Så blev ”Harry Potter”-skaparen transvärldens Voldemort

Uppdaterad 2022-03-29 | Publicerad 2020-07-29

Harry Potters mamma har blivit transvärldens Voldemort.

På några dagar i juni rasade JK Rowlings livsverk ihop – och stjärnorna hon skapat vände sig emot henne.

– Vi måste stötta transpersoner och ickebinära, inte ogiltigförklara dem, rasar Daniel Radcliffe.

Det var med ett Twitterinlägg den 6 juni som ”Harry Potter”-författaren JK Rowling på riktigt påbörjade sin resa från hyllad och inkluderande – till någon många inte vill nämna vid namn.

Hon delade en debattartikel av tre skribenter som efterlyste en mer rättvis värld för personer som har mens. Författarna menade att coronautbrottet visar vem i världen som är mest utsatt.

”Uppskattningsvis 1,8 miljarder flickor, kvinnor och ickebinära personer får mens och det har inte upphört på grund av pandemin,” skrev de, och krävde mer investeringar så att alla skulle ha tillgång till rena toaletter och hygienartiklar.

”Personer som har mens”, skrev JK Rowling.

”Jag är säker på att det funnits ett ord för dessa personer. Kan någon hjälpa mig. Kvindor? Kvonnir? Kvinnod?”

Författaren Joanne ”JK” Rowling.

Gjorde Dumbledore gay

JK Rowling har tidigare flörtat med hbtq-världen, bland annat genom att i efterhand berätta att hennes trollkarlskaraktärer Albus Dumbledore och Gellert Grindelwald haft en homosexuell relation. Men då detta endast gestaltats väldigt subtilt i filmatiseringen av ”Fantastiska vidunder” – där Dumbledore säger att de varit ”mer än vänner” – har Rowling fått kritik.

”Du hade din chans att göra Dumbledore och Grindelwald gay när du, du vet, skrev böckerna och gjorde filmerna,” uttryckte ett fan det på Twitter.

Twitterinlägget i juni väckte starkare reaktioner bland många av Rowlings 14,6 miljoner följare, som tyckte att inlägget diskriminerade transpersoner och ickebinära som fötts i en kvinnas kropp. Men kritikstormen bet inte på den engelska succéförfattaren – som i stället utvecklade sitt resonemang dagen efter.

”Om kön inte är på riktigt, då finns det ingen samkönad attraktion. Om kön inte är på riktigt så raderas den verklighet som kvinnor världen över upplever. Jag älskar transpersoner och känner många, men att radera konceptet med kön tar bort möjligheten för många att på ett meningsfullt sätt diskutera sina liv. Det är inte hat att säga sanningen,” twittrade 54-åringen.

Kallar anklagelserna ”nonsens”

”Tanken att kvinnor som jag, som varit empatisk mot transpersoner i årtionden, och känner ett slags släktskap eftersom de är sårbara på samma sätt som kvinnor – det vill säga för manligt våld – ’hata’ transpersoner eftersom vi tycker att kön är på riktigt och har levt med konsekvenserna av det, är nonsens.”

Hon förklarade att hon respekterade varje transpersons rätt att leva på vilket sätt som de kände var genuint och bekvämt för dem.

”Jag skulle marschera med er om ni diskriminerats på grund av att ni är trans. Samtidigt har mitt liv formats av att vara kvinna. Jag tycker inte att det är hatiskt att säga det,” skrev hon.

Kritikstormen hade snart växt sig ännu starkare mot den prisbelönte författaren, vars ”Harry Potter”-böcker sålt i över 500 miljoner upplagor världen över. På sin hemsida publicerade hon ett blogginlägg på 21 000 tecken – nästan lika långt som ett genomsnittligt ”Harry Potter”-kapitel – och delade det på twitter med orden ”TERF-krig”. TERF står för transexkluderande radikal feminist – en term som Rowling i sin text berättade att hon ofta kallats i de meddelande som öste in i hennes olika kanaler och anklagade henne för transfobi. Hon hade utsatts för hot och hat och alla möjliga skällsord, berättade hon, och försökte sedan ytterligare att förklara sina uttalanden.

”Läs inte denna skit”

Rowling hade investerat i forskning kring nervsjukdomen multipel skleros (MS) – som påverkar kvinnor och män väldigt olika. Och som före detta lärare och grundare till en välgörenhetsorganisation för barn var hon orolig för hur transrörelsen påverkade barn. Dessutom var hon en förespråkare av yttrandefrihet. Den fjärde anledningen var att hon var orolig för ”den stora explosion av unga kvinnor som skulle vilja byta kön och även om det ökande antalet som verkar vilja byta tillbaka till sitt ursprungliga kön”.

Den engelska mediepersonligheten Paris Lees bad Rowling att låta henne och andra transpersoner vara i fred.

”Det finns bara inget bevis på att att jag är mig själv skapar några problem för några av de andra kvinnorna jag träffat”, twittrade Lees.

Den amerikanska skribenten Roxane Gay kallade inför sina 750 000 följare Rowlings utspel ”transfobisk trångsynthet förklädd till feminism” och konstnären kallade blogginlägget ett ”transfobimanifest”.

”Det är inte bara fult, det är hat. Läs inte denna skit”, skrev hon.

Daniel Radcliffe, 31, som spelade Harry Potter i filmerna, var först med att ta avstånd från författaren som lagt grunden för hans karriär och enorma förmögenhet.

”Harry Potter” tar avstånd

Och snart tvingades de superstjärnor som Rowling själv skapat tala ut – och vända sig emot henne. Daniel Radcliffe, 31, som spelade Harry Potter i filmerna, var först med att ta avstånd från författaren som lagt grunden för hans karriär och enorma förmögenhet.

”Transkvinnor är kvinnor. Ett uttalande som som hävdar något annat tar bort transpersoners identitet och värdighet och går emot all fakta från professionella hälsovårdsorganisationer som har mycket mer expertis inom detta område än Jo (Rowling) eller jag,” skrev ”Harry Potter”-stjärnan genom The Trevor Project – en stödorganisation för unga hbtq-personer som Radcliffe samarbetat med de senaste tio åren.

”Enligt The Trevor Project så har 78 procent av unga transpersoner och ickebinära ha fått utstå diskriminering på grund av sin könsidentitet. Det är uppenbart att vi måste göra mer för att stödja transpersoner och ickebinära, inte ogiltigförklara deras identiteter, och inte göra mer skada.”

Radcliffe beklagade om ”Harry Potter”-fans nu upplevde att deras upplevelser av bokserien nu förstörts och uppmanade dem att inte låta Rowlings kommentarer förstöra det.

Slöt upp – mot skaparen

Han fick snart stöd av Emma Watson, 30, som spelade Hermione Granger i filmsuccén.

”Transpersoner är vad de säger att de är och förtjänar att leva sina liv utan att konstant bli ifrågasatta eller tillsagda att de inte är de de är,” skrev Watson, och berättade vilka stödorganisationer till transpersoner hon donerade pengar till i fall någon av hennes 29 miljoner Twitterföljare skulle vilja göra detsamma.

Andra skådespelare från Rowlings produktioner, bland annat Rupert Grint, Bonnie Wright och Eddie Redmayne, gick också ut till stöd för transpersoner. Det gjorde även författaren Stephen King som twittrade att ”transkvinnor är kvinnor”.

Den 10 juni – fyra dagar efter Rowlings utspel – kom ett uttalande från filmjätten Warner Bros.

”Vår ståndpunkt kring inkluderande är väletablerad och att främja en mångfaldig och inkluderande kultur har aldrig varit viktigare för vårt företag och våra tittare runtom i världen,” skrev bolaget.

Extra kritiskt i BLM-tider

Rowlings kommentarer kan få dyra konsekvenser för Warner Bros och hela trollkarlsfranchisen. ”Fantastiska vidunder”-filmserien, där endast två av fem filmer släppts, har redan skakats av hustrumisshandelsrättegången mot Johnny Depp och en video från i våras där en annan skådespelare, Ezra Miller, ser ut att strypa en kvinna på en bar.

Enligt Laura Guitar, chef för kriskommunikation och rykteshantering på pr-byrån RBB Communications säger att Rowlings kommentarer landat extra dåligt i och med Black Lives Matter-rörelsens uppsving i år.

– Om man ser till var världen befinner sig just nu så är det ett problem. Protesterna om social rättvisa må fokusera på svartas rättigheter men de talar också för en ökad känslighet inför frågor som rör alla minoriteter, säger hon.

Harry Potters ärkefiende Voldemort.

Kallas Voldemort

Enligt Guitar har Rowling, som i många artiklar benämns som Harry Potters ärkefiende Voldemort, målat in sig i ett hörn med ett språkbruk som signalerar väldigt lite förståelse för den andra sidan.

– Jag tror inte att hon ser sin åsikt som inkorrekt eller lite kontroversiell, säger Guitar.

– Det innebär att hon inte har någonstans att ta vägen. Hon kan inte be om ursäkt. Det skulle inte kännas uppriktigt. Hon kan inte inse att det hon ser som sin sanning är inte vad andra upplever det som.

Melissa Anelli som driver Mischief Management, ett företag som skapar Harry Potter-fanevenemang, hoppas att det världsomspännande trollkarlsnätverket av Potter-fans kan fortsätta att verka utan dess skapare – och utan fler ”Fantastiska vidunder”-filmer.

– Jag hatar att säga det men jag är inte intresserad av dem längre. Det är som att man gör slut med någon, det är svårt att säga det rakt ut, säger hon.

– Men om vi kan skapa en värld där Harry Potter-gemenskapen reser sig över sin författares intoleranta åsikter så tror jag att vi kan känna oss väldigt stolta över det.

Källor: Forbes, Reuters, Sky news, Variety

PODD Därför anklagas Harry Potter- författaren för transfobi

Vi pratar om hur JK Rowling upprört hbtq-rörelsen och sina fans genom sitt twittrande de senaste månaderna. Gäst är Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen