Charlotte Perrelli om utseendehånet: ”Skitjobbigt”

Av: Mathilde Albinsson, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlotte Perrelli har hånats för sitt utseende.

I kvällens ”Så mycket bättre” berättar hon om verbala påhopp på sociala medier och från kvinnliga krönikörer.

– Man måste vara en viss typ av människa för att kunna sova gott om natten när man har skrivit sådana saker, säger Charlotte Perrelli till Nöjesbladet.

I sin självbiografi ”Flickan från Småland” skriver Charlotte Perrelli om flera tillfällen när hon fått kritik för sitt utseende, något hon även pratar öppenhjärtigt om under sin dag i ”Så mycket bättre”.

Det började redan direkt efter genombrottet, när hon vunnit Melodifestivalen 1999 med ”Tusen och en natt”.

”Efteråt kramade Bert (Karlsson, reds anm) om mig bakom scenen och allt kändes som sagt toppen. Ända tills det dagen efter skrevs i vissa tidningar om saker som inte alls hade med musiken eller mitt framträdande att göra. Värst var nog Linda Skugge som i Expressen skrev: ’Varför vill du se ut som en Playboy-tjej, Charlotte, med kuksugarmun?’ Hon, den självutnämnda superfeministen, hoppade på mig för att jag såg ut som jag gjorde – för det hade jag enligt henne ingen rätt att göra. Hon ansåg att jag såg ut som ett fnask och därför fick skylla mig själv om man – som hon – spottade på mig”, skriver hon ”Flickan från Småland”.

Även efter andra segern i Melodifestivalen, 2008 med ”Hero”, utsattes Charlotte för utseendehån.

”Jag hade gått ner så mycket i vikt när jag kommit ner till Eurovision att någon skrev att jag såg ut som Donatella Versaces dotter”.

Biter ihop

Och fler exempel återges i boken.

– Jag är så trött på krönikörer som gömmer sig bakom möjligheten att skriva en krönika där tidningen inte behöver ta ansvar för det. Man måste vara en viss typ av människa för att kunna sova gott om natten när man har skrivit sådana saker. Det finns ingen som kan vara så dum att de inte begriper att man blir påverkad.

Men Charlotte Perrelli vägrar att böja sig.

– Enda chansen man har är att bita ihop och vara lite starkare. Det hjälper inte om jag lägger mig ner och skriker, sparkar, gråter och är förbannad eller känner mig orättvist behandlad.

Men, kommer det aldrig åt dig?

– Jo, då kom det åt mig. Det var inte bara jag som fick bära det. När mamma och pappa gick till Konsum så fick de skämmas för att det stod massa konstiga saker i tidningarna om mig. Det var skitjobbigt att vara 24 år, sångerska och fokusera på sitt artisteri samtidigt som man skulle behöva stå till svars för att folk tycker en massa.

I dag upplever hon dock att klimatet är annorlunda – samtidigt som det har skett en maktförskjutning. Elaka ord och kommentarer florerar numera på sociala medier, där vem som helst kan ta på sig tyckarhatten.

– På den tiden räckte det att man sminkade sig lite för mycket så blev man kallad ”hora”. Så är det inte i dag. Ingen journalist eller krönikör skulle skriva så i dag om ett utseende. I dag har makten kommit till privatpersoner i stället. Folk sitter hemma på kammaren och tycker att de får lov att vara bittra och kasta ur sig en massa grejer.

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Charlotte Perrelli.

Hur hanterar du elaka kommentarer på nätet?

– Jag blockar dem. Där är jag benhård. Jag kan bli förbannad. Jag kan absolut säga något elakt själv, jag är inte ett helgon, men jag skulle aldrig gömma mig bakom tangenterna. Den grejen har jag väldigt svårt att förstå.

I ”Så mycket bättre” förfäras artistkollegan Linnea Henriksson över de påhopp Charlotte Perrelli tvingats utstå genom åren.

”Inte okej”

– Att man alltid ska bli så dubbelt bedömd. Känna sig snygg och fin som kvinna, då är man inte feminist. Att det inte går hand i hand. Det är det värsta jag vet, säger hon i programmet.

Charlotte Perrelli upplever att hon har fått kämpa för att bli tagen på allvar.

– Bara för att jag tar på mig högklackat, tuperar håret och är råspacklad på scen så tror folk att jag ser ut så när jag går och lämna på dagis. Jag har verkligen fått bevisa att jag är en normal tjej, om man nu kan säga så. Jag tycker inte det är okej. Jag vill kunna vara rakryggad, se ut på det här sättet om jag har valt det, säger hon och fortsätter:

– Om Cher byter sjutton peruker under en konsert eller Lady Gaga har en klänning som ser ut som köttslamsor, så tycker vi att de är coola och vågar sticka ut. Men inte hemma i Sverige. Här ska vi minsann hålla oss till vad som är brukligt. Framförallt när man är en folklig artist som gör den typen av musik som jag gör, då är man ute på djupt vatten. Man får förstå hur det fungerar, men man behöver inte acceptera det.

”Så mycket bättre” sänds lördagar klockan 20.00 på TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE