Unni Drougges hund omhändertagen efter flera anmälningar

Oklart vad som ska hända med hunden

Uppdaterad 2021-03-30 | Publicerad 2021-02-24

Författaren Unni Drougge har fått en av sina hundar omhändertagen.

Ett koppelbråk rasar mellan myndigheterna och författaren Unni Drougge.

Nu befarar hon att det kommer sluta i att hunden avlivas.

– Mitt liv är slaget i spillror. Jag är helt förstörd, säger hon.

Förra veckan kom polisen hem till Unni Drougge, 64. När de lämnade henne hade de tagit med sig hennes hund, Hipster, en svart cane corso-hane född 2016.

Bakgrunden är att det vid flera tillfällen har inkommit anmälningar mot att hon flera gånger ska ha haft sina hundar okopplade. 2018 fick hon ett strafföreläggande på 1 000 kronor efter att hon utan uppsikt ska ha haft sina två hundar utan koppel i Drakenbergsparken på Södermalm i Stockholm. I parken råder koppeltvång och händelsen bevittnades av patrullerande polis.

Delade meningar

Inledningsvis vägrade hon betala, men menar att hon sedan betalade för att hon inte ville ta fallet till rättegång. Hon hävdar trots det att hon vid tillfället hade hundarna kopplade, men vid ett tillfälle släppte kopplen för att reda ut dem efter att hundarna trasslat in sig i dem.

Där går meningarna isär. I polisens förundersökningsprotokoll ger polisen som såg hundarna en helt annan bild:

”Det stämmer inte alls, hundarna var lösa. Jag hanterar kanske 50 liknande situationer varje sommar och det brukar gå bra att prata med hundägarna. Det skulle inte varit något problem men Unni hade ingen förståelse alls för att hon inte skulle ha två så stora hundar springande lösa utan kontroll.”

Unni Drougge.

Omplacerat ena hunden

Unni Drougge står fortfarande fast vid sin version av händelsen och menar att polisens vittnesmål inte stämmer.

Hennes ena hund omplacerades för en månad sedan till en bekant, på eget initiativ, menar Drougge.

– Jag fick ta det beslutet eftersom folk inte står ut med att se mig komma med två hundar. Det var en sista eftergift för att få stopp på det här förtalet och anmälningarna, säger hon.

Att hon fått flera anmälningar emot sig menar Unni Drougge beror på att folk vill henne illa, gillar att skvallra och sprida rykten och att hon blir ett lätt byte eftersom hon är en känd profil.

– Det finns ingenting av det de säger som går att dokumentera. Det är påståenden, säger hon.

Mentalt frisk hund

Hon upplever att myndigheterna har tagit fasta på lösa rykten.

– Jag är utsatt för en förtals- och smutskastningskampanj och skrämselpropaganda.

Fallen som lett till de senaste anmälningarna menar hon bygger på händelser där hon har haft hunden kopplad, men tappat kopplet efter att hunden har ryckt till och hon har tappat balansen.

– Sådant händer alla hundägare.

Polisen delar inte helt hennes bild av hunden och henne som ägare. Hipster anses mentalt frisk och inte aggressiv, men Unni Drougge anses inte som en lämplig ägare enligt polisens besiktningsprotokoll från den 18 februari.

”Hunden bedöms inte vara farlig utifrån testet men med en dålig hundhållning och bristande kontroll över en stor hund i samhället så finns självklart risken att hunden kan bita både andra hundar och även människor. Risken för fortsatta angrepp får anses mycket stor om hunden återlämnas till ägaren”, står det i protokollet.

Hunden är på hemlig plats

I sociala medier har Drougge och hennes vän Cissi Wallin gått ut med att hunden nu riskerar att avlivas, men länsstyrelsen säger att beslut inte fattats i ärendet.

”Länsstyrelsen kommenterar generellt inte pågående ärenden. Men eftersom det här ärendet uppmärksammats stort i sociala medier och att det florerar uppgifter om att länsstyrelsen fattat beslut om att hunden ifråga ska avlivas kan vi säga att länsstyrelsen inte har fattat något beslut gällande hunden ännu – ärendet är fortfarande under utredning”, skriver Joakim Johansson, enhetschef på länsstyrelsen i ett mejl.

Hipster hålls just nu på hemlig plats av myndigheterna. Länsstyrelsens djurskyddshandläggare skriver i sin dokumentation att de avråder från omplacering av hälsoskäl.

Länsstyrelsen har ännu inte återkommit till Aftonbladet med vilka alternativ man ser för hunden.

”När länsstyrelsen utreder om det finns anledning att omhänderta en hund enligt tillsynslagen får ägaren som regel tillfälle att yttra sig innan vi fattar ett beslut om omhändertagande. Detsamma gäller inför beslutet om vad som ska ske med hunden efter ett omhändertagande. Om en hund av någon anledning inte ska tillbaka till sin ägare omplaceras den i första hand. Länsstyrelsen fattar inte beslut om att avliva djur som är vid god mental och fysisk hälsa och bedöms som omplaceringsbara”, skriver Joakim Johansson.

Unni Drougge och hennes advokat har till den 5 mars på sig att lämna in sitt yttrande.