”Big brother” 2020 – detta har hänt

Av: Alex Hartelius/Meter

Publicerad:
Uppdaterad:

Influencerkritik, rasistutspel, utkastade deltagare, deltagare som lämnar och programledare som hoppar av.

Det här är första veckosammanfattningen av ”Big brother” 2020. 

9 februari

Dagen innan premiären av ”Big brother” 2020 kan Aftonbladet avslöja att influencern Antonia ”Anty” Johnson ska medverka i programmet. 

– Det kommer att bli ett äventyr och en jävligt rolig utmaning, säger hon till Aftonbladet. 

Polisen i Farsta berättar att de genomsökt lokalerna och inspelningshuset för att förebygga eventuella intrång. 

– Vi har smidit lite planer på hur de ska agera när något oönskat inträffar, säger Mikael Sundberg, polisinspektör vid Farstapolisen.

Designexperten Jan Rundgren kommer med en recension av husets inredning. Han tycker den nedsänkta ceriserosa plyschsoffan ger en James bond-känsla, fast mer åt det porriga hållet, och tror att många skulle vilja ha en liknande hemma. Han dissar däremot köksinredningen. 

”Jag får en känsla av dagis, när det står vad som är kyl och var besticken ska ligga. Känns som man förutsätter att dom som går in i huset inte har alla hästar hemma. Maneret känns igen från 90-talet, då man gärna skrev det självklara mitt framför näsan”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet. 

Foto: TV4
Poolen i huset är uppvärmd dygnet runt.

10 februari

Inför premiären har TV4 haft problem med en kamerakran, en LED-skärm och ett fönster som blåst sönder av den hårda vinden. Men kanalen har hela tiden tänkt på det värsta tänkbara. 

– Vi har hela tiden tänkt "worst case scenario" och varit förberedda på både regn, snö och vind. Sen har man varit orolig att det ska avta i publikmängden, men nu ska det vara uppehåll så vi hoppas på att så många som möjligt vill komma. Big Brother-huset står så klart stabilt och inga skador har skett med det.

”Big brother” 2020 har premiär. Tolv deltagare kliver in i huset och bekantar sig med varandra. Livesändningen sker mestadels utomhus och leds av programledarna Malin Stenbäck och Adrian Boberg. I panelen sitter Moa Wallin och Helle Schunnesson.

11 februari

Deltagaren Julia Löfgren tror att Sami Jakobsson skurit av sig hela fingret när han råkar skära sig vid matlagningen. Såret verkar dock vara under kontroll och Sami går in i badrummet för att skölja av det blodiga fingret. 

– Det verkar inte vara någon allvarlig skada, utan verkar ha kunnat lösas med det som finns i huset. Sami var väldigt lugn. Om det sker någon allvarlig skada har vi personal i lokalerna dygnet runt. Hjälpen är aldrig mer än tio meter bort, säger Joel Bendrik, exekutiv producent på TV4.

Samma dag blir Kim Kamal sur på Lisa Engh för att hon är nötallergisk. Han tror inte på henne eftersom han tidigare såg när hon rörde vid en påse med nötter. 

– Är hon skön eller? Vadå nötallergisk? Fucking bullshit. Jag blir fett irriterad. Tur att solrosfrön inte klassas som nötter i alla fall, så får vi se vilken bullshit hon kommer med, säger Kim Kamal i programmet. 

Han konfronterar sedan Lisa Engh som får försvara sin nötallergi. 

Temat Kick off-vecka inleds och deltagarna delar upp sig i två lag. Ett rosa, ett gult. Det rosa laget krossar det gula laget. Det medför att samtliga deltagare i det gula laget hänger löst, medan det rosa laget belönas med en aw- och spakväll i huset.

Foto: TV4
Sami Jakobsson

12 februari 

Deltagarna hamnar i konflikt och kan inte komma överens om hur de ska laga mat. Eftersom vissa vill ha vegetarisk kost och andra kött uppstår det en stor diskussion om vem som ska laga vad. 

Alex Manzizila kommer sedan på att man kan göra både en vegetarisk rätt och en kötträtt. 

– Är det någon här som gått i grundskolan i Sverige? Det är alltid två rätter. En vegetarisk och en vanlig. Enkelt. Inga diskussioner. Vi gör två rätter och sen får man välja, säger han. 

”Skansen-Jonas” kliver in i huset för att skrämma de andra deltagarna. Till sin hjälp har han med sig en boaorm, en jättespindel och en jättekackerlacka. 

– De är trevliga djur, säger Jonas Wahlström till Aftonbladet och går sedan in till deltagarna i det gula laget som tävlar om att sitta säkert. 

Uppgiften går ut på att hålla ner en knapp så länge som möjligt. De två som håller kvar längst sitter säkert. Patrik ”Patzy” Svensson och Julia Löfgren vinner tävlingen. 

Jasmine Armstrong lurar de andra deltagarna att hon ska lämna. 

– Jag tycker om er allihop så himla mycket, men jag tyckte det var väldigt jobbigt i natt. Det var väldigt frustrerande och jag höll typ på att dö, så jag har bestämt mig för att gå, säger hon i programmet.

Julia Löfgren inser dock att hon bara skämtar. 

– Du driver? Hon driver. Hon driver! säger Julia Löfgren. 

Foto: TV4
Isabel Pereira tvingades lämna ”Big brother".

13 februari

Isabel Pereira kastas ut från ”Big brother” efter att ha uttryckt sig kränkande om judar. 

– Det råder nolltolerans mot den här typen av uttryck. En varning gick även ut till hela huset och underströk allvaret i detta, säger Joel Bendrik, exekutiv producent.

Efter händelsen valde TV4 att avbryta livesändningen för att meddelade de andra deltagarna att Isabel Pereira tvingats lämna.

Senare under dagen kastades även deltagaren Kim Kamal ut av samma anledning. 

”Efter att vi nu noggrant har gått igenom hela Kims och Isabels samtal står det klart att Kim också tvingas lämna programmet”, skriver Joel Bendrik i en kommentar. 

14 februari

Jessica Pamlin kliver in som ny deltagare i ”Big brother”-huset. Hon säger till Aftonbladet att hon vill vara med om ett äventyr. 

– Det har varit lite samma i vardagen och jag kände att det skulle vara kul att få vara med och tävla, säger hon. 

Isabel Pereira ber om ursäkt på Instagram och är ångerfull efter händelsen som ledde till att hon blev utkastad. 

”Har full förståelse för att TV4 valde att plocka ut mig från huset då detta var helt oacceptabelt. Jag ber återigen om ursäkt”, skriver hon. 

Även deltagaren Kim Kamal är ångerfullt efter händelsen. 

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, säger han till Aftonbladet. 

Deltagaren Sami Jakobsson öppnar upp om sitt mörka förflutna med högerextrema åsikter och tatueringar med nazisymboler.

Till Daniel Glasman, som är jude, säger han att det är åsikter som han längre inte står för och att de är från ett liv han försöker lämna bakom sig.

– Jag tycker alla förtjänar mer än en andra chans. Alla är väl lyckliga om de lämnar den världen? Ingen är lyckligare än jag och jag vill att alla i världen ska sitta här som dig och känna som du känner nu, säger Daniel Glasman.

Daniel Glasman går in i bikten och berättar att hans mamma gick bort på Alla hjärtans dag när han var 26 år gammal. Efter att ha fått reda på Samis bakgrund blir dygnet extra känslosamt. 

– Det är sällan jag saknar ord, men jag saknar ord av det virrvarr av känslor jag upplever just nu. Men om något, oavsett vad, om vi fortsätter att vara vänner och det blir nånting av vår vänskap i resten av tiden i huset, och vad som komma skall, är det väl om något en sedelärande berättelse att man aldrig kan veta vad som händer i ”Big brother”. Och för det andra: man är alltid värd en andra chans – eller fler. Om vi kan finna varandra och bli vänner finns det fan hopp för den här skitvärlden, säger Daniel Glasman i programmet.

15 februari

Lennie Hansson, som tidigare medverkat i ”Sveriges mästerkock”, kommer in som ny deltagare. Det första han gör är att göra pannkakor till de andra deltagarna. Han vill med sin medverkan nollställa livet. 

– Grejen är att det är en sån jävla hets med allt som har med sociala medier att göra och livet i stort. Man är aktiv ta mig fan överallt och försöker synas, komma igenom allt brus. Hoppar jag in här nu så lägger man allt det där på vänt, på något sätt, säger han till Aftonbladet. 

Foto: TV4
Jessica Pamlin, 23, lämnade ”Big brother”.

17 februari

Jessica Pamlin lämnar ”Big brother” 2020 efter endast tre nätter i huset.

– Jag har bestämt mig för att lämna ”Big brother”. Det är många anledningar, men en av dem är att jag har världens hemlängtan. Jag trodde det skulle vara annorlunda att vara här inne och jag känner att jag blivit knäpp att vara här, säger hon i programmet. 

Aftonbladet avslöjar att snickaren och sportkillen Martin Forstén kliver in som ny deltagare under säsongens första veckofinal. Det var hans systrar som anmälde honom till programmet. 

– Har inte någon koll på det där jävla programmet. Känns så jävla oklart allting, säger han. 

Kritik riktas mot TV4 efter att man låtit influencern Antonia ”Anty” Johnson medverka i programmet. Flera personer tycker det är orättvist eftersom hon redan är en stor influencer med mycket fans. 

”Antonia sökte precis som alla andra, hon skickade in en rolig ansökningsfilm och sen när vi träffade henne blev vi ännu mer förtjusta i denna jordnära och coola tjej från Umeå”, skriver Joel Bendrik, exekutiv producent på TV4, i en kommentar. 

Programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson hoppar av produktionen. Detta efter att de fått reda på Sami Jakobssons bakgrund med högerextrema åsikter och tatueringar med nazisymboler. 

”Antisemitism och rasism är för mig helt oacceptabelt och av den anledningen har jag valt att inte längre medverka", skriver Helle Schunnesson på Instagram.

”Jag blev inte informerad om en av deltagarnas bakgrund förrän jag själv läste det i pressen. Sen det blev publikt har också nya uppgifter om deltagaren framkommit och jag tycker inte att produktionen har tagit sitt ansvar", skriver Adrian Boberg på Instagram.

Joel Bendrik säger att han respekterar beslutet och förklarar vidare varför man låter Sami Jakobsson fortsätta medverka i ”Big brother”. 

– Sami var en offentlig person innan BB och han har berättat om sin bakgrund tidigare i intervjuer och tv-produktioner. I samtal med oss har han tagit avstånd från sin bakgrund. Det har han också berättat om i programmet. Det var grunden för vårt beslut att han skulle få medverka.

Edvin Törnblom kallas in som panelgäst. Programledaren Malin Stenbäck och Moa Wallin fortsätter som vanligt. 

Under veckofinalen hänger Jasmine Armstrong och Sami Jakobsson löst. Mergim Feka får välja vem han vill rädda och väljer Jasmine. Malin Stenbäck meddelar sen att alla sitter säkert, men att Sami kommer få ett straff. Det står senare klart att han ska vara fastkedjad med deltagaren Amilia Stapelfeldt

”Big brother Inifrån” är ett samarbete mellan Aftonbladet och Meter/TV4, läs mer om det här.

Publicerad:

LÄS VIDARE