Sally berättar om övergreppen i ”Allt för Sverige”

Författaren: Inte min skam

Uppdaterad 2022-02-13 | Publicerad 2022-01-16

Efter medverkan i ”Allt för Sverige” vill författaren Sally Franson viga sitt liv åt att stötta andra kvinnor.

I SVT-programmet berättar hon för första gången om pappans övergrepp.

– Det var ett jättestort steg för mig, säger hon.

Hennes förfäder hade kommit till USA från Lidköping i slutet av 1800-talet och hållit mycket av den svenska kulturen vid liv. Sally Fransons, 38, farföräldrar var båda svenska. De hade dalahästar och rosmålningar hemma, lagade svensk mat och firade Lucia.

– Jag har alltid identifierat mig som svensk. Jag är lång och blond så folk har ofta frågat mig om jag är därifrån, säger hon.

Men det var först i augusti i fjol som 37-åringen från Minneapolis för första gången satte sin fot på svensk mark – som deltagare i SVT-programmet ”Allt för Sverige”. Hon kände sig som hemma.

– Jag kände att jag var med mitt folk, säger Sally, som även är yogalärare.

– Vi åkte genom hela landet och jag överraskades över hur mycket det liknade Minnesota i Wisconsin och de platser i USA som mina förfäder flyttat till, säger hon.

Sally Franson, från Minnesota, medverkar i ”Allt för Sverige”

Var det något speciellt med kulturen som slog dig?

– Saker som allemansrätten passar verkligen mig. USA är ett mer individuellt samhälle. De delar av Sverige som jag såg – i sjukhus, i skolor och i naturen, så handlar det mycket om att ta hand om kollektivet och det älskar jag.

Genuspolitiken längre fram i Sverige

Sally Fransons roman ”A lady’s guide to selling out” (”En dams guide till att sälja ut”) erbjöds nyligen filmrättigheter av skådespelaren Meg Ryan. Hennes författarskap handlar mycket om att uppmuntra kvinnor att ta plats. Att lära känna Sverige och släktbanden där var inspirerande.

– Sverige ligger längre fram än USA när det kommer till genuspolitiken och jag kände djupa samband mellan min livshistoria och kvinnorna som kom före mig, säger hon.

– Deras historier visade varifrån jag fått mina impulser att inte vara liten, att vara självsäker och att leva mitt liv som jag vill, utan att oroa sig om vad andra ska säga – vilket i slutet av 1700-talet var ganska radikalt för en kvinna.

Sally Franson.

Efter hemkomsten ville hon berätta om kvinnorna i sin släkt.

– Jag satte mig och skrev non-stop. Jag var så inspirerad, säger hon.

– Min upplevelse i ”Allt för Sverige” blev en enorm katalysator som klargjorde vad jag vill göra med mitt liv. Att skriva och berätta historier om starka kvinnor, på platser där du inte nödvändigtvis förväntar dig finna dem, har blivit viktigare för mig, säger hon.

Som ung utsattes Sally Franson för sexuella övergrepp av sin pappa. I ”Allt för Sverige” berättar hon för första gången om traumat.

– Jag bestämde mig för att jag var redo. Jag tycker det är viktigt för att berätta min historia – och att skammen runt detta inte är min. Det var ett jättestort steg för mig, säger hon.

Vill återvända

– Det blev så tydligt för mig att ju mer jag blir bekväm med mina egen historia som kvinna, desto mer kraft har jag att berätta andras. Genusrelaterat våld är någonting vi har svårt att prata om över hela världen.

I dag läser Sally Franson svenska och hoppas kunna återvända så snart som möjligt.

– Min dröm är att – om covid tillåter – komma tillbaka i mars med två av mina bästa vänner. Sedan vill jag och min man komma tillbaka till midsommar.

De andra deltagarna i ”Allt för Sverige”

Melody Sky Weaver, 40 år, Seattle, Washington, bibliotekarie
Kanske en otypisk bibliotekarie – högljudd, extrovert och nära till känslor, vilka hon ofta och gärna ger uttryck för. Som liten åkte Melody ofta med sin pappa på musikturnéer och hängde backstage med rockstjärnor.

Erika Newell, 37 år, Panama City, Florida, zookurator
En djurvän med stor känsla för omsorg och beskyddande. Erika har tidigare jobbat som förhörsledare i USA:s armé, där hennes roll gick ut på att förhöra misstänkta terrorister.

Nicole Archer, 30 år, Saratoga Springs, Utah, hemmafru
En videoredigerare som lagt karriären på is för att prioritera att ta hand om sin familj. Tror att hon genom sina förfäders livserfarenheter kan få reda på mer om både sig själv och Sverige.

Brittany Pearson, 40 år, Vail, Colorado, slaktare
Tillsammans med sin man driver Brittany en köttaffär där de slaktar och styckar själva. En vild och fri själ, uppvuxen på slätterna med hästar och kor.

Sharon Fabriz, 63 år, Sacramento, Kalifornien, lärare
Lärare som riktat in sig på medborgerliga rättigheter och Förintelsen. Det är viktigt för henne att protestera mot orättvisor – och hon har deltagit i en demonstration med Greta Thunberg.

Trevor Ohlsen, 25 år, Iron Mountain, Michigan, singer-songwriter
Från en lugn och idyllisk uppväxt i den lilla orten Iron Moutan – något av en svenskbygd. På många sätt är han omgiven av svenskhet, men har ändå aldrig satt sin fot i Sverige eller ens varit utomlands.

Michael Palmer, 30 år, Logan, Utah, stage manager
Jobbar på ett universitet med ansvar för fyra scener – vilket är Michaels kreativa drömjobb. Under somrarna brukar han dessutom turnera med stora amerikanska rockband, bland annat Evanescence.

Jon Strand, 38 år, Indianapolis, Indiana, musikproducent
Tidigare modell men i dag lyckligt gift trebarnsfar. Extremskidåkning och musikproduktion är livets stora passioner. Har tillsammans med sin pappa rest över hela USA med predikanten Billy Graham.

Bret Goss, 52 år, Chealis, Washington, försäljare
Den nästan alltid färgglatt klädda Washingtonbon pratar mycket och älskar människor, vilket han också ser som sin bästa egenskap. Träffade kvinnan i sitt liv för 23 år sedan och är fortfarande kär. Noga med att inte stressa för mycket i livet.

Följ ämnen i artikeln