Marika Carlsson

Marika Carlsson om tårarna i SVT: ”Genant”

Berättar om hatet och tuffa uppväxten i ”Stjärnorna på slottet”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hon hade inte tänkt gråta så mycket som hon gjorde under ”Stjärnorna på slottet”.

I programmet tröstas Marika Carlsson av kollegorna – och i efterhand skäms hon lite.

– Jag brukar aldrig tappa det och fälla tårar i det offentliga rummet, säger hon.

Marika Carlsson, 48, faller i tårar när hon berättar i ”Stjärnorna på slottet” om hur hon 10 månader gammal hittades i ett dike i Etiopien, och tagen för död.

Hon berättar också känslosamt om mobbningen och rasismen hon utsattes för när hon började i svensk skola i slutet av 1970-talet.

– Jag förstod inte hatet som jag mötte, och det var brutalt. Det gjorde jätteont och när orden tog slut åkte knytnävarna fram, säger hon i programmet.

Marica Carlsson måste samla sig och torka tårarna.

– Jag ska säga att mina tre första år i skolan är ett litet helvete, säger hon och rösten stockar sig.

”Mitt enda sätt att överleva”

– Det är klart att det brister för mig till slut, jag ligger liksom hemma i min säng och gråter varenda kväll. Jag säger till min mamma och pappa att skicka hem mig, jag vill inte vara här. Jag blir arg på mina föräldrar för att de tagit hit mig.

Hon beskriver det som att hon hade två val:

– Det ena är att jag går under. Det andra är att jag ska bygga mig en rustning som är jävligt hård. Och jag valde nummer två. Det var mitt enda sätt att överleva, säger Marika Carlsson i ”Stjärnorna på slottet”.

Marika Carlsson i tårar i ”Stjärnorna på slottet”
David Lagercrantz, Grynet Molvig, Marika Carlsson, Per Andersson och Carola Häggkvist.

I efterhand beskriver hon det som ”genant” att hon grät så mycket under inspelningen.

– Jag brukar aldrig tappa det och fälla tårar i det offentliga rummet, men det blev så den här gången och då får det vara så. Och det är klart så att jag också får lite panik, säger Marika Carlsson när Aftonbladet träffar henne inför säsongspremiären av ”Stjärnorna på slottet”.

Blottar sig

Blev du förvånad över att tårarna kom under inspelningen?

– Ja, jag blev jätteförvånad. Jag tycker fortfarande att det är lite genant. Jag känner att jag blottar mig på ett sätt som nästan känns lite privat, men samtidigt när man gör ett sånt här program och vill berätta nånting så får man ibland släppa sargen, säger hon.

– Jag tycker nånstans att jag är jäkligt modig som vågar göra det och inte lägger på mitt clowntryne eller min hårda rustning som jag har byggt och svarvat på så länge, utan faktiskt vågar vara naken.

Författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, artisten Carola Häggkvist, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson i ”Stjärnorna på slottet” 2022.

Du pratar även i programmet om din rustning. Att du blottar dig nu, är du orolig vad folk ska tycka?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Det tror jag beror på en mognad. Jag är trots allt en medelålders kvinna numera och man är inte lika stressad över vad andra tycker på samma sätt. Jag har fått höra och uppleva det mesta genom åren och det har gjort mig hårdhudad. De som förstår de förstår, de som inte förstår, de förstår inte. Jag kan inte göra mer än så.

”Stjärnorna på slottet” sänds lördagar på SVT1.

ANNONS

Skicka en vacker bukett till mamma på mors dag – tips på lyxiga gåvor hittar du hos Interflora!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Marika Carlsson

Stjärnorna på slottet