Melanie Chisholm

Mel C talar ut om depressionen – vill få folk att prata om psykisk ohälsa

Av: 

Petter J Larsson

Melanie Chisholm.
Melanie Chisholm.

NÖJE

Mel C öppnar upp om sin depression hos Graham Norton.

Sporty Spice vill få fler som mår dåligt att våga prata om det.

– Det är viktigt att be om hjälp och aldrig skämmas, säger hon i The Graham Norton Radio Show.

I den irländska medieprofilen Graham Nortons program på Virgin radio pratar Melanie Chisholm, mer känd som Mel C, om vikten att våga söka hjälp om man lider av psykisk ohälsa.

Det har gått över 20 år sedan Spice Girls-stjärnan diagnostiserades med depression. Hon sa att hon först varit rädd för att prata om det – och uppmanar lyssnarna att våga ta steget.

– Jag höll det hemligt och jag tror att folk omkring dig är ganska medvetna om det men de vet inte hur de ska närma sig dig, säger Mel C, 47, enligt Daily Mail.

– Jag har lidit av ätstörningar också. Jag tror att många skäms väldigt mycket över det som om det vore en svaghet och du har förlorat kontrollen. Det är så viktigt att be om hjälp och aldrig någonsin skämmas för det. Vi har alla problem. Människor behöver människor.

Melanie med Spice Girls-kollegorna Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton och Geri Halliwell 1998.

”Desperat olycklig”

I september i fjol berättade hon i The Guardian om hur succén med Spice Girls ledde till depression och ätstörningar. Hon var 20 år när hon 1994 svarade på en annons om att starta en tjejgrupp – som snart skulle erövra världen.

– Kändisskapets mörka stunder var förkrossande hårda. Det knuffade mig mot sjukdomarna. Jag led av ätstörningar och var deprimerad, sa hon.

– Jag hade allt jag någonsin drömt om men jag var desperat olycklig. Det glöms ofta bort att folk som står i rampljuset är människor.

”En enorm lättnad”

Inför släppet av hennes åttonde soloalbum, ”Melanie C”, i höstas, sa hon i en intervju med The Mirror att hon under en USA-resa med familjen kring millennieskiftet varit redo att ge upp.

– Jag fick kämpa för att ta mig ur sängen, jag kände mig hopplös, jag var väldigt, väldigt, gråtfärdig och jag kände det som att min kropp tog över mitt huvud, sa hon.

– Jag hade inte längre någon vilja att stanna kvar i detta liv. Det var då jag bestämde mig för att gå och träffa min läkare. Det första han ville göra var att prata om min depression. Det var en enorm lättnad för mig.

– Jag trodde att jag blivit tokig men det hade ett namn och det var någonting man kunde få hjälp med och bli frisk från.

Alltid en Spice Girl

Mel C klarade sig igenom svårigheterna genom en mix av olika terapier, akupunktur och meditation.

Att hitta sig själv efter succén som Sporty spice i 90-talets supergrupp var en av orsakerna till hennes depression. I intervjun med Graham Norton på Virgin radio säger hon att hon försonats med tanken på att hon alltid kommer att förknippas med Spice Girls.

– När man varit en del av någonting så stort som Spice Girls så är det det som alla kommer att komma ihåg dig för, men jag är så tacksam för att det gjort det möjligt för mig att fortsätta och göra mitt åttonde studioalbum, säger hon. 

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar. Upp till 60% rabatt på tusentals varor hos Cellbes här!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Henrik Schyffert om svackan i karriären: ”Ramlade ihop i hallen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Melanie Chisholm

Spice Girls

Ätstörningar

Psykisk ohälsa