Louis Vuitton-designern död – blev 41 år

Virgil Abloh sörjs av modevärlden

Virgil Abloh.
Virgil Abloh.

Modeikonen och Louis Vuitton-designern Virgil Abloh har dött efter att för två år sedan drabbats av cancer.

Han blev bara 41 år.

År 2013 startade han märket Off-White och blev kreativ chef för Louis Vuittons herrlinje 2018. Virgil Abloh, vars föräldrar var från Ghana, var den första svarta personen någonsin som tog den höga positionen som kreativ chef för det anrika märket. Han listades därefter som en av världens mest inflytelserika personer av den amerikanska tidsskriften Time Magazine.

Han bodde tillsammans med frun Shannon Sundberg och deras två barn i Chicago.

”Vi är förkrossade över att behöva meddela att vår älskade Abloh har gått bort, en hängiven far, make, son, bror, och vän. Han efterlämnar sin fru Shannon Abloh, hans barn Lowe Abloh och Grey Abloh, hans syster Edwina Abloh, hans föräldrar Nee och Eunice Abloh, och otaliga vänner och kolleger”, står det i ett inlägg som publicerats på Virgil Abloh instagramkonto.

Virgil Abloh med modellerna Gigi Hadid och Bella Hadid på visningen av höst-vinter-kollektionen 2019.
Virgil Abloh med modellerna Gigi Hadid och Bella Hadid på visningen av höst-vinter-kollektionen 2019.

Kämpade mot ovanlig och aggressiv cancer

Vidare i inlägget står det att Virgil kämpat i över två år mot en ovanlig och aggressiv form av cancer, hjärtsarkom. (Hjärt-sarkom är en typ av tumör som förekommer i hjärtat reds anm.) Virgil valde att inte berätta öppet om cancern och genomgick flera utmanande behandlingar samtidigt som han arbetade hårt med mode, konst och kultur.

Den kända designern Marc Jacobs har kommenterat under inlägget och beklagar sorgen.

”Jag blir så ledsen av att läsa detta. Mina tankar och böner är med hans familj och dina nära och kära. Må du vila i frid och i makt, kära Virgil”.

Även den danska supermodellen Helena Christensen, Swedish House Mafia- stjärnan Steve Angello och rapparen Chance the rapper har lämnat sina kondoleanser under inlägget.

”Du kommer att vara saknad. Det var en ära att jobba med dig. Ett verkligt kreativt geni” skrev den sydkoreanska supergruppen BTS på Twitter. De är ”ambassadörer” för lyxmärket Louis Vuitton, liksom andra kändisar som Alicia Vikander, Diane Kruger, Emma Stone och Pharrell Williams.

”Älskar dig för evigt broder. Tack för allt”, skrev artisten Drake på Instagram.

Virgil Abloh gjorde, 2019, ett samarbete med Ikea. Då tog han fram kollektionen ”Markerad”.
Virgil Abloh gjorde, 2019, ett samarbete med Ikea. Då tog han fram kollektionen ”Markerad”.

Samarbetade med IKEA

Virgil Abloh har även gjort samarbete med IKEA 2019, med kollektionen Markerad. En av produkterna var en matta med det stora trycket ”Keep off”, som sålde slut direkt.

Han har även samarbetat med det svenska parfym- och designermärket Byredo, som grundades av Ben Gorham. 2018 tog de tillsammans fram kollektionen och doften Elevator music.

När Virgil Abloh sett den danska filmen ”Hjärter Dam” upptäckte han den svenska skådespelaren Gustav Lindh, 26. Abloh ville att Gustav Lindh skulle vara ansiktet utåt för hans kommande kampanj för Louis Vuitton 2020, vilket han också blev.

 Virgil Abloh och Kendall Jenner på MET-galan 2018.
Virgil Abloh och Kendall Jenner på MET-galan 2018.
 Virgil Abloh på MET-galan i september 2021.
Virgil Abloh på MET-galan i september 2021.
Publisert:

LÄS VIDARE