Daniel Alfredson

Kvarteret Skatan om sitt 20-årsjubileum

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Humorgruppen Kvarteret Skatan firar 20-årsjubileum med två nya program i SVT under de närmaste lördagskvällarna.

Och de har inte blivit bortglömda under sin frånvaro.

– Om jag går på krogen går det nog inte en kväll utan att någon kommer fram och säger ”Jag har dödat en kille” och vill skoja om den sketchen, säger David Batra.

Nu syftar i och för sig 20-årsjubileet på när gänget bildades, inte när det senaste livstecknet från dem var aktuellt. För det är inte så länge sedan. Långfilmen ”Kvarteret Skatan reser till Laholm” kom 2012.

Varför slutade ni efter filmen?

– Vi hade gjort allt. Tre tv-säsonger, två scenshower, en långfilm, det kändes som att…, börjar Johan Glans, innan David Batra fortsätter:

– Det var inte så att vi satte oss ned och sa att nu slutar vi…

– Det var inte som ett band som splittrades, säger regissören Mikael Syrén.
– Vi sa ”Vi hörs”, säger Rachel Mohlin.

Kärnan i Skatan-gänget

Så där ungefär pågår samtalet i en timme när vi ses i foajén till Scalateatern i Stockholm. Hemmaplan för Vanna Rosenberg, som är primadonna (hon har ett nummer hon sjunger just om det) i ”Scalarevyn” där hon står på scenen ihop med Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Louise Nordahl, Klas Hedlund och en orkester.

Alla pratar i munnen på varandra.

De som är på plats är David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Rachel Mohlin och Vanna Rosenberg, de vi kan kalla kärnan i Skatan-gänget. De som har sett scenshowerna vet att alla fem inte alltid har varit med, utan då ersatts av Cecilia Frode, Josephine Bornebusch, Eva Röse och Tova Magnusson. I filmen var Klara Zimmergren med.

Anna Blomberg, David Batra, Vanna Rosenberg, Rachel Mohlin och Johan Glans, alla fem är med när Kvarteret Skatan återförenas.

På plats är också Mikael Syrén, regissören, som även är med och skriver manus och är med framför kameran ibland, och Mats Grimberg från SVT, som hela tiden varit deras producent.

Mikael Syrén förklarar varför deras humor har levt vidare även efter 2012.

– Det är ju inte längre så att man lägger programmen på en hylla och bestämmer att nu är det slut, de finns att se i massor av klipp på Youtube.

– Och de som har sett oss på Youtube kanske inte alls har koll på att det är gamla grejer, säger David Batra, apropå till exempel den sketch han ofta blir påmind om.

”Vi är som ett pojk- eller flickband”

Där sitter hela gänget och pratar om vad de har gjort för olagliga saker.

– Jag har dödat en kille en gång, säger David Batra, och ler som om det var den mest naturliga saken i världen.

Punchlinen är att det gjorde väl kanske inte så mycket, för det var en dansk det handlade om som var offret. Svart humor när den är som bäst.

Man anar varför självaste Lars Norén (1944-2021) var ett fan av Kvarteret Skatan-gänget.

– Han var försiktigt intresserad av att göra något med oss, men så blev det ju aldrig, säger Mikael Syrén.

Vi tar det från början.

– Vi är som ett pojk- eller flickband som Mats satte ihop, säger David Batra.

– Jag fick i uppdrag av dåvarande dramachefen Daniel Alfredson att starta ett nytt humorprogram på SVT. Jag kom från radion där jag hade jobbat ihop med David, Rachel och Mike (det namn Mikael Syrén går under). Anna såg jag på en liten teater vid Odenplan, då såg jag henne göra Kåta Gun första gången. Johan såg jag på någon stå upp-klubb, Vanna och Rachel hade gjort en pilot ihop, berättar Mats Grimberg.

– Från radion var vi vana vid att skriva sketcher på förmiddagen och spela in på eftermiddagen. Nu kändes det som att vi hade fruktansvärt kort om tid, säger Mike.

– Vi märkte direkt vilken bra kemi det fanns i gruppen. Men ni höll på att trilla av stolen när jag sa att vi skulle spela in 180 eller 190 sketcher. Vi hade som mål att göra två jävligt vassa första avsnitt och ett bra sista, så att vi skulle få göra en säsong till, minns Mats.

– Andra säsongen minns jag som en kamp, det skulle vara en punchline i varenda jävla scen, säger Mike.

Två nyinspelade avsnitt

Men så småningom utvecklades ”Kvarteret Skatan” allt mer till ett slags svart relationskomik om två par och en singel. Kristina och Ulf (Blomberg, Batra), Frida och Magnus (Rosenberg, Glans) och Jenny (Mohlin).

– Det var enda gången vi inte hade konstiga peruker, mustascher eller glasögon. Vi skulle göra en sketch med en parmiddag, då sa någon att vi måste göra sex till, när vi ändå hade samlats i den miljön. Då växte de här karaktärerna fram, säger Johan.

Och även om det ingår lösa sketcher i de två avsnitten av ”Kvarteret Skatan firar 20 år” – som sänds på SVT Play och de två närmaste lördagskvällarna i SVT 1 – så är grunden för alltihop att dessa rollfigurer återförenas.

Tiderna har förändrats. Frida och Magnus har flyttat från Kvarteret Skatan, till ett radhusområde strax i närheten. Jenny har gift sig rikt och flyttat till Frankrike.

Med på ett hörn är även Carita (Anna Blomberg) och Per-Arne (Mike Syrén) som bor i husvagnen.

Spelas in på Lidingö

Ännu en gång har man spelat in i ett kvarter som på riktigt heter Näset på Lidingö.

– En del lägenheter hade vi varit i förut. Samma personer bodde kvar, säger Mike.

– Vi har stött på folk i kvarteret som sa att de kände stolthet, att vi är tillbaka och filmar i deras kvarter, säger Vanna.

Hur tycker ni era rollfigurer har förändrats inför 20-årsjubileet?

– Jag tycker det är underbart att Kristina är gråare och deppigare än någonsin, otroligt hunsad av Ulf, hon har enormt dåligt självförtroende, det är kul att spela en sådan kvinna, säger Anna, och tillägger:

– Förr när jag spelade Gun hade jag en fat suit, det behöver jag inte längre (skratt).

– Ulf är lite som en seriefigur, han har inte förändrats någonting, han älskar det här gänget, det är hans liv, säger David.

– Frida har inte åldrats med stil. Hon står och stampar, har blivit lite mer neurotisk. Samtidigt har hon blivit mamma, det är mycket statusmarkörer, det tycker jag är roligt för det känner jag inte igen hos mig själv… eller det får jag väl säga att jag gör, säger Vanna.

– När man blir äldre blir man mer och mer en karikatyr på sig själv. Är man på ett sätt när man är 25, är man det verkligen när man är 45, säger Johan.

– Jenny har en grandios självbild, tycker hon är ägnad åt något större än att bara bo i Kvarteret Skatan. Hon har satsat på det yttre. Jag satt längre i sminket än någon annan, säger Rachel.

– Jag gör bara samma roll som tidigare, Per-Arne sitter fortfarande i husvagnen och muttrar, säger Mike.

– Men Carita har fått nya glasögon, säger Anna.

– Vad händelserikt. Ring Aftonbladet. Stoppa pressarna!, skämtar Rachel.
För mig som har sett båda avsnitten, är det bara att säga Välkomna tillbaka. Särskilt andra avsnittet är kanon.

Blir det någon fortsättning?

– Man ska aldrig säga aldrig, säger David.

– Det beror väl på hur det här landar. Det är folks förväntningar man jobbar mot. Det är den nivån man ska upp till. Det är ju de roligaste sketcherna som ligger på Youtube, säger Johan.


Det här gör ”Kvarteret Skatan”-gänget annars just nu:

David Batra:
– Tanken är att jag skulle varit i Indien och gjort ännu en säsong av ”Världens sämsta indier”. Men det är uppskjutet på grund av covid. Men vi har ändå kunnat spela in ”Talang” som kommer i TV 4 efter jul. Och ”Alla mot alla med Filip och Fredrik” i Kanal 5 (där han och hustrun Anna Kinberg Batra har gått till semifinal).
Johan Glans:
– Jag är ute på julturné med Humorkalaset Christmas, i tolv olika städer i Sverige. Sedan är jag med i SVT:s ”På spåret”, är Ville Vessla i en ny omgång av Ture Sventon-serien och gör Lille Skutts röst i nya Bamse-filmen på bio.
Vanna Rosenberg:
– Jag har fullt upp här med ”Scalarevyn”. Sex föreställningar i veckan, vi har släppt biljetter fram till och med april. Så är jag med i julkalendern, i ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som går på bio och i Peter Dalle-filmen ”Tills solen går upp”, som har premiär på juldagen.
Rachel Mohlin:
– Jag har släppt min första roman, ”Dungen”. Jag är också med i både Bamse- och Peter Dalle-filmen. Jag gör en roll i Jonas Åkerlunds kommande tv-serie om Clark Olofsson. Och så är det en show som heter ”Den stora blåsarfesten” med Blåsarsymfonikerna i vår.
Anna Blomberg:
– Jag kan inte säga julkalendrar och sådant, jag sitter och skriver på nytt material. Och så har jag skaffat hund, så jag har inte tid med något annat.
Mike Syrén:
– Jag har varit med och pillat lite i Bamse-filmen, manusmässigt. Någon slags reparatör. Sedan har jag lite hemliga projekt på gång, för både SVT och Kanal 5.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Guldbaggegalan 2022 – plusbetyg på kläderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Alfredson

Bamse

Clark Olofsson

Johan Ulveson

Cecilia Frode

Klara Zimmergren

Josephine Bornebusch