Lasse Holm, 77: ”Det finns en fascistisk inställning till äldre”

Uppdaterad 2023-04-20 | Publicerad 2021-07-25

Lasse Holm.

Aftonbladet uppmärksammade nyligen ålderism i en reportageserie.

En som tycker diskrimineringen mot äldre är avskyvärd är Lasse Holm.

– Det är så jävla mycket ålderstänkande överallt.

Lasse Holm är den evigt unge och sprudlande artisten och musikentreprenören som med en aldrig sinande entusiasm tar sig an nya projekt. Ett måste för att hålla sig ung enligt honom själv.

Han är också mannen bakom mastodontprojektet Diggiloo som efter två år äntligen rullar på landets vägar igen likt ett resande cirkussällskap.

Diggiloo skulle i år firat 20 år, men på grund av pandemin så får det jubiléet vänta till nästa år.

Schlagermusikal nästa!

Lasse Holm, som hunnit fylla 77 år, har sedan fem år tillbaka tagit ett välförtjänt steg tillbaka. Han är kvar som exekutiv producent, men njuter av att slippa de sena nätterna.

– Att jag klev av var självvalt på grund av min höga ålder. Jag känner mig fortfarande ung och vital, men jag känner också att det är tufft att sitta uppe till halv fyra varje natt tio dagar innan premiär och ”kill your darlings”. Jag vill inte heller bli den där gubben som är kvar på scenen för länge och blir borttagen, säger Lasse Holm under en fika på ett hotell i Stockholm.

Han har också ett annat mastodontprojekt i bakfickan; en schlagermusikal med kollegan Torgny Söderberg, Ingela ”Pling” Forsman och Monica Forsberg som heter ”Det är det här vi kallar kärlek”.

På gång för 35 år sedan

– För 35 år sedan var jag och Torgny Söderberg uppe hos Hasse Wallman på Chinateatern. Vi sa att vi har en grym idé om en musikal, Carola hade slagit igenom, Herreys hade vunnit Eurovision så vi hade två adepter som var väldigt heta.

– Vi förklarade storyn; det var Bert Karlsson på ena sidan, Carola och hennes föräldrar och sedan vi. Hasse var jävligt på, men Hasses kompanjon Bosse Parnevik hoppade av så det blev ingenting och den där idén har hängt med i alla år.

Lasse Holm.

– En dag ringde Torgny och sa att han hade det; Pling Forsman och Monica Forsberg ska skriva manuset. De har varit med på hela resan och skrivit många av låtarna. De gick igång som tusan och på den vägen är det. Vi var väldigt långt gångna, sedan kom corona. Men det finns en stor chans att det blir premiär sent 2022 eller tidigt 2023.

”Mycket ålderstänkande överallt”

Du är engagerad i äldre människors situation, hur kom du in på det?

– Jag fick en fråga att bli ambassadör för Doro-telefoner för några år sedan. De ville ha en äldre person som var vital och uppkopplad i den digitala världen och som skulle kunna ge äldre människor en digital trygghet.

– Min dotter bor i Danmark och vi bodde i Spanien när min älskade svärmor levde och då hade jag en dröm att hon skulle kunna trycka på en knapp så hon skulle kunna komma in på Facetime och se och prata med barn och barnbarn. Men det gick inte, hon var för gammal.

Hur ser du på åldersismen, diskrimineringen mot äldre, som Aftonbladet har skrivit mycket om?

– Det finns en fascistisk inställning till äldre. Tänk vilka resurser som finns där ute som inte tas tillvara. Det är likadant i Danmark. Min dotter jobbar i tv-branschen i Danmark och är 47 år. Det är så mycket ålderstänkande överallt. Det är för jävligt att inte ta tillvara på en kvinna i 50-årsåldern. Hon har fött sina barn, hon är hungrig och vill ut på marknaden - men det ska vara en 27-åring.

En whisky före maten

– Titta på vår regering och på våra partiledare, de ser ut som konfirmander. Ebba Busch och Annie Lööf, de är säkert briljanta kvinnor, men de har ingen lång erfarenhet av livet. De har inte varit med om smällarna och rest sig upp. Kolla på USA:s nuvarande regering, där ligger medelåldern på minst 60 år, det tycker jag är klokt.

Hur ser du själv på att åldras?

– Jag åt middag med Björn Ulvaeus och han sa att han ser horisonten. Det gör jag också, jag ser horisonten. Jag fyller 78 år och många av mina kollegor, bekanta och vänner är borta. Jag märker också när jag kommer ner till Spanien att många i vårt nätverk och umgänge inom golfen är borta.

– Mitt stora privilegium är att jag får jobba med unga människor vilket gör att jag känner mig ung. Sedan har jag bra gener och lever numera hälsosamt. Idag äter jag bra råvaror och vällagad mat. Jag älskar gott rödvin och jag tar mig gärna en virre tre dagar i veckan innan maten. Jag lever sydeuropeiskt på det sättet, men efter middagen är det stopp. Jag skulle aldrig sitta i Spanien och hinka hela dagarna.

Hyllades av Max Martin

Hur ofta tränar du?

– Jag försöker träna tre dagar i veckan. Jag har hemmagym med roddmaskin, motionscykel, balansplatta, hantlar och en medicinboll. Ibland slarvar jag, men har jag tiden så gör jag det. Jag brukar träna drygt en timme och sedan blir det bastu på det. Men det är inte jobbigt, det är ett privilegium.

Vi måste tala om att Max Martin hyllade dig inför Polarpriset 2016?

– Jag blev rörd! Jag har en personlig hälsning i telefonen som värmer mitt hjärta. Han säger ”Tack Lasse Holm för all fantastisk musik du har skrivit, sjukt inspirerande. Skål!”. Den tar jag fram ibland och tittar på, jag blir enormt stolt. Speciellt eftersom jag tycker att min musik var så dissad av kvällstidningarna, jag gjorde bondlurksmusik. Sedan fick jag den här feedbacken av en av världens största låtskrivare.

Du har hängt ihop med din fru Kerstin i exakt 50 år?

– Jag tittade på min hustru i morse innan jag gick hemifrån - vad vacker hon är! Vi lever ett liv som en person. Hon fick dra ett jättelass när jag var ute och åkte med Carola i Japan och i Europa. Hon tog hand om barn, hem och sitt eget jobb och utan henne hade det förmodligen inte gått så här bra och jag hade antagligen varit skild tre gånger och kanske varit alkoholiserad, vem vet.

Familjen kom i kläm

Var det någonsin någon diskussion om det där upplägget?

– Nej, hon har aldrig sagt att ”om du gör det så ska jag göra det här”. Hon har varit en hjälte som har ställt upp och idag säger vi att vi kan skörda framgångarna. Hennes framgångar har varit lika stora som mina. Vi har ett gott liv, vi reser och umgås, bor i Spanien och njuter så länge vi får ha hälsan.

Vi har läst att du ångrar att du försummade familjen och barnen?

– Det gör man ju och framförallt har jag så dåligt samvete gentemot min fru. Jag jobbade i studion och kom hem fyra på natten och Kerstin gick upp kvart i sex och gick till jobbet. Sedan när barnen vaknade så var pappa hemma och gjorde frukost. När jag vaknade var Kerstin på jobbet och när jag kom hem låg Kerstin och sov. Jag har pratat med barnen och frågat om de upplevde att jag var en frånvarande pappa. ”Nej”, sa de.

Vi har läst att relationen till din pappa var sisådär?

– Han tillhörde en äldre generation män. Hans dröm var väl att jag skulle bli någon typ av vd för ett stort företag. Jag blev en slarvig rockmusikant i 18-årsåldern och det tyckte han inte var något att hålla på med. Jag fick aldrig något riktigt erkännande av honom, men en vecka innan han dog satt han och tittade i en stor tjock Melodifestivalbok. Han kallade mig alltid mig för Lars-Erik så han sa ”Lars-Erik, det har ju gått bra för dig”. Sedan dog han på nyårsafton veckan efter. Det kanske var hans sätt att ge mig sitt erkännande, han tog väl med sig mina framgångar i sin himmel.

Vill införa dödshjälp i Sverige

Var relationen till din mamma bra?

– Hon var mitt största fan, mamma var min stora trygghet i livet. Hon var både mamma och pappa. Men hon blev väldigt dement och det var en stor sorg, hon kände inte igen mig och det var så hemskt. Att se henne de sista åren var vidrigt. Du ser en kropp som sitter där med en död blick, men som har varit kul och spirituell.

– Företagsledaren Günter Sachs tog upp en pistol och sköt sig när han kände att demensen började få grepp om honom. Ibland tänker jag på om skulle jag komma dit... Jag har sagt till min fru att aldrig sätta mig på en institution med linoleummatta där jag sitter och dreglar. Då vill jag dö. Jag är för aktiv dödshjälp och det har jag varit i 20 år. Jag tycker det är beklämmande att man inte får göra det här i Sverige.

Du jobbar fortfarande – finns det några tankar på pension?

– Att bli pensionär finns inte. Projekt och målsättningar är viktigt, jag har hela tiden något projekt på gång. Och det är viktigt att hålla sig frisk. Ibland ber jag en bön till någon där uppe; ”låt mig vara med ett litet tag till”.

Lasse Holm gästade Sanna Nielsen i ”Allsång på Skansen” tidigare i veckan.

MINA VAL

Pizza eller pasta?
– Absolut pasta! Den är mer formbar till råvarorna. Man kan skapa så mycket med pasta medan pizzabotten är vad det är.

Opera eller schlager?
– Oj! Men för mig låter schlager … Inget ont om Eva Rydberg som jag tycker är en fantastisk aktris, men den där ”Ding Dong” är en schlager och då lyssnar jag hellre på opera.

Vatten eller vin?
– Jag älskar ju rödvin, men jag älskar vatten också. Men jag dricker hellre vin än vatten till maten.

Carola eller Bert Karlsson?
– Vilken svår fråga. Jag måste säga båda för jag tycker om Bert idag. Vi har haft djävulska fighter och det har varit krig. Men Bert har något som jag gillar och det är ett stort hjärta. Carola har också en passion, när hon tog hand om de där flyktingarna, då visade hon att det inte bara är snack.

Golf eller styrketräning?
– Det blir golf! Oj, alla dagar i veckan.


Rockbjörnen