Tomas von Brömssen: ”Stjärnorna på slottet” har hört av sig över tio gånger

Därför tackar legendaren alltid nej ● Fyller 80 år

Publicerad 2023-04-29

GÖTEBORG. Tomas von Brömssen fyller snart 80 år.

Men tro inte att han tänker lägga av.

Vi har mött honom för ett samtal om allt från sin kommande föreställning ”Kontrabasen” och varför han alltid nobbar SVT:s ”Stjärnorna på slottet”, till minnen kring några av dem han jobbat intimt med och som gått bort; Sten-Åke Cederhök, Bo Widerberg och Sven Wollter.

Vi möts på Lisebergsteatern. Här stod Tomas von Brömssen på scenen 2015 och framförde ”Tomas sista revy”. Och trots det namnet på föreställningen… här står han åter i höst, premiär 5 oktober, för att framföra musikaliska scenshowen ”Kontrabasen” av Patrick Süskind, annars mer känd för succéromanen ”Parfymen – berättelsen om en mördare”, som blivit både film och tv-serie.

Tomas von Brömssen.

Scenen ska då egentligen föreställa orkesterdiket. Där står en kontrabasist inför ännu en föreställning och grubblar över sin obesvarade kärlek till Sara, teaterns sopran, som står uppe på scenen.

De sex andra musikerna – Bernt Andersson, kapellmästare, dragspel, piano, Anders Blad, gitarr, Daniel Ekborg, cello, trumpet, Michael Krönlein, kontrabas, Per Melin, trummor, och Stefan Sandberg, saxofon – blir ett slags bollplank för hans rollfigurs funderingar.

– De hjälper mig i vissa lägen och stjälper mig i andra, säger Tomas.

Tomas von Brömssen i föreställningen ”Kontrabasen”

Tragisk och komisk figur

”Kontrabasen” har spelats förr. Då med Henric Holmberg ensam på scenen, med inspelad musik. Nu har regissören Eva Bergman valt att lyfta fram orkestern på scenen, med delvis ny musik också.

– Mer och mer musik har kommit in i hennes teater, samarbetet med henne har blivit så fint. Att jag får stå här och göra den här tragiska och komiska figuren mitt i musiken, det är så otroligt häftigt, jag får så mycket energi av det.

Tomas von Brömssen i föreställningen ”Kontrabasen”

Föreställningen spelades ett 20-tal gånger på Göteborgs Stadsteater i fjol, men intresset från både de på scenen och de i publiken var så stort att man nu fortsätter på en annan teater.

– Vi hämtar så mycket kraft av varandra på scenen i någon slags böljande rörelse. Därför vill vi fortsätta.

I P1:s Söndagsintervju jämförde du arbetet på scenen med en orgasm, är det verkligen så?

– Ja, ja, ja, han tar visserligen i lite den där journalisten (Martin Wicklin). Men det där mötet mellan mig och publiken, varken jag eller de vet var det ska sluta… det blir kanske som en orgasm, ungefär (skratt).

Tomas von Brömssen.

Fyller 80 år: ”Ingen är hemma”

Att han snart fyller 80 år, lägger han, just nu i alla fall, inte så stor vikt vid.

– Jag fyller 8 maj, det är en måndag. Ingen är hemma. Så det firandet lägger vi längre fram, i sommar.

Och det är en pigg snart 80-åring jag möter, som inte har några tankar på att sluta jobba.

Nu i dagarna spelar han in en ny tv-serie i Göteborg. ”Doktrinen” är en politiskt laddad thrillerserie som görs för TV4/C More. Förlagan är Magnus Montelius roman ”Åtta månader” från 2019.

– Jag spelar en gammal socialdemokrat i regeringen som är ett slags bollplank till Sissela Kyles statsminister. Jag är bara med i sju dagar, det är Josefin Neldén och de yngre begåvade människorna som har huvudrollerna.

Och det känns som att han inte tycker att ”Kontrabasen” ska bli det sista han gör på en scen.

– Jag vet inte om jag orkar med en revy till, det tar ett år att hitta på och skriva en sådan. Och att springa runt bakom scenen som en skållad råtta och byta kläder, för att sedan hoppa fram som Kypar'n… däremot om man kan hitta något lustfyllt i Victor Borge-stil.

Tomas von Brömssen.

Får gratis fika

Tomas von Brömssen fick sitt genombrott mot Sten-Åke Cederhök (1913-1990) i ”Albert & Herbert” på 1970-talet. Tv-serie, julkalender, scenföreställningar. Skrothandlaren och hans son blev två oerhört älskade figurer. Handlingen utspelas i stadsdelen Haga i Göteborg och där finns Café Hebbe Lelle, uppkallat efter von Brömssens rollfigur.

Får du gratis fika om du kommer dit?

– Det kan du hoppa upp och sätta dig på!

– Är jag i Haga, går jag gärna dit. Man får skriva lite autografer och så, det är bara kul.

Tänker du ofta på Sten-Åke Cederhök?

– Då och då. Det är möjligt att den komiska ådran hos mig inte hade kommit fram om jag inte träffat honom. För då kom även Bosse Hermansson (regissör) in i bilden med hela sin erfarenhet av England och music hall, hela den världen visade han för mig och det var något som passade mig, den typen av publikkontakt.

Sven Wollter, Marianne Mörck och Tomas von Brömssen i Felix Herngren-filmen ”Dag för dag”.

”Sven Wollter och jag hade ju en lång historia ihop”

Tomas har jobbat regelbundet med några av de andra allra största inom yrket i Sverige. Senast han och jag sågs var i Kroatien hösten 2019. Inspelning av Felix Herngren-filmen ”Dag för dag”. Ett för tillfället tomt hus i Lovran vid Adriatiska havet, var ”omklätt” till hotell och restaurang i – Italien!

Han, Sven Wollter (1934-2020) och Marianne Mörck gjorde några scener ihop som blev smått magiska i den färdiga filmen. Wollter hann gå bort innan filmen nådde publiken.

– Hela temat i filmen var ju att hans rollfigur skulle ta sitt liv och så försvinner han på riktigt. Men det var skitkul att spela in den filmen.

– Sven och jag hade ju en lång historia ihop. ”Mannen från Mallorca” (1984) där vi gjorde de här biljaktsscenerna… jag var livrädd, Sven älskade att köra fort.

– Och så gjorde vi ”Påklädaren” på Göteborgs Stadsteater. Jag tänkte att nu kommer han att köra över mig totalt. Men jag hittade hål och kunde sticka upp huvudet och känna att jag var med i leken, så att säga. Det utvecklades till att vi kände jätterespekt för varandra. Vi hade ett ställe i pjäsen där vi var så nära att tårarna nästan kom. Det är inte ofta man är med om det… det var med Sven.

Tomas von Brömssen.

Därför har han tackat nej till ”Stjärnorna på slottet” – över 10 gånger

Ett tv-program där man kan tycka att Tomas von Brömssen med sin långa karriär borde ha varit en självskriven deltagare för länge sedan, är SVT:s ”Stjärnorna på slottet”. Men det är inte så att han inte har blivit tillfrågad.

– Hon Tina (Graffman, producent) har väl hört av sig över tio gånger. Vi har alltid roliga samtal. Men jag har ingen lust att vara med. Jag skäms ju nästan för att jag inte har det där mörkret inom mig att berätta om. Att jag till exempel skulle berätta om känslorna när min förra hustru dog, typ den avdelningen, jag har inte behovet att göra det offentligt.

Är det därför du aldrig har varit med i någon Lars Norén-pjäs heller?

– Nej, jag har aldrig blivit erbjuden det. Men Ulla Skoog och jag har gjort Norén, som parodi (skratt).

Jan-Olov Andersson med Tomas von Brömssen.
Tomas von Brömssen.

Tomas von Brömssen om…

… samarbetet med regissören Bo Widerberg (1930–1997, de kan ju tyckas vara ett lite omaka par:

– Han gillade mig, det blev fyra produktioner. Han visste precis vad han skulle säga för att vi skulle våga allt, han var fantastisk som regissör. Men han var ju inte riktigt klok, det var inte förrän efteråt jag förstod att han hade bipolära sidor. Det var en gåva att få göra rollen i ”Lust och fägring stor”. Men det här att en lärare (Marika Lagercrantz) var ihop med en snudd på minderårig elev (Johan Widerberg)… det hade nog blivit ett jävla liv om den gjorts i dag.

… varför han ofta har spelat sympatiska roller:

– Det är folk som bett mig spela dem. Att vara lite av en underdog, jag gillar det. En gång tackade jag nej till att spela pedofil. Vad fan ska jag göra det för?, tänkte jag. Det kan väl Börje Ahlstedt göra bättre… jag minns inte om han gjorde rollen.

… Håkan Hellström:

– Det var ett jätteerkännande från en annan generation när han ville ha med mig på Ullevi-konserten. När jag stod där och spelade klarinett och hör hur 70 000 människor är med i det jag gör… då tänkte jag: Nu flyger jag!

… sina hobbies:

– Jag håller på att försöka lära mig att rista i kopparplåt. Och sedan odlar jag mycket på landet. Går loss på potatis, bönor, tomater, ”bondelivet”, det är jätteroligt.