Lasse Kronérs tuffa väg tillbaka efter corona

Mår fortfarande dåligt: ”Jag får inte riktigt luft”

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är över hundra dagar sedan Lasse Kronér drabbades av corona.

Trots det har han fortfarande stora problem med lungorna och beskriver vissa dagar som katastrofala.

– Jag får andningsstopp, säger han till Aftonbladet.

Det var i början av maj som folkkäre programledaren Lasse Kronér, 57, gick ut med att han hade drabbats av covid-19 och i samband med det berättade han i en intervju med Aftonbladet om kampen mot viruset, men också om dödsångesten.

– Jag har stått upp och sovit lutad mot en vägg, då är det tufft. Det var flera nätter som jag vaknade och inte fick luft. Är man rädd för att somna är man nog rädd för att dö.

Vid det tillfället hade Lasse Kronér varit sjuk i drygt 50 dagar. Nu har det gått över 100 dagar och även om han är friskförklarad och har utvecklat antikroppar dras han fortfarande med sviterna av viruset.

Lasse Kronér dras fortfarande med sviterna av coronaviruset.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Lasse Kronér dras fortfarande med sviterna av coronaviruset.

”Får andningsstopp”

”Man vaknar på morgonen som vanligt spyfärdig, klumpen i halsen har inte givit med sig över natten som innehållit ett par andningsstopp, men man kräks inte, man bara känner sig som man är på väg att göra det. Lungorna kämpar, och dom är som en maratonlöpares på upploppet. Man får inget syre och fast man försöker och fast man kämpar får man inte in tillräckligt”, skriver han bland i annat i ett långt inlägg på Facebook.

När Aftonbladet når Lasse Kronér via telefon berättar han om situationen.

– Det är inte klokt egentligen att det har gått 100 dagar, det är många dagar och det trodde jag inte dag ett direkt. Men jag pratade med läkaren häromdagen och det har visat sig att det tar en jäkla tid att komma tillbaka med full kraft. Det positiva är att det går åt rätt håll, jag kanske har fem dagar som känns helt okej och så kommer två dagar som är katastrof. Så det blir fler dagar som är bättre och färre som är sämre, säger han och fortsätter:

– När det är katastrof fungerar inte lungorna som de ska. Jag får andningsstopp och får inte riktigt luft. Förut blev jag livrädd när det hände, men nu vet man i alla fall vad det är. Nu har jag också vant mig eftersom jag varit med om det så många gånger.

Kan jobba ändå

Lasse Kronér har efter samtal med läkarna och ett flertal test som påvisat antikroppar mot covid-19 återvänt till jobbet på SVT och spelat in såväl ”Doobidoo” som ”Årets sockerbagare”.

– SVT har varit jättenoga med att jag ska ha alla papper i ordning. Men jag är hundra procent säker och det finns verkligen ingen smittorisk. Inspelningarna har gått bra, men det har varit annorlunda eftersom jag har det här med lungorna. Ibland har jag varit tvungen att ta en paus för att andas och under tiden har de spelat in något annat medan jag kunnat vila i någon timme. SVT har varit jävligt bra och förstående och jag har blivit väldigt daltad med, det är jag så tacksam för.

Publicerad:

LÄS VIDARE