ASAP Rockys advokat om ryktena: ”Har bekymrat honom”

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikansk media har rapporterat att ASAP Rocky tvingas leva under ”omänskliga förhållanden” i det svenska häktet.

Nu tillbakavisar hans advokat Henrik Olsson Lilja påståendena.

– Det har bekymrat honom att det framstår som att han håller på och klagar‚ säger han till Dagens Nyheter.

ASAP Rocky, 30, vars riktiga namn är Rakim Meyers, sitter häktad misstänkt för misshandel efter ett bråk i centrala Stockholm.

Enligt källor till den amerikanska sajten TMZ har rapparen tvingats dricka smutsigt vatten och serverats oätlig mat i det svenska häktet.

Det har även rapporterats att en annan intagen kastat avföring omkring sig som inte städats upp.

Kriminalvården har tidigare dementerat ryktena och nu går även Rockys advokat Henrik Olsson Lilja, som varit och besökt rapparen i häktet, ut och kommenterar påståendena.

– Man kan aldrig säga att någon har det bra i häktet. Man mår dåligt. Däremot tror jag att det blivit en missuppfattning. Man har blandat ihop de första dagarna, när en person är anhållen, med hur situationen ser ut i häktet, säger han till Dagens Nyheter.

1 av 7 | Foto: Stefan Mattsson / Aftonbladet
Figuranter i en cell på Kronobergshäktet. Intagna får inte fotograferas, när Nöjesbladet besökte häktet i samband med att renoveringen slutfördes poserade därför häktesanställda som figuranter på bilderna.

Har inte haft någon aptit

Han tillbakavisar TMZ:s påståenden om att rapparen tvingas leva under ”omänskliga förhållanden”, men säger att Rocky under de första dygnen i arrestavdelningen på Kronobergshäktet upplevde ”vissa svårigheter”.

– Man har ingen vanlig säng och det finns ingen toalett i själva arrestcellen. Tidigare intagna kan ha använt platsen där man får dricksvatten, själva avloppet, till att urinera. Det gör att det kan stinka av urin i själv cellen.

Att artisten inte skulle ha fått någon mat stämmer inte heller, däremot har han inte haft någon vidare aptit.

Efter att TMZ:s artikel fick spridning startades en namninsamling för att få rapparen frisläppt som snabbt har samlat på sig hundratusentals underskrifter.

Henrik Olsson Lilja meddelar att Rocky känner uppskattning för all stöttning han får världen över, men att ryktena om hur hans behandlas i häktet besvärar honom.

– Det har bekymrat honom att den informationen spridits ut och att det framstår som att han håller på och klagar.

”Behandlas på ett korrekt sätt”

Även SVT:s Kulturnyheterna har varit i kontakt med Henrik Olsson Lilja.

I ett mejl skriver han att Rocky själv aldrig har pratat med TMZ eller någon utomstående angående förhållandena när han var anhållen, det vill säga i arresten.

”Han behandlades då, och behandlas nu, på ett korrekt sätt. Han har dock upplevt förhållandena i arresten som mycket enkla och har upplevt att det luktar urin i cellen i arresten. Dock inte i häktet. Förhållandena i arrestcellen kan i det avseendet kritiseras”, skriver han.

PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE