Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagarens vapen: Ocensurerade filmer

Helt nya filmer från bråket där ASAP Rocky var inblandad

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren presenterar nu helt nya filmer från bråket där ASAP Rocky var inblandad. Det handlar bland annat om en ocensurerad film. Tidigare har delar av den filmen laddats upp på världsstjärnans instagramkonto.

Och filmen motbevisar att det handlade om nödvärn, enligt åklagaren.

Filmer som lades ut på ASAP Rockys nstagramkonto visade delar av bråket på öppen gata i Stockholm den 30 juni.

ASAP Rocky och hans sällskap hävdar nödvärn, men materialet återger inte hela bilden, enligt åklagare Daniel Suneson.

I sms har en ur sällskapet dessutom skrivit att materialet som laddades upp på instagram är redigerat, enligt åtalet.

Åklagaren: Konfrontation med vakten

Men polisen har lyckats säkra den censurerade delen av filmen, säger åklagaren.

– Den här versionen visar det inledande händelseförloppet innan misshandeln. Det handlar om en konfrontation med vakten. Jag menar att det motbevisar nödvärnsinvändningen, säger Daniel Suneson.

Dessutom finns ytterligare filmer i utredningen, som tidigare inte har publicerats.

Totalt fem filmer

– Det handlar om en övervakningsfilm från Max hamburgerrestaurang. Och det handlar om en mobilfilm som ett helt fristående vittne har tagit, säger Daniel Suenson.

I bevisningen finns totalt fem filmer, enligt åklagaren. Förutom de nya filmerna ingår de filmer som tidigare publicerats på ASAP Rockys Instagramkonto, och film som publicerats på sajten TMZ.

ASAP Rocky och de två medåtalade nekar till brott.

1 av 27 | Foto: Polisen
Bråket där ASAP Rocky var inblandad

PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: ASAP Rocky-fallet – dag för dag


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.

 


 Fredag 26 juli: Donald Trump kritiserar statsminister Stefan Löfven: ”Vi gör så mycket för Sverige men får inget tillbaka”. Svenska regeringen vill inte kommentera utspelet närmare men säger att ”alla är lika inför lagen” i Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: