Nya dokumentären visar okända bilder av Cobain

Markus Larsson: Mysteriet Nirvana är alltjämt fascinerande

Vill egentligen inte se och läsa något om 90-talet längre.

Den kommande dokumen­tären om Kurt Cobain är antagligen­ ett måste.

Varenda gång jag läser en trendspaning om att 90-talet är tillbaka får jag rysningar.

Nej, nej, nej. Varför då?

Att ett årtionde som man själv upplevde intensivt, på plats och i realtid blivit retro väcker ­kanske en irrationell men högst mänsklig ålders- och döds­ångest.

Det är lättare att romantisera och gräva ner sig i decennier som man inte levde i. Hellre 60-talet, 70-talet och till och med 50-talet – myter blir vackrare, bättre och mer spännande på avstånd, ungefär som ytan i ”Mad men”.

När nostalgin däremot ­drabbar 90-talet, när konserter och ­artister och tv-serier skrivs upp så att orden börjar flyga lika högt som den berömda kon ­gjorde över fjällen, börjar jag ­leta efter nödbromsen.

Det mesta känns överdrivet. Det mesta var nog inte så bra. ­Situationen mellan 1990 och 1999 var ungefär som i dag. Hajpen är större än verklig­heten, kvalitet sjunker och ­skiten flyter. Tro mig, jag var där.

Men det finns ett spöke som den så kallade ironiska generationen inte blir av med. Det är fortfarande svårt, snudd på omöjligt, att förklara och förstå den korta men enorma explosion som var Nirvana.

I veckan trädde Kurt Cobains och Courtney Loves dotter Frances Bean Cobain fram och gjorde sin första intervju någonsin om sin far och familj i tidningen Rolling Stone. Anledningen till scoopet är att dokumentären ”Montage of heck”, döpt efter en av Kurt Cobains gamla demoinspelningar, snart har premiär på HBO.

”Montage of heck” är den första dokumentären om 90-tals­ikonen som Cobains familj har godkänt. Regissören Brett ­Morgen har fått tillgång till ett grundmaterial som aldrig tidigare visats för någon. Framför allt är Frances Bean Cobain exekutiv producent.

För henne har filmen varit ett sätt att lära känna en person som hon inte minns. På ett sätt verkar projektet vara ett sätt att förlåta en pappa som lämnade henne och tog livet av sig.

Ibland vill jag blunda när jag läser den råa och öppenhjärtiga intervjun. Det känns som att blicken petar runt i ett oläkt sår.

Frances Bean Cobain är i dag 22 år gammal, arbetar som konstnär och gillar inte Nirvana ­särskilt mycket. Grunge är inte hennes grej. Många delar nog hennes syn och hälsosamma hållning. Det Nirvana, denna ideologiska motpol till Guns N’ Roses, motvilligt startade tog andra vidare och gjorde om till ärkemanlig businessrock som inte betyder ett smack.

Alla som letar efter banbrytande rockalbum 2015 letar nog förgäves. Det är ungefär som att försöka hitta framtidens drivmedel i kolvagnen på ett ånglok. Nirvana kan vara det sista rockbandet som kom ­underifrån, blev lika stora som Rihanna och förändrade hit­listorna och ­modet på global ­nivå.

Men mysteriet hur ett alternativt DIY-larm från Seattle kunde bli mainstream - och hur allt gick åt helvete - är alltjämt ­fascinerade.

Musikjournalisten Rob ­Sheffield sammanfattade det bäst när han kommenterade ­boken ”Everybody loves our town: an oral history of grunge­”:

”I dag kan vi bara uppskatta att det märkliga över huvud taget­ hände .”

Larssons popskala

”True detective” (tv-serie)

Teasertrailern för andra säsongen är, i alla sin mustaschprydda och noir­kitschiga enkelhet, magnifik. Rånar­luvan, rånarluvan, rånarluvan.

”World gone by” (roman, Dennis Lehane) Den våldsamma sagan om Joe Coughlin, som nu har nått fram till 40-talets Miami, imponerar med sin skräckinjagade och klaustrofobiska melankoli. Lehane blir allt ­vassare och mer kärnfull i det kortare formatet.

”Niceville” (roman, Carsten Stroud)

Väntan på ”True detective” kan bli lättare med hjälp av boken där Stephen King möter Elmore Leonard. En remix av klassiska spökhistorier och hård krimnoir har sällan fungerat bättre.

”Better call Saul” (tv-serie)

Enda negativa med serien är att första säsongen tagit slut. Ingen som älskade ”Breaking bad” kan vara utan historien om hur advokaten James McGill blir den skrupellöse Saul Goodman. Se S01E09 för bevis.

”Game of thrones” (tv-serie)

Precis som alla långlivade och bra såpor - man skäms lite för att man fortsätter titta och ­orkar bry sig om svinen.

Dad rock (popterm)

Den senaste och förtjusande dumma­ musikstämpeln, antagligen uppfunnen av åldersnojiga männi­skor som inte vågar stå för sin smak.

Markus topp 3

Nirvanas raketkarriär slutade i tragedi när Kurt Cobain tog sitt liv. Han blev 27 år gammal.

1 ”The americans” (tv-serie, Netflix)

Apropå sent 90-tal. Keri Russell som slog igenom i ”Felicity” är glimrande som KGB-agent i ”The Americans” - en av de ­finaste och tyngsta av dagens tv-serier. Första säsongen finns äntligen på Netflix.

2 Kathleen Hanna (artist)­

Bostons borgmästare har ­utnämnt 9 april till ”Riot grrl day” som hyllning till Kathleen Hanna från Bikini Kill och Le ­Tigre. Syftet är att inspirera kvinnliga artister och konst­närer. Inte en dag för tidigt.

3 ”Biscuits” (låt, ­Kacey Musgraves)

Countrymusikens tuffaste och bästa textförfattare just nu.