Nanne Grönvall återbetalar sitt krisstipendium: ”Känns inte rätt”

Artisten vill att pengarna går till bättre behövande

Publicerad 2020-06-29

Flera kända artister som sökt och beviljats krisstödsstipendium har kritiserats hårt.

Nu väljer Nanne Grönvall att återbetala sitt stipendium till bättre behövande.

”Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver hon på Instagram.

Det är i två längre Instagraminlägg som Nanne Grönvall, 58, berättar om varför hon väljer att återbetala de 50 000 kronorna hon beviljats i krisstödsstipendium från Konstnärsnämnden.

”När Covid-19 slog till, så innebar det inte enbart en stor fara för hälsan för oss människor, utan även arbetslösheten slog till hårt inom alla yrkeskategorier. Även inom nöjesbranschen. Plötsligt blev alla jobb avbokade. Panik utbröt. Alla kommande jobb var plötsligt borta. Peter och jag, som båda arbetar inom samma bransch, var nu helt arbetslösa, som så många andra”, skriver artisten.

Nanne Grönvall.

Såg att flera nekats

Schlagerstjärnan skriver att hon och maken Peter Grönvall, 56, inte permitterat sig, och att de därför var glada över att man kunde söka stipendier med ett engångsbelopp.

”Naivt trodde både jag och Peter att det var något som alla de sökande skulle kunna beviljas. Allt gick ju så fort, med två dagars varsel fick jag veta om möjligheten till ansökan. Så jag ansökte om det och fick det. Sen dök debatten upp om hur stipendiet har fördelats.”

Nanne Grönvall skriver vidare att hon senare såg att 1 387 personer av totalt 3 324 sökande fått avslag och tog del av historier från några av de som inte fått pengar.

”Jag tog upp detta med min make i går kväll och sa; ’Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna’.”

Nanne Grönvall i Melodifestivalen 2020.

Mejlat Konstnärsnämnden

I ytterligare ett inlägg skriver Nanne Grönvall om mejlet hon skickat till Konstnärsnämnden, där hon bland annat skrivit:

”När jag ansökte var så gott som alla mina jobb avbokade under hela året. Nu har det börjat trilla in lite jobb igen framöver och dessutom vetskapen att alla inte fått stipendium. Därför känner jag att det vore fantastiskt om mitt stipendium kan komma tillhanda till några som fortfarande inte får in några jobb alls istället.”

Artisten skriver att Konstnärsnämnden återkom med svar och bekräftade att pengarna skulle gå till andra behövande.

Uppmärksammar andra

Nanne Grönvall avslutar inlägget med att uppmärksamma alla de ”ljudtekniker, musiker, scenarbetare, maskörer, regissörer och alla andra som också är nödvändiga för att kunna genomföra våra jobb och där många står helt arbetslösa och utan någon form av bidrags möjlighet. Många av dem har enskilda firmor är helt lämnade utanför systemet och ingen möjlighet till att söka bidrag.”

Nanne Grönvall och Peter Grönvalls gemensamma bolag hade tillgångar på cirka 300 000 kronor 2018-2019. Nanne Grönvall hade en inkomst av tjänst på drygt samma summa för inkomståret 2019.

Jill Johnson.

Jill Johnson: ”Otroligt smärtsamt”

Det var under torsdagen som Aftonbladet skrev om att artister som Benjamin Ingrosso, Sabina Ddumba och Jill Johnson beviljats krisstödsstipendier på grund av coronapandemin, trots att de har mångmiljonbelopp i sina företag. Därefter har främst Jill Johnson, som enligt årsredovisningen 2018 hade tillgångar på över tio miljoner kronor i sitt bolag, fått hård kritik på sociala medier.

”Att bli tilltalad som en människa som ’tar från bättre behövande’ är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas”, skrev hon under söndagen på Instagram.

Fördelat 70 miljoner

Konstnärsnämnden har haft i uppdrag att fördela 70 miljoner av den halva miljard som regeringen avsatt till krisstöd för kulturverksamhet. Villkoret för krisstipendierna har varit att täcka upp inkomstbortfall för exempelvis spelningar och föreställningar som ställts in på grund av coronapandemin.

Nämnden har beviljat stipendier på mellan 15 000 och 50 000 kronor.

Aftonbladet har sökt Nanne Grönvall.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln