Klimatklockan klämtar även för livebranschen

Publicerad 2021-07-04

Skogsbrand i Lyttle, British Columbia.

I veckan brann en kanadensisk by upp.

Klimatkatastrofen påverkar allt och alla.

Ju varmare det blir, desto sämre ser det ut för livebranschen också.

49,6 grader.

I veckan slogs det gamla värmerekordet i Kanada med över fyra grader. Det skedde i byn Lyttle som ligger 26 mil nordöst om Vancouver i British Columbia.

Enda gången jag själv har upplevt en liknande temperatur var under en roadtrip i öknen i Arizona. Vi stannade på en rastplats som kokade under solen. Sanddynerna verkade vara hämtade från filmen ”Lawrence av Arabien”. När jag klev ur bilen visade termometern närmare 50 grader.

Den torra värmen går knappt att beskriva. Det kändes som att gå in i en ugn. Man svettas inte i droppar, det ångar från kroppen. Vinden svalkar inte nånstans, den gör det värre.

Tanken på att leva i den hettan utan tillgång till luftkonditionering och kalla rum gör det svårt att andas. Många invånare i nordvästra USA och Kanada har gjort just det i över en vecka.

Byn Lyttle finns inte längre. Den har brunnit upp och de drygt 250 invånarna har flytt. Just nu rasar över 130 skogsbränder i British Columbia, och sommaren har knappt börjat.

Det här är ingen värmebölja

Att kalla vädret för värmebölja är fel. En värmebölja har av någon anledning ett positivt skimmer. Det skapar bilder där folk sitter och skrattar vid en öppnad brandpost. Extremhetta är kanske ett bättre ord. Eller dödshetta, som Björn Wiman i DN väljer att skriva. Värmen dödar.

I den drabbade kanadensiska provinsen har det hittills inrapporterats över 700 dödsfall i kategorin ”plötslig död”. Det är tre gånger mer än genomsnittet ett normalt år. Många av dem var äldre och levde ensamma utan god ventilation och ac.

Det kan vara besvärligt att koppla enskilda väderfenomen till klimatkatastrofen. Men det börjar samtidigt kännas om en pliktskyldig fotnot för forskarna. Ju varmare klimat, desto större risk för extremväder. Inte ens den amerikanska presidenten skräder orden längre.

2022 är året när festivalerna väntas vara tillbaka.

Livebranschen kommer inte undan

Vad har det här med nöje att göra? Eftersom allt och alla påverkas av ett varmare klimat: ganska mycket.

Att livebranschen sakta börjar tina upp är förhoppningsvis ett tecken på att pandemin sakta börjar att falna. 2022 är annars året då konserter och festivaler ska göra comeback i stor skala.

Livebranschen är verkligen inte den största miljöboven, långtifrån. Men på sikt lär inte heller underhållning komma undan. Gigantiska världsturnéer, jättekonserter och festivaler som missbrukar fossilt bränsle kommer att ifrågasättas.

Hur reser och fraktar artisterna sina scenbyggen? Vilka företag sponsrar dem? Vilken mat serveras på området? Värmen kan bli en faktor som arrangörerna måste ta hänsyn till på ett helt annat sätt. Om tiotusentals människor samlas på ett begränsat område - hur ser tillgången på svalka och vatten ut, även på mer nordliga breddgrader?

Coldplay är det enda namnet från musikens A-lista som har pausat sina turnéer tills de har hittat ett mer miljövänligt sätt att genomföra dem.

Förr i tiden var just värme något att längta till. Solsemestrar var status. Efter att ett högtryck parkerade över Stockholm 2018 får jag en en lätt sjunkande känsla i magen varje gång termometern närmar sig 30 grader.

Förhoppningen är en sval och ljummen sommar. I framtiden kan det bli en sällsynt och dyr lyx.

Följ ämnen i artikeln