Ilska efter bilderna vid Tjernobyl: Respektlöst

Skaparen vädjar till turister

Av: Linn Elmervik, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Influencers tar avklädda selfies framför övergivna platser vid Tjernobyl.

Nu vädjar HBO-seriens manusförfattare till besökarna om att visa respekt.

”Kom ihåg att det är platsen för en fruktansvärd tragedi”, skriver han på Twitter.

”Chernobyl” har fått turismen i Tjernobylzonen i Ukraina att öka. Sedan succéserien började sändas tidigare i år har både fans och influencers rest dit för att besöka området – och fota sig själva.

Flera Instagramprofiler har kritiserats för sina avklädda selfies, skriver The Sun. På flera bilder från området poserar besökare framför övergivna hus, utbrända bussar och tomma badhus, något som fått följare att reagera.

”Det här fotot är respektlöst mot alla människor som dött. Hur okänslig kan man vara?”, skriver en av dem under en bild på en kvinna som fotats i underkläder.

1 av 5 | Foto: HBO
Stellan Skarsgård i rollen som Boris Shcherbina och Jared Harris i rollen som Valery Legasov.

”Uppför er med respekt”

Nu vädjar manusförfattaren Craig Mazin till den ström av turister som reser till området för Tjernobylkatastrofen efter succén med HBO-serien att tänka på vad det är för resmål de egentligen besöker.

Mazin skriver på Twitter att han uppskattar att serien inneburit en turistboom, men att han har sett Instagrambilderna och uppmanar till eftertanke:

"Om du åker dit, snälla kom ihåg att det är platsen för en fruktansvärd tragedi. Uppför er med respekt för alla de som led och föll offer", skriver han.

"Chernobyl" är regisserad av svenske Johan Renck och skildrar kärnkraftsolyckan 1986 i Tjernobyl norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen. Serien hade premiär i början av maj, sändes i fem avsnitt och rollerna syns bland andra svenska Stellan Skarsgård och David Dencik.

Få ett roligare liv och bli allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE