Nu är hajpen här: Det här är Clubhouse

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nu är Clubhouse här – appen på allas läppar.

Du måste få en inbjudan för att kunna logga in, och hemlighetsmakeriet är stort.

Men, vad är egentligen Clubhouse?

Appen Clubhouse är sprungen ur techparadiset Silicon Valley. I mars 2020 släppte grundarna Paul Davidson och Rohan Seth en första betaversion och några få testpersoner fick ladda ner den.

Betaversionen utvecklades, och har till slut nått Sverige.

Vad är Clubhouse?

Vad är då Clubhouse, och vad används appen till?

Hemlighetsmakeriet är stort, för till skillnad från andra sociala medier kan inte vem som helst ladda ner den och logga in.

I appen delas inga statusar och bilder. Clubhouse är i stället ett slags digitalt chattforum, där användare kan starta röstsamtal, om allt mellan himmel och jord. Ungefär som ett telefonsamtal, med skillnaden att vem som helst kan gå in och delta i samtalen – eller bara lyssna för den delen, om man är nyfiket lagd.

I ett samtalsrum kan det vara alltifrån några få personer, till flera hundra som är med och pratar och lyssnar samtidigt.

När man går med i Clubhouse kan man även välja mellan olika ämnen som man är intresserad av. Ju mer information man ger appen om sina intressen, desto fler samtalsrum och individer rekommenderar appen att man följer eller går med i.

Väljer man att ha igång sina notiser på mobilen får man även meddelanden om när användare man följer har startat ett samtalsrum.

Hur får man en inbjudan?

För att kunna ladda ner appen måste man få en inbjudan från någon som redan har en användare på Clubhouse, eller ställa sig i kö och vänta på att någon av ens vänner släpper in en.

Till en början får alla användare två inbjudningskort var, som kan skickas ut till andra som ännu inte har appen. Det finns alltså ett begränsat antal inbjudningar.

Inbjudan skickas på sms, och när man fått en inbjudan kan man ladda ner appen och logga in.

Vilka använder appen?

Den 1 februari 2021 hade Clubhouse 2 miljoner användare världen över. Flera kända personer har laddat ner appen, som tog fart på riktigt efter att Teslagrundaren Elon Musk öppnat ett samtalsrum som andra kunde gå in i.

I nuläget är det gratis att använda Clubhouse, och företaget har meddelat att de hoppas på att kunna utveckla fler funktioner inom kort, samt att fler snart ska kunna ladda ner och ansluta sig till appen.

PODD Vad är Clubhouse?

Aftonbladet Daily med Karin Winther, digital strateg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE