Filmindustrins fel att Oscars är så vitt

Jan-Olov Andersson om kampanjen #OscarsSoWhite

Största snackisen inför söndagsnattens Oscarsgala är inte vem som vinner, utan #OscarsSoWhite.

En välbehövlig kampanj, men med fel måltavla.

För andra året i rad är alla de tjugo nominerade skådespelarna vita. För andra året i rad har därför kampanjen #OscarsSoWhite aktiverats.

Debattartiklar, krönikor, intervjuer, kampanjer på ­sociala medier, hot om bojkott av galan och president Obama som ­lite försiktigt sagt att mer mångfald ger bättre filmer.

Galans värd Chris Rock skriver om manus för att anspela på detta tema.

De svarta utgör 13 procent av USA:s befolkning. Men #OscarsSoWhite handlar inte bara om dem, utan också om latinamerikaner, där vi kan räkna in cirka 17 procent av amerikanarna. Nästan en tredjedel av befolkningen, alltså.

Men Hollywoods filmer skildrar inte alls deras liv i liknande omfattning. Så det är filmindustrin, inte Oscarsjuryn, som motarbetar mångfalden.

Idris Elba för ”Beasts of no ­nation”, Michael B Jordan för ”Creed – The legacy of Rocky” och Benicio Del Toro för ”Sicario” hade kunnat nomineras, men slår heller inte självklart någon av de som är nominerade.

Mycket har sagts om att för två ”svarta” filmer – just ”Creed…” och ”Straight outta Compton” – har typiskt nog bara vita blivit nominerade; Sylvester Stallone för biroll och manusförfattarna till hip hop-filmen.

Förstår kritiken mot Stallone, som mest mumlar sig genom Rocky-rollen. Vinner han, är det bara Hollywood-nostalgi. Att producenterna till filmen om hip hop-legendarerna NWA valt vita manusförfattare, är ju inte Oscarsjuryns fel. Tycker dock att ”Straight outta Compton” borde varit nominerad som bästa film, den är klart bättre än flera som nu tävlar.

Däremot är det ganska tyst om att indianerna som är med i ”The revenant”, är mäkta stolta över hur regissören Alejandro G Iñárritu bemödat sig om att alla pratar rätt språk och har rätt kläder från 1820-talet.

Men USA:s urbefolkning bryr sig, som vanligt, få om …

3 favoriter

Vikander och Redmayne i ”The Danish girl”.

Bryan Cranston

Helt suverän i ”Trumbo”. Mer förtjänt av att vinna än Leonardo DiCaprio.

Alicia Vikander

Heja Sverige, friskt humör! Men Kate Winslet och Roony Mara är tuffa utmanare.

”Spotlight”

Inte bara härlig journalistnostalgi, utan också bästa filmen.