”Glädjande om Lovecraft snurrar i sin grav”

Kristoffer Viita/TT

Uppdaterad 2021-09-06 | Publicerad 2020-08-12

HBO:s nya storsatsning "Lovecraft country" handlar om en svart familj på roadtrip genom 50-talets Jim Crow-Amerika. De försöker överleva den våldsamma rasismen men också monster och magi ur skräckmästaren HP Lovecrafts litterära verk.

Krigsveteranen Atticus Freeman, hans väninna Letitia och hans farbror George arbetar med en guidebok till frizoner från rasism (en så kallad "greenbook") i den amerikanska södern. Snart startar en jakt efter Atticus försvunne far Montrose, spelad av Michael K Williams. En resa där de stöter på rabiata rasister, övernaturliga monster och ett hemligt sällskap av dubiösa magiker.

Svart magi är i högsta grad närvarande även i dagens samhälle, menar Michael K Williams.

– Jag ska ge ett exempel på svart magi. Att du kan ta in ett barn i ett förhörsrum och ljuga för honom, och säga "din kompis sade att du gjorde det", det är en sorts trolldom där du använder din makt och manipulerar sanningen för att få ett särskilt resultat. Vi ser de egenskaperna spela ut i "Lovecraft country" och det ger oss en inblick i hur vi har kommit dit vi är i dag, säger han.

Rasism i en skräckspegel

Familjen Freemans bakgrund ger också ett slags tidslinje över USA:s rasistiska historia: när publiken träffar dem har de redan överlevt en massaker i Tulsa, Oklahoma, de har bott i södra Chicago som på den tiden var en krigszon och de fortsätter att navigera genom Jim Crow-södern.

Jonathan Majors, som spelar huvudrollen som Atticus, menar att serien har blivit speciellt relevant i dagens USA där protesterna mot rasistiskt polisvåld har pågått i flera månader.

– Räkenskapen för vårt lands största synd är här, det som är avhumaniseringen av många olika grupper. Om vi slår på tv:n nu ser vi hur det avslöjas på många sätt: Orättvisorna och systemen som det här landet har byggt upp och fortfarande propagerar. Det vackra med serien är att vi också avslöjar det, men på ett konstnärligt sätt med mycket integritet och autenticitet, säger Jonathan Majors.

Mörka familjehemligheter

Michael K Williams växte upp i New York och säger att han inte upplevde särskilt mycket rasism där. Däremot kan han relatera till familjehemligheterna som uppdagas i "Lovecraft country".

– Vi låste in mörka hemligheter från vårt förflutna i ett rum på övervåningen och satte dit en skylt med texten "tillträde förbjudet". Ingen pratade om den där hemska dagen eller händelsen, säger Michael K Williams men vill inte gå in på några detaljer om familjetraumat.

– Det var skönt att se familjen i "Lovecraft country" gå in i det rummet, och gå igenom alla de där smärtsamma soporna. Ta reda på vilka de är, hur deras arv ser ut och vad de betyder för varandra som en familj, fortsätter han.

TT: Många rädslor formas i barndomen, var du själv rädd för något övernaturligt som liten?

– Nej, vi uppfostrades inte i den sortens kultur. Däremot kunde min mamma ge mig rent övernaturligt med stryk om jag inte gjorde som jag blev tillsagd, säger Michael K Williams med ett stort skratt.

Skräck- och science fiction-författaren HP Lovecraft är en av de mest inflytelserika genreförfattarna någonsin. Han var också rasist. Det faktum att han postumt lånat sitt namn till "Lovecraft country" slår an ett visst mått av ironi som uppskattas av seriens ensemble, inte minst av Jurnee Smollett-Bell som spelar Atticus vapendragare Letitia.

TT: HP Lovecraft var som bekant rasist, tror du att han snurrar runt i graven nu när hans namn används för en serie som är så tydligt antirasistisk?

– Bilden av att han snurrar i sin grav glädjer mig, det kan jag inte förneka. Men jag har inte tänkt på vad hans respons hade varit på historien vi berättar. En sak som är så radikal med "Lovecraft country" är att den omskapar och sätter svarta röster i centrum i en genre där de stängts ute så länge, säger Jurnee Smollett-Bell.

Rättat: I en tidigare version fick huvudpersonen i tv-serien fel efternamn.