”Tror inte att NDT är en mirakelmedicin”

Publicerad 2019-11-07

I Sverige är medicinen svår att få tag i och många får den utskriven av läkare utomlands.

Men enligt Läkemedelsverket slutade NDT inte att säljas i Sverige på grund av allvarliga biverkningar.

På Sköldkörtelförbundet har man noga följt ”Fråga doktorns” special om just sköldkörteln.

– Vi har bevakat programmet, och det var i linje med vad man kan förvänta sig, säger Katarina Lunner på Sköldkörtelförbundet.

Trots att NDT, som utvinns ur grisarnas sköldkörtlar, har varit ett standardpreparat för behandling av underfunktion i sköldkörteln, kan läkarna i dag inte skriva ut den på recept utan måste ansöka om en speciell licens.

NDT utvinns ur grisars sköldkörtlar.

– Många som inte blir bra av Levaxin vill få möjlighet till andra behandlingsalternativ, säger Katarina Lunner, styrelseledamot på Sköldkörtelförbundet.

– Det behövs mer forskning, men den forskning som finns visar att NDT och Levaxin ger likvärdig effekt.

”Tydliga riktlinjer”

Att vården av de sköldkörtelsjuka är bristfällig håller Katarina med de upprörda tittarna om.

– Vi efterlyser tydligare riktlinjer för utredning och uppföljning av patienterna och en mer individanpassad vård, säger Katarina Lunner som dock menar att experten i ”Fråga doktorn” inte sa något uppseendeväckande.

Blir lätt polariserat

– Det blir lätt så polariserat mellan patienter och läkare i den här frågan. Men 20 procent av patienterna mår fortfarande dåligt trots att de äter Levaxin och det är klart att man blir frustrerad när man trots medicinering inte återfår hälsan.

– Men vi tror inte att NDT är en mirakelmedicin.

Att det är svårt att veta exakt hur stor mängd hormon som NDT innehåller är enligt experterna den största anledning till att medicinen är tveksam.

Bara fyra rapporter

Men det var inte på grund av farliga biverkningar som medicinen drogs tillbaka.

Läkemedelsverket har sedan 1991 bara fått in fyra rapporter om biverkningar rörande NDT.

– Ända fram till 1990-talet godkändes mediciner baserade på sköldkörtelhormoner vanligen från gris, har Annika Ekbom Schnell, klinisk utredare på Läkemedelsverket, tidigare sagt till Aftonbladet.

– Generellt sett är det marknadsmässiga faktorer som gör att företagen drar tillbaka mediciner, säger Annika Ekbom Schnell.

– Det finns ingen information om att de gamla medicinerna skulle ha allvarliga biverkningar som lett till indragningen av produkterna.