Britney Spears stöttar FreeBritney-kampanjen – vill byta pappan mot företag

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Britney Spears, 38, stöttar ”FreeBritney”-kampanjen men kallar sin situation ”frivillig”.

Hon vill bara byta ut sin pappa – mot ett företag.

– Britney motsätter sig å det grövsta att hennes fader fortsätter som hennes egendomars enda förmyndare, säger hennes advokat Samuel Ingham Ill.

Under hashtaggen #FreeBritney kampanjar Britney Spears-fans för att avsäga pappan Jamie Spears, 68, som hennes förmyndare. Popstjärnan har varit omyndigförklarad sedan 2008 till följd av hennes mentala sammanbrott och Jamie Spears har i 12 år haft full kontroll över hennes liv.

Jamie har kunnat besluta om allt från hennes ekonomi till hennes hälsas och umgänge med sina barn. Han har tidigare sagt att kampanjen är ett ”skämt” och kallat dess supportrar för konspirationsteoretiker.

– Jag måste rapportera in varenda öre som jag spenderar i rätten varje år. Hur i helvete skulle jag kunna stjäla någonting? Sa han i en intervju med New York Post i fjol.

För några veckor sedan förlängdes förmynderskapet med sex månader, till februari 2021. Men kampen fortsätter för en stor del av Britneys miljontals fans.

Britney Spears på MTV Video Music Awards, 2016.
Foto: EVAN AGOSTINI/AP/TT
Britney Spears på MTV Video Music Awards, 2016.

”Håller kampen gömd”

Nu ställer sig Britney Spears bakom rörelsen. 38-åringen har gjort klart att hon inte litar på sin pappa och vill att experter ska se över hans förmyndarskap, skriver TMZ.

Enligt den amerikanska nöjessajten har Britneys advokater presenterat dokument om Jamie Spears försök att hemlighålla den pågående förmynderskapsutredningen – eftersom hon vill att alla ska veta vad som sker och var hon står.

– Britney själv motsätter sig kraftigt detta försök från pappan att hålla hennes juridiska kamp gömd i garderoben som en familjehemlighet, säger popstjärnans advokat till TMZ.

– Det är långt ifrån en konspirationsteori eller ett ”skämt”, som James (Jamie) ska ha sagt till media. Det är snarare så att denna granskning till stor del är ett rimligt och till och med förutsägbart resultat av James aggressiva mörkläggningskampanj att genom åren minimera mängden betydelsefull information som kommer ut till allmänheten.

Foto: Nick Ut/AP
Jamie Spears.

”Vill skydda henne”

Jamie Spears menar att han vill hålla rättsprocessen hemlig för att skydda sin dotter och hennes två barn.

– Sådan information skulle utan tvekan leda till omfattande uppmärksamhet och möjligheten att komma åt henne och hennes barn, vilket bevisats av den uppmärksamhet och de flera fall av trakasserier detta förmynderskap lett till från första början, säger hans advokat enligt BBC.

– Den uppmärksamheten skulle kunna bli högst skadlig för den förmyndades hälsa och välmående liksom för hennes minderåriga barns hälsa och välmående.

Stöttar kampanjen

Tillsammans med dokumenten i domstolsansökan den 3 september presenterade den amerikanska popstjärnans advokater även en artikel om ”Befria Britney”-kampanjen och uttryckte sin tacksamhet till de som kämpar för hennes rättigheter. ”FreeBritney”-anhängare samlas alltid utanför rättssalarna och kampanjen har stöttats av stjärnor som Cher, Miley Cyrus och skådespelaren Ariel Winter, som fick frihet från sin mammas förmynderskap som tonåring.

”Världen ser på,” skrev Britneys advokat Samuel Ingham Ill i domstolsansökan som BBC tagit del av.

”Vid denna tidpunkt i hennes liv när hon försöker att återta lite personlig självständighet så välkomnar och uppskattar Britney det informerade stödet från hennes många fans.”

Foto: Chris Pizzello / TT
Britney Spears 2018.

Beskrivs som frivilligt

Enligt dokumenten beskriver Britney förmynderskapet som ett ”frivilligt” upplägg och vill inte myndigförklaras utan bara byta förmyndare.

I dokument som popstjärnans advokater lämnat in till en domstol i Los Angeles den 31 augusti ansökan Britney om att få lägga över förmynderskapet på ett företag.

”Detta är ett frivilligt förmyndarskap. Den förmyndade önskar att utöva sin rätt att nominera en förmyndare för sina egendomar,” skrev Samuel Ingham Ill.

Vill byta fadern mot företag

– Britney motsätter sig å det grövsta att hennes fader fortsätter som hennes egendomars enda förmyndare, säger advokaten till BBC.

– Hon skulle i stället, utan att på något sätt avsäga sig sin rätt satt i framtiden avskaffa detta förmynderskap, snarare starkt föredra att utse en kvalificerad företagsförvaltare till denna roll.

När Jamie Spears i fjol tvingades kliva ner som förmyndare på grund av hälsoskäl sattes Britneys mångåriga medarbetare och vårdare Jodi Montgomery in som tillförordnad förmyndare. Detta föredrog stjärnan, som motsatt sig faderns återkomst som förmyndare.

Foto: Rich Fury / TT
Britney Spears vid ett tidigare tillfälle.

Vill inte uppträda

Enligt domstolsansökan tycker Britney att förmynderskapet ”måste förändras ordentligt för att reflektera de stora förändringarna i hennes nuvarande livsstil och uttryckta önskemål”. Bland dessa förändringar fanns en ”önskan att inte uppträda just nu” och kravet på att fadern skulle kliva åt sidan.

Britney och hennes advokater har föreslagit att Bessner Trust Company, ett New York-baserat kapitalförvaltningsföretag, tar kontroll över hennes uppskattade kapital på 57,4 miljoner dollar – en halv miljard kronor. Enligt domstolsdokumenten inkluderar detta omkring 2,7 miljoner dollar – 23 700 000 kronor – i kontanter.

Får stöd av organisation

Dokumenten understryker att Britney inte har någon intellektuell funktionsnedsättning och är inte just nu inlagd på något av Kaliforniens sjukhus. I oktober kommer förmynderskapet att prövas igen och människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) går in och erbjuder sin hjälp om Britney skulle vilja få ett slut på förmynderskapet.

”Folk med funktionsvariationer har rätt att leva självstyrda liv och ha kvar sina medborgerliga rättigheter, twittrar organisationen.

”Om Britney Spears vill återta sina medborgerliga rättigheter och ta sig ur förmynderskapet så finns vi här för att hjälpa henne.”


Publicerad: