Hyrfilmerna försvinner från jättens butiker

Publicerad 2020-11-01

Streaming blev dödsstöten.

Från i dag går det inte längre att hyra film på Hemmakväll.

Hyrfilmerna har gjort sitt.

På streamingtjänster visar algoritmer vägen och presenterar ett smörgåsbord av filmer vi ”vill” se. En viss skillnad mot den kunniga personalen i videobutikerna.

Under hyrfilmens storhetstid på 1980- och 90-talet sände SVT ”Videotips från veboa”. Bengt Alsterlind, 77, var programledare.

– När jag var ung kallade vuxenvärlden allt som jag tyckte var intressant för kiosklitteratur. Det var ju inte bra. Man var uppe på natten och lyssnade på Radio Luxemburg och det var ju inte heller bra, säger han.

Bengt Alsterlind och Robert Aschberg i ”Videotips från veboa”.

När vuxenvärlden attackerade unga som hyrde videofilmer så reagerade Bengt Alsterlind.

– Jag kände att jag ville göra någonting. Vi ville vara som en fristad för ungdomar – och försökte sortera utbudet.

Då kostade filmklipp ett par tusen kronor att visa i tv, berättar han. Det var för dyrt för hans lågbudgetprogram. Därför förhandlade han själv med importörerna.

– Om era regler gäller då kan vi inte visa klippen för vi kan inte betala, sa jag.

Bengt Alsterlind.

– Då skjuter ni er själva i foten, väldigt få människor kommer att veta någonting om filmen mer än det som tidningarna skriver.

Det gick vägen och ”Veboa” fick klippen gratis.

Själv såg Bengt Alsterlind under den här tiden två-tre filmer om dagen. Film är fortfarande viktigt för honom.

– Jag har haft turen att vara gift med en kvinna som också tycker att det är kul och spännande att se film. I princip varje dag antingen före eller efter nyheterna ser vi någon film, säger han.

Finns det någon fördel med att hyra film?

– Ja, om det är välsorterat hos uthyrarna, det har ju inte blivit riktigt så. I stort sett har det funnits filmer som har gått att hyra ut och tjäna pengar på. Men en dag vill man kanske se Bröderna Marx, om man är gammal som jag, eller en Chaplin-film. Det är jättesvårt att få tag på om man inte har den själv. Jag skulle önska att det fanns en välsorterad butik, ungefär som en välsorterad bokhandel, med klassiker.

Fotnot: Hemmakväll vill inte kommentera hyrstoppet för film muntligen. De hänvisar till sitt pressmeddelande.

Jack Nicholson i ”Gökboet”.

Alsterlinds topp 5

1. Gökboet (1975), regissör: Milos Forman
– Gökboet tycker jag att alla ska se, den får man inte missa. Den kan jag inte glömma riktigt, jag har säkert sett den 20 gånger. Jag tycker att det är en fantastisk film, att en del av oss betraktas som idioter för att vi inte är precis som alla andra.

2. Moderna Tider (1936), regissör: Charlie Chaplin
– Jag tycker också att i vårt högteknologiska samhälle ska man se Chaplin när han snurrar runt i maskinen. Den får man inte heller missa.

3. Bron (2011-2018), huvudregissör: Henrik Georgsson
– Bron har fått mycket credit och på många plan, just att två länder som är förenade av en bro.

4. Johan Falk: GSI – Gruppen för särskilda insatser (2009), regissör: Anders Nilsson
– När den första Falkfilmen kom var den ett genrebrott. Anders Olsson fick en jävla massa skäll, att det var en kioskfilm och skit, men han är bra på att hela tiden försöka hitta den brottslighet som är mest förhärskande i Europa.

5. Tystnaden (1963), regissör Ingmar Bergman
– Första gången jag såg den hade jag inget större utbyte av den annat än att den är väldigt dramatisk. Sedan läste jag på om Ingmar Bergman.

Dåvarande Aftonbladet-reportern Anders Hvidfeldt med en Sony Betamax Video - SL-C7 1981.

Så såg vi film – då

  • Moviebox. Var en toppmatad videobandspelare från Esselte med automatisk återspelning. Hyrdes i butik komplett med film. Blev något fel på filmen tvingades man byta hela movieboxen. Storhetstid: I början och mitten av 1980-talet.
  • VHS, video home system. Kassettband som lanserades 1976 av JVC. Under 1990-talet var VHS standard för hemmavideo. 2005 släpptes få filmer på VHS, 2008 släpptes de allra sista. Den sista VHS-spelaren tillverkades i juni 2016 av japanska Funai.
  • Betamax och Video 2000. Försökte slå sig in på filmmarknaden, men hade ingen chans mot jätten VHS.
  • DVD, digital versatile disc. Utvecklat av Philips och Sony och lanserades 1996. I juni 2003 gick dvd om VHS i videouthyrningen i USA.
  • Blu-ray. Kan lagra stora mängder data. Lanserades 2002 av Blu-ray Disc Association (som bland andra bestod av Panasonic, Philips, Samsung och Sony).
    Källor: Aftonbladet och Wikipedia