David Sundin

SVT-profilen om saknaden efter sin morfar

Hann aldrig ta farväl: ”Overkligt”

Av: 

Rasmus Karlsson

NÖJE

David Sundin hade bara 15 minuter kvar på sin bilfärd till morfar.

Då kom samtalet om att hans älskade släkting hade dött, 101 år gammal.

– Jag hade hoppats att få ta farväl men hann inte fram i tid, säger han till Aftonbladet Nöje.

Programledaren och komikern David Sundin, 44, saknar sin kära släkting. I sitt ”Sommar i P1” berättar han om dagen då morfar dog.

– Under sitt 101:a år på jorden blev min morfar allt sämre. Inte sjuk eller så, utan bara väldigt, väldigt gammal. Ja, 101 år som sagt. Personalen på äldreboendet sa till mamma att det började dra ihop sig. Vilket inte kom som en chock eller så, säger han i programmet.

Davids mamma berättade det för honom och hans bror.

– När vi fick höra det här bestämde jag och brorsan att vi skulle åka och hälsa på honom redan till helgen. Det skulle såklart kännas fint att få säga hejdå.

David Sundin hann aldrig ta farväl av sin morfar.

Hade 15 minuter kvar – då dog Sundins morfar

Men plötsligt ringde äldreboendet igen och sa att de skulle komma direkt då läget försämrats. Men de kunde inte åka direkt då David Sundin var tvungen att ta pressbilder först.

Till slut kom de i väg. Men med bara 15 minuter kvar ringde brödernas mamma och sa:

– Nu har han gått bort.

”Svårt att tycka att livet är orättvist när man blir av med nån som är 101”

När Aftonbladet Nöje når David Sundin via mejl utvecklar han känslorna kring den dagen då han aldrig hann säga hejdå.

”Jag hade hoppats att få ta farväl men hann inte fram i tid. Men att ta farväl är ju mest för ens egen skull och i det här fallet kunde jag ju bara skylla mig själv. Och vi hade haft så mycket kul och han han var ändå 101 år, det är svårt att tycka att livet är orättvist när man blir av med nån som är 101, det var ju ändå ganska rättvist”, skriver han.

David Sundin.

Vad betydde han för dig?

”Massor, jag tror jag fått mycket av mitt musik- och teknikintresse från honom. Han spelade i band, hade en rullbandspelare och fotograferade mycket. Det var alltid spännande att hälsa på hos honom. Min mormor dog när jag var två år så det blev mycket morfar-fokus.”

”Jag hade betalat en god slant för att få sitta och gagga med honom igen”

Att SVT-profilen satt i bilen när han fick beskedet beskriver han som ”overkligt”.

”Men om man jämför med att ha varit där strax innan eller precis när det hände så tror jag ändå att jag hade föredragit detta. Jag tror det blev det bästa och finaste för alla inblandade”

Saknar du honom?

”Jättemycket! Ibland kommer jag på att jag vill visa honom nån cool teknisk pryl och så finns han inte. Men de sista tekniska innovationerna hängde han inte med på riktigt. När jag visade honom en iPad för första gången sa han ”Vem kommer på nåt sånt här? Han blir ju rik han!”. Och det hade han ju rätt i. När jag tog kort på honom och visade bilden sa han att det såg verkligt ut. Ja... det är ett fotografi? Han köpte inte riktigt att man inte behövde framkalla bilder längre. Men ja, jag hade betalat en god slant för att få sitta och gagga med honom igen.

David Sundins sommarpratar onsdag 22 juli. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Jönssonligan ställd mot väggen

ÄMNEN I ARTIKELN

David Sundin

Sommar i P1