Bosniens urusla ekonomi får Eurovisionräv att känna vittring

Fornstora dar. Ralph Siegels bidrag ”Ein bißchen Frieden” med Nicole vann Eurovision för Västtyskland 1982.

Eurovision i Israel är poppolitiskt skådespel på högsta nivå.

Men även under ytan pågår ett rafflande drama om pengar, skulder och en gammal Eurovision-dinosaurie som jagar sitt allra sista byte.

Den tyske låtskrivaren Ralph Siegel är 73 år och har en dröm kvar. Att vinna Eurovision igen. Helst för Tyskland, som han gjorde för 37 år sedan då Nicole och ”Ein bißchen Frieden” tog hem tävlingen. Men Siegel sprider chanserna. I flera år har han skrivit bidragen till San Marino, en stat som sägs sälja sin Eurovisionplats till hugade spekulanter. Men det har inte gått bra alls för den gamle schlagerräven Siegel, oftast har det roliga varit över redan i semi-finalen. Så de senaste åren har han vädrat morgonluft i ett annat land – Bosnien och Hercegovina.

En uppskattad Eurovision-nation som gått på knäna i flera år på grund av ekonomiska och politiska problem och utöver en tillfällig comeback 2016 inte tävlat sedan 2012. Den bosniska public service-kanalen BHRT är skyldig EBU (European broadcasting union) runt 55 miljoner kronor vilket har lett till sanktioner. I detta dystra läge gör Ralph Siegel entré. Både
i år och förra året har han erbjudit att stå för alla kostnader runt Bosniens Eurovision-deltagande, med det lilla förbehållet att han själv skriver låten och att bosniska folksångerskan Hanka Paldum framför den.

BHRT har tackat nej med hänvisning till EBU:s sanktioner, de får inte vara med förrän skulden börjat betalas av.

Eurovisionfans väljer i stället att tolka det som att Bosnien har valt att behålla sin värdighet och hellre avstår än låter dinosaurien Siegel sabba tävlingen med sina mossiga låtar.

Men Bosnien har större utmaningar än ett uteblivet deltagande i Euro-vision song contest. Svag eller ickeexisterande public service hänger samman med låg pressfrihet, lågt valdeltagande, korruption och ökad extremism. Det är oklart om Moderaterna i Stockholms län som vill skrota public service har koll på det.

Men än så länge står SVT starkt – och trots att de sex veckorna i februari och mars som Melodifestivalen pågår kan kännas utdragna och påfrestande blir engagemanget för Eurovision rimligtvis större när vi själva kan vara med och rösta på bidragen än om en tysk miljonär skulle skriva ett bidrag åt, låt säga Marie Bergman, och skicka direkt till tävlingen.