosic.

29 personer har inte fått ut sin lön från Kenzas klädmärke Ivyrevel.

Nu beviljas bolaget rekonstruktion – efter att först ha läxats upp av tingsrätten:

”Som resten av modebranschen har vi drabbats hårt av den rådande coronapandemin”, skriver Kenza i ett sms till Aftonbladet.

Hos Kronofogden finns 32 ansökningar om betalningsförelägganden mot influencern och bloggaren Kenza Zouiten Subosic, 29, klädföretag Ivyrevel. Skulderna, på omkring 400 000 kronor rör budfirmor som Postnord och DHL men även Visma, AMF Pension och bolag som kräver pengar för marknadsföring och reklamproduktion.

I fredags stoppade företaget sina löneutbetalningar till alla anställda, enligt uppgifter till Aftonbladet, och under torsdagen har Ivyrevel beviljats rekonstruktion av Stockholms tingsrätt. I ansökan bekräftas att Ivyrevel har löneskulder till totalt 29 personer.

”Som brukligt vid en företagsrekonstruktion omfattas våra anställda av lönegaranti. Detta har också kommunicerats till samtliga i vårt team. Lönegarantin innebär att de anställda kommer få sin fulla lön utbetald men några dagar senare än vanligt”, skriver företagets vd, Gustav Springfeldt, i ett sms.

Kenzas bolag har beviljats rekonstruktion

Ansökan till tingsrätten är undertecknad av Kenza Zouiten Subosics make Aleksandar Subosic, 35, och dennes bror Dejan Subosic, 38, som båda är medgrundare och delägare i Ivyrevel. De motiverar rekonstruktionsansökan med ett kraftigt inkomstbortfall på grund av coronapandemin som lett till att företaget inte har några pengar i kassan.

”Som resten av modebranschen har vi drabbats hårt av den rådande coronapandemin. På grund av detta är den enda vägen framåt för oss att rekonstruera Ivyrevel. Vi tror fortfarande starkt på Ivyrevel och vad framtiden har att erbjuda men vi kommer att behöva göra vissa förändringar i och med hur världen ser ut i dagsläget”, skriver Kenza Zouiten Subosic i ett sms till Aftonbladet.

Kenza Zouiten Subosic tillsammans med maken Aleks Subosic.

”Det saknades uppgifter om hur de skulle förändra verksamheten”

Tingsrätten svarade med vändande post. Företagets representanter tillrättavisades och ombads komma in med mer information om hur Kenza och övriga ägare tänker sig att Ivyrevel ska drivas framöver.

– Det saknades uppgifter om hur de skulle förändra verksamheten så att den skulle bli lönsam. Det var lite väl tunt, säger Stockholms tingsrätts handläggare Monica Ericsson.

Bolaget ska se över personalstyrkan

Under torsdagen inkom Ivyrevels vd Gustav Springfeldt, som också varit med och grundat klädmärket, med de efterfrågade kompletterande uppgifterna.

– Det har kommit in, de har skrivit lite mer om vilka kostnadsbesparande åtgärder de tänker sig, så jag har nu hunnit besluta om rekonstruktion, säger tingsrättens handläggare Monica Ericsson.

Springfeldt skriver till tingsrätten att Ivyrevel tänker se över personalstyrkan för att se om den kan minskas och gå över från anställd personal till inhyrda konsulter. Dessutom tänker man försöka omförhandla avtal med tillverkare, transportföretag och leverantörer och se över sina lokalerna för att minska hyran.

32 ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden

Ivyrevel grundades 2012 och tidigare har både H&M och Zalando investerat i klädföretaget som använt sig av Kenzas kändisskap, bloggplattform och influencer-nätverk för att marknadsföra sina produkter. Men i januari i år sålde klädjättarna tillbaka sina aktier till Ivyrevels grundare, något som Breakit rapporterat om.

Ivyrevel har haft ekonomiska problem tidigare och mellan september 2017 och januari 2020 har det kommit in 30 ansökningar om betalningsförelägganden till Kronofogden som sedan återkallats efter att fakturorna betalats.

De 32 ansökningar om betalningsförelägganden som nu finns hos Kronofogden sträcker sig tillbaka till december förra året och den allra senaste, ännu en ansökan från Postnord, kom in till myndigheten under onsdagen.

Följ ämnen i artikeln