Det roligaste sedan Schyffert år 1993

Sara Bäckmos sommarprat är knasigt

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Sara Bäckmo.
Foto: Maria Fors Östberg/SR
Sara Bäckmo.

NÖJE

En gång i veckan sitter Sara Bäckmo ner med man och fyra barn för att skriva matsedel för den kommande perioden. De brukar komma överens om att låta säsongens grönsaker stå i centrum.

– Varför inte vinterportlak? säger ett barn.

Scenen är typisk för Bäckmos muntra sommarprat. Inte sedan Henrik Schyfferts pastisch 1993, där han lovordade segling och allemansrätten, har en värd rakt igenom hållit en så knasig och rolig linje.

 

Bäckmo driver ett företag som omsätter 5,5 miljoner kronor om året, men iklär sig rollen som fattig bondpiga. Hon rekommenderar alla att gå ner på deltid för att ha tid att måna kärleken, även om det svider i plånboken. Några fancy prylar eller utlandsresor har hon inte råd med.

I stället gör hon miljövänlig guacamole av spenatstjälkar. Hon kissar utomhus på en potta under egenodlade meloner. Hon impulsköper ett hus som 25-åring och tar sig där tid att baka bröd, träna och vila. Barnen börjar inte förskolan förrän de fyllt fyra, för de har ändå inte behovet. De leker utomhus hela tiden. Hela byn är deras lekplats.

 

Som i alla program finns smärtpunkter. Här är de rysliga. Frosten tog tomaterna och mössen kålen. Kiwiplantorna gav inte frukt. För många besökare kom oanmälda till trädgården, så för att få vara i fred nödgades hon köpa ett till hus.

Men, som författaren av landets största privata blogg lär oss, är misslyckanden inte skäl att sluta odla. Alla kan nå framgång.

– Den styrkan har du också, om du vill.

 

Hur kan en människa, uppvuxen på lilla Styrsö, dotter till en båtbyggare, leva så ordnat?

För att hon har sin Philip. För att de är kära. För att de tar sig tid att verkligen umgås.

Nästa gång barnen inte är hemma ska de dricka hemgjord cider och duscha tillsammans. Det är sådant man gör om man är lycklig och har gott om pengar, jag menar tid.

Snabbguide:

Skrytkvot:

Skvallervärde:

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh-fan-faktor:

 

Första meningen:

”Jag har en idé om när jag är som lyckligast i min trädgård.”

Sista meningen:

”Odla grönt, ät grönt och må gott”.

 

3 typiska låtval

Cat Stevens – Father and son

Laleh – Goliat

Feist – Mushaboom

Publicerad:

LÄS VIDARE