Äldreforskaren: Jag blev censurerad av SR

Publicerad 2020-07-31

I mitten av augusti är Yngve Gustafson värd för ”Sommar” i P1. Han ville bland annat berätta om hur gamla människor dött under coronaepidemin.

– Jag har tyvärr blivit censurerad av Sveriges Radio, säger han.

Hans sommarprogram spelades in i början på juni och kommer att sändas den 13 augusti. Men Yngve Gustafson, professor i geriatrik, fick inte tala fritt i etern. Numera är han känd som en kritiker av hur vården av sjuka på äldreboenden har gått till.

– Sveriges Radios jurister har granskat mitt program och det har tagits bort en hel del, säger Yngve Gustafson som också säger att producenten Peter Öberg även delvis har skrivit om hans program.

– Jag får tydligen inte kritisera någon som inte kan försvara sig, men jag har inte ens nämnt någon person vid namn. Att Sveriges Radio har den policyn gör mig ganska överraskad, säger han.

Yngve Gustafson blev tillfrågad att prata i radion mest på grund av de tv-program han gjorde om äldrevården för några år sedan.

– Men för mig blev det ofrånkomligt att prata om coronastormen också, säger han. Men jag fick inte prata om myndigheternas okunniga och oetiska agerande och det tycker jag inte känns bra, säger han.

Han vet inte exakt vad som hade blivit struket när han läste in manuskriptet.

– Men det blev betydligt snällare än vad jag hade tänkt att det skulle vara.

Producenten Peter Öberg vill inte svara på frågor om programmet utan hänvisar till ledningen för ”Sommar”.

Äldreforskaren Yngve Gustafson.

Experten: Inget formellt fel

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger att redaktionen för ”Sommar” inte gör något formellt fel.

– Den ansvarige utgivaren är i sin fulla rätt att bestämma över vad som ska sändas, är det till exempel något olagligt så ska det bort. Men journalistiskt och pressetiskt finns det all anledning att släppa fram alla synpunkter, säger han.

Funcke tycker att det borde vara en självklarhet för ett program som når ut till så många människor att skildra en oerhörd viktig samhällsfråga så brett som möjligt.

– Det är svårt att uttala sig när man inte vet vad som har klippts bort men jag antar att de är rädda för att Granskningsnämnden ska uppleva programmet som partiskt. Men eftersom Yngve Gustafson inte är en representant för bolaget så har nämnden tidigare accepterat att personer som exempelvis Leif GW Persson får uttrycka sig mer kategoriskt än vad till exempel en programledare får göra, säger Nils Funcke.

Sveriges Radio.

Programchefen: ”Det är tråkigt”

Bibi Rödöö är programchef för ”Sommar” i P1 men vet inte exakt vad som är borttaget i programmet.

– Det är tråkigt om Yngve Gustafson upplever att han är censurerad. Varje Sommarvärd har en producent som hjälper till med manusbearbetning och annat som behövs för att få till ett bra radioprogram, skriver Bibi Rödöö i ett mejlsvar.

Hon menar att producenterna ska förmedla programregler och att arbetet mellan värd och producent är en process.

– Ofta handlar det om att vi ber värdarna om att ta fram belägg för påståenden, fördjupa olika saker så att lyssnarna förstår och att nyansera kritik.

Yngve Gustafson är en 70-årig professor som gjort sig känd för att ha åsikter om hur äldre har behandlats, varför bjöd ni in honom om han inte får säga det han brukar säga?

– Vi bjöd in Yngve Gustafson eftersom han är en person som efter många års arbete som geriatriker kan mycket om äldrevården, som är en ytterst angelägen samhällsfråga. Hans kunskap och åsikter kommer verkligen fram i programmet och vi har därför lite svårt att förstå hans kritik, säger Bibi Rödöö.

Bibi Rödöö, programchef för ”Sommar” i P1.