Marion Ringborg om rasismen inom restaurangbranschen

Berättar i ”Kockarnas kamp”: ”Det var en tydlig fördelning”

Publicerad 2019-10-01

I ”Kockarnas kamp” berättar Marion Ringborg om rasismen hon upplevt inom restaurangbranschen.

Något som många gånger har fått henne att vilja lägga av helt.

– Tyvärr är det ju något som sitter kvar i huvudet, säger hon till Nöjesbladet.

I veckans ”Kockarnas kamp” är det Marion Ringborg som står i fokus.

Under en middag med de andra kockarna berättar 29-åringen om sin karriär och de fördomar hon har stött på som svart kvinna i restaurangbranschen.

Bland annat delar hon med sig av en anekdot från när hon i gymnasiet var ute på sin första praktik.

– Det var jag och så var det en till tjej, som inte hade ”annat påbrå”. Hon fick lära sig koka en sås – jag fick hacka lök. Hon skulle vara med och lägga i luckan – jag skulle göra rent kylen. Det var en tydlig fördelning där, säger hon i programmet.

I omdömesbrevet hon sedan fick med sig hem stod det ”icke godkänt”.

– Jag var så ledsen.

”Folk ser ganska snabbt ner på en”

Och stjärnkocken menar att det är långt ifrån den enda gången hon har upplevt rasism inom restaurangbranschen.

– Om jag kommer in i ett kök där jag ska göra ett gästspel till exempel, då får jag ofta reaktionen ”ja men hej, är du här för att diska?”. Folk ser ganska snabbt ner på en, säger hon till Nöjesbladet.

Hon berättar att fördomarna från andra människor många gånger har påverkat hennes vilja att fortsätta jobba inom branschen.

– Man blir ju inte jättesugen och man får inte så stort driv. Tyvärr är det ju något som sitter kvar i huvudet och man får nästan som hjärnspöken.

Vittnar om en hård jargong

Marion Ringborg betonar samtidigt att det inte är något unikt för just restaurangbranschen – rasism finns överallt i samhället.

Däremot vittnar hon om en allmänt hård jargong i just hennes bransch.

– Och med det kommer ju också hårdare skämt och hårdare åsikter.

Genom att prata om sina erfarenheter i ”Kockarnas kamp” hoppas hon kunna belysa problemet ytterligare och samtidigt peppa unga personer som är nya i branschen.

– Jag vill inte framstå som ett offer över huvud taget, men jag vill uppmuntra andra som till exempel går hotell- och restaurang och vill bli kock – eller som jobbar i någon annan bransch där man behöver jobba sig upp – att fortsätta. Gör det du gör, och gör det på bästa sätt.

”Kockarnas kamp” visas i TV4 tisdagar klockan 20.00 och på TV4 Play.

Följ ämnen i artikeln