Profilens hårda kritik mot SR – sedan kollegorna stoppats

Publicerad:

NÖJE

SR-profilerna Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson får inte leda ”Ring P1” inför höstens val.

Det har fått tidigare programledaren Ametist Azordegan att gå i taket.

”Bullshit, Sveriges radio ljuger”, skriver hon på Twitter.

SR-lyssnarna kan höra dem i ”Ring P1”. Men inför höstens val och en månad efter, från och med den 9 juni fram till och med den 7 oktober, sätts programledarna Täppas FogelbergAlexandra Pascalidou och Sverker Olofsson i karantär, vilket Expressen var först att rapportera om.

De tre programledarna är frilansare. Under valperioden kommer ”Ring P1” istället ledas av tillsvidareanställda, som får dagligt stöd av arbetsledare och kollegor kring programledarregler.

– Med tanke på våra krav på opartiskhet och trovärdighet så vill vi inte att det ska finnas några tveksamheter när det gäller programledarna. Vi kan inte erbjuda dem ett uppdrag som gör att de kan försörja sig på Sveriges radio och då måste de ha andra uppdrag som kan röra sig i utkanten av det politiska och då vill vi inte att de ska finnas några tveksamheter kring det, har Susanne Ehlin, producent för ”Ring P1”, tidigare förklarat.

”Sveriges radio ljuger”

Men det ger SR-profilen Ametist Azordegan inte mycket för. Nu riktar hon skarp kritik mot beslutet. Azordegan, som var programledare på Sveriges Radio mellan 2007 och 2014 för musikprogrammet ”En kärleksattack på svensk hiphop”, menar att beslutet grundar sig på feghet.

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Ametist Azordegan.

"Bullshit, Sveriges radio ljuger. Det SR egentligen gjort är att ta bort de vassaste, de som pga sin udd ”provocerar” lyssnare med jämna mellanrum. SR vill ha det lugnt och skönt under valåret. Sveriges Radio har alltid varit rädd för allt som har udd", skriver hon på Twitter.

I ytterligare ett inlägg beskriver hon Fogelberg, Pascalidou och Olofsson som ”tre beasts i etern med initiativ, öppen mikrofon och ballar av stål”.

”Dinosaurier. SR är lika spännande som Försäkringskassan och drivs av samma typ av mentalitet som Arbetsförmedlingen. Gråa fega insnöade stora egon”, skriver hon vidare.

SR: Ingen karantän

Susanne Ehlin svarar på kritiken genom att hänvisa till ett blogginlägg, som publicerades på torsdagseftermiddagen på Sveriges radios hemsida.

”Vi varken petar eller sätter någon specifik person i ”karantän”. Jag förstår att det är fint för en rubriksättare eller någon som eventuellt är kritisk till vissa programledare att använda den beskrivningen men det stämmer inte. Vi väljer att under en begränsad period använda oss endast av våra fast anställda medarbetare för att vi känner att det är lättare att genomföra det redaktionella arbetet under denna tid om man är närmare kopplad till det dagliga redaktionella arbetet”, står att läsa i en text med syfte att förklara bakgrunden till beslutet.

Nöjesbladet har sökt Ametist Azorgedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE