Annelie, 46, har bröstcancer: ”Vill se mina barn växa upp”

Trebarnsmamman: ”Planerade min egen begravning flera gånger”

Av: Natalie Demirian

Publicerad:

NÖJE

När Annelie Liljeqvist, 46, fick beskedet att hon har bröstcancer grep de mörka tankarna tag i henne direkt.

I dagarna gör hon sin sista strålbehandling.

– Vi blev snabbt inställda på att den här cancern får vara med ett tag, men den ska inte få ta över våra liv, säger hon.

Det var under en mammografi i mars förra året som Annelie Liljeqvists bröstcancer upptäcktes. Beskedet fick hon under ett återbesök månaden därpå och åtta dagar senare opererades hon.

– Det första jag tänkte när jag fick beskedet var om jag kommer att få se mina barn bli vuxna. Och om mitt liv nu var över.

Annelie Liljeqvist berättar att det är så svårt att ta in att det som händer med många andra nu också hände henne själv.

– Det är svarta tankar som kommer på en gång och som griper tag i en. Vi blev samtidigt snabbt inställda på att den här cancern får vara med ett tag, men den ska inte få ta över våra liv.

Svårt att berätta för barnen

När hon fick vänta i över en månad på ett röntgensvar i somras under semestertider blev oron och ovissheten stor.

– Den månaden planerade jag min begravning många gånger.

Tillsammans med maken Conny Liljeqvist har hon sönerna Elliot, 8 år, Troy, 12 år, och dottern Lova, 14 år.

– Det var otroligt tungt att berätta för barnen eftersom att vi själva var så oroliga. Man vill ju inte skrämma upp dem, samtidigt så tänker jag att det är viktigt att vara så ärlig mot dem som möjligt utan att överinformera.

Hon valde att starta ett Instagramkonto för sina barn.

– Om det inte skulle gå bra så skulle de få se att allt inte bara har varit jobbigt, utan att vi också har gjort så många roliga saker.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Annelie Liljeqvist utan och med peruken.

Genomgått flera operationer

Läkarna trodde först att cancertumören var en och en halv centimeter stor, men den visade sig vara större och hon tvingades genomgå en andra operation. Efter den andra operationen upptäckte läkarna att de inte hade fått bort cancern då heller.

– Jag har en hormonell bröstcancer som också är HER2-positiv. Den är aggressiv i sin framfart. Innan spridningsrisken skulle bli för stor ville de att jag skulle starta med cellgiftsbehandling så snabbt som möjligt.

I början av oktober genomgick hon den stora operationen, en mastektomi, där hela bröstet togs bort.

I dagarna gör hon sin sista strålbehandling.

Efter operationen hade man hoppats att cellgifterna skulle ha dödat alla levande cancerceller.

– Men odlingar på det borttagna bröstet visade att jag hade svarat bra, men inte optimalt, på behandlingen. Därför ska jag också nu gå på en tilläggsbehandling efter den sista strålningen, en ny typ av mildare cellgifter och antikroppar fram till september i år.

Berättar för att hjälpa andra

En annan oro Annelie Liljeqvist har burit på ända sedan hon blev sjuk är att folk inte ska våga närma sig henne och stället tänka att de respekterar henne genom att hålla avstånd.

– Det var så viktigt för mig att säga att man inte ska vara rädd för att prata med mig. Det finns inget man kan säga för att råka såra mig. Herregud, de värsta sakerna har redan skett.

Att berätta om vad hon och familjen genomgår i ”Tillsammans mot cancer” var inte lätt, men Annelie Liljeqvist tycker att det är viktigt att inte bli isolerad i sin sjukdom.

– Man är så rädd och har så mycket oro i kroppen. Genom att dela det här med andra som också går igenom samma sak kan man stärka varandra.

”Tillsammans mot cancer” direktsänds i TV4 och på TV4 Play den 6 januari klockan 20.00. Galan är i samarbete med Cancerfonden och leds av Soraya Lavasani och Bengt Magnusson.

Publicerad:

LÄS VIDARE