Stjärnornas mäktiga protest under Guldbaggegalan

”Fick rysningar över hela kroppen”

Uppdaterad 2018-01-23 | Publicerad 2018-01-22

Till ljudet av trummor och klädda i svart äntrade skådespelarna röda mattan till årets Guldbaggengala.

Det var en del i deras protest mot sexuella trakasserier och övergrepp i branschen – ”Tystnad tagning”.

– Jag fick rysningar över hela kroppen, säger Hedda Stiernstedt från ”Vår tid är nu” i SVT.

För några veckor sedan genomförde Hollywood-eliten en protest mot sexuella övergrepp under Golden Globes-galan. Då klädde sig de allra flesta i svarta färger och bar en pin som det stod ”Time’s up” på.

När röda mattan inför årets Guldbaggegala körde igång valde flera skådespelare att också uppmärksamma de förtryck och övergrepp som på senare tid har uppdagats inom branschen.

Det hade ryktats om en form av tyst protest. Det stämde i viss mån, då personerna bakom uppropet inte lämnade några intervjuer. Men protesten gick inte obemärkt förbi.

”Guldigare guldbaggegala”

Till ljudet av trummor valde de 60–70 kvinnorna att gå förbi hela pressuppbådet utan att stanna för bilder eller intervjuer. Alla bar svarta färger och många hade trycket ”Tystnad tagning” på sina kläder, vilket är namnet på den manifestation som film- och teaterbranschen iscensatte för en tid sedan.

– #MeToo fick genomslag genom drömfabriken Hollywood. Hade det inte varit för de vackra skådespelerskorna som bröt tystnaden hade vi aldrig kommit hit svartklädda i protestuniformer och många av oss hade nog inte vågat bryta tystnaden, sa Alexandra Pascalidou i Aftonbladets livesändning.

”Vår tid är nu”-stjärnan Hedda Stiernstedt var också med.

– Jag är otroligt stolt, det kändes helt fantastiskt, jag blev helt rörd. Jag fick rysningar över hela kroppen, säger hon.

”Den har en liten snopp”

Under själva galan pratade Petra Mede ofta och mycket om ”Tystnad tagning” och ”metoo”. Hon var inte heller ensam om detta.

När regissörerna till ”Silvana – väck mig när ni vaknat” tog emot pris för bästa dokumentär kommenterade en av dem, Olivia Kastebring, själva Guldbaggestatyetten.

– Den har en liten snopp. Om lite färre priser eller den här branschen utrustats med en sån hade vi kanske haft färre hjärnspöken och annan självbild och stått här tidigare, sa hon.

Skäringer: ”Det är sci fi”

Under en programpunkt, en tid in i galan, äntrade ett 20-tal skådespelare scenen. Samtliga var svartklädda och tillsammans höll de tal om de övergrepp och trakasserier som kantat film- och teaterbranschen länge.

– Idag är det fortfarande science fiction att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män. Lika många repliker på jobbmötet som i filmen. Är det framtid? Är det så här det ska vara? sa bland annat Mia Skäringer från scenen.

Deras budskap var tydligt: Att steget mot en mer jämställd bransch, ett mer jämställt samhälle, ska tas nu – tillsammans.

– Nu tar vi det här steget tillsammans. För våra bröder och för våra systrar. Tystnad tagning, varsågod att börja

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Årets Guldbaggegala börjar starkt med en manifestation 👊🏼 #tystnadtagning #metoo #guldbaggegalan2018

Följ ämnen i artikeln