Kanye West misstänks vilja hjälpa Trump

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:

Kanye Wests presidentkampanj kan vara en skenmanöver.

Detta för att sno svarta röster från Trumps motståndare Joe Biden, menar flera experter.

– Jag förnekar det inte, säger West till affärstidningen Forbes.

En av världens största rapstjärnor, Kanye West, meddelade nyligen att han ställer upp i presidentvalet i USA i höst.

Något som förvånat många, inte bara för att artisten saknar politisk bakgrund – utan också för att det är i princip omöjligt rent formellt att ge sig i kampen om en presidentpost så här nära valet.

Men tack vare republikaner har Kanye West nu möjlighet att bli vald i vissa delstater. Han har redan säkrat möjligheten att bli vald i Wisconsin, Ohio, Vermont och Arkansas. Under torsdagen lades Colorado till listan.

En av elektorerna som möjliggjorde att Wests namn kommer att hamna på valsedlarna i Colorado är Matthew Zielinski, en före detta republikansk kongressledamot.

Liknande manövrar, där advokater, aktivister eller elektorer med republikansk anknytning har varit involverade i att hjälpa den 43-åriga stjärnan att få delta, har skett i flera viktiga nyckeldelstater, rapporterar Sky News.

Kanye West under sitt första kampanjmöte i juli 2020.
Foto: Lauren Petracca/The Post and Courier/AP
Kanye West under sitt första kampanjmöte i juli 2020.

Trump: ”Inte involverad”

Kanye West har själv antytt att hans kampanj handlar om att stjäla röster från Trumps motståndare, demokraten Joe Biden.

– Jag förnekar det inte, säger West i en intervju med den amerikanska affärstidningen Forbes.

Uttalandet har väckt misstankar om att den tidigare Trump-supporterns kampanj är en skenmanöver orkestrerad av Trumpadministrationen, för att locka över afroamerikanska röster från Biden, enligt flera experter.

Något som president Trump förnekar:

– Jag har inget att göra med att han finns på valsedlarna. Jag är inte involverad.

Valvinst osannolik

West saknar de 270 elektorröster som krävs för att få delta i valdebatter, vilket skulle vara nödvändigt för att han skulle ha någon som helst chans att kamma hem presidentskapet enligt experter.

Flera har också spekulerat i huruvida Kanye Wests utspel i själva verket är ett pr-trick för att lansera en ny klädlinje eller ett nytt album, men stjärnan själv står fast vid att han menar allvar med att vilja bli president.

Wests fru, Kim Kardashian, har dock gått ut offentligt och bett allmänheten att hålla Wests psykiska hälsa i åtanke efter den senaste tidens många utspel, med hänvisning till att han diagnostiserats med bipolaritet och nu har en manisk period.

Presidentvalet i USA hålls i november.

 

Foto: Evan Vucci / TT
Donald Trump och Kanye West under ett möte i Vita huset, oktober 2018.
Publicerad:

LÄS VIDARE