John Lundvik om Eurovision: ”Svider fortfarande”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Kallduschen från Eurovision har inte runnit av John Lundvik helt och hållet.

I ”Nemo möter en vän” säger Lundvik att han var övertygad om att låten ”Too late for love” skulle vinna.

– Det var som det största slaget i ansiktet i historien, säger han i podden.

Det såg länge ut som att John Lundvik, 36, skulle vinna hela Eurovision, efter att ha kammat hem flest 12-poängare från de 41 internationella juryländerna.

I podcasten ”Nemo möter en vän” säger John Lundvik att han själv var övertygad om att han skulle vinna.

– Jag kände efter sista tonen på ”Too late for love” att ”där satt den, vi var bäst i kväll, det här kommer Europa att älska. Det finns ingenting som kommer att ta det här i kväll”. Det sa hela min kropp, säger han.

”Svider fortfarande”

Efter juryrösterna kände han att det var ännu mer klart.

– Sen kommer Europas poäng, telefonrösterna, och vi får 93 poäng. Det var som det största slaget i ansiktet i historien. Folket sa en sak, hjärtat sa en sak, kritikerna sa en sak, låten som spelades mest på radion – det var den låten.

Även om John Lundvik inte vill gå så långt och säga att han är besviken så svider det fortfarande att det inte gick bättre i tävlingen.

– Jag har vunnit allt som går att vinna. Genomslaget som har blivit i Europa hade inte blivit större om jag kom tvåa eller trea. Hade jag vunnit hade det givetvis blivit en Europaturné som gett en riktig hajp men med facit i hand… vi spelas flitigt på Europas radiostationer och jag tror ingen artist har fått den kärleken från svenska folket. Det har blivit folkets låt. Om ett tag kommer jag nog vara ganska nöjd med att vi inte vann, men det svider fortfarande.

Kom femma – efter röstningsmisstag

I direktsändningen av Eurovision hamnade John Lundvik på en sjätteplats, något som flera fans i Europa upplevde som märkligt.

Efter påtryckningar från Nöjesbladet gick Eurovision-arrangören EBU ut med att det skett ett misstag och att fel poäng delats ut. Det resulterade i att Sverige gick upp en placering och kom femma.

Orsaken var att Vitryssland sparkats som jury i finalen efter att ha avslöjat hur de röstade i sin semifinal. I stället ersattes de vitryska poängen av en sammanvägning av andra länders jurypoäng, baserat på länder som traditionellt sett brukar rösta snarlikt med Vitryssland.

Men jurypoängerna var missvisande och Israel fick 12 poäng för en låt som inte fått en enda jurypoäng av de andra länderna.

Publicerad:

LÄS VIDARE