17 tips: Så får du en billigare semester

Uppdaterad 2020-06-07 | Publicerad 2020-05-10

Trots att vi inte kan resa så långt i sommar är det hög tid att börja planera semestern.

Här experternas bästa tips på hur du drygar ut semesterkassan, bor gratis – och sparar tusenlappar.

2020 ser ut att bli ”hemesterns” år, men även om du ska stanna i Sverige kan prislappen lätt skena iväg. Därför är det bra att börja planera så att du hinner dryga ut resekassan och få så mycket semester för pengarna som möjligt.

Det säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Oavsett var du vill åka ska du alltid börja med att fråga dig själv hur mycket du vill lägga på semestern, säger hon.

Du kanske har någon vän som bor på landet som vill vara i storstan några dagar, eller tvärtom?

Se hur du närmar dig målet

Nästa steg är att föra över dina pengar till ett nytt konto eller döpa ett befintligt sparkonto till ”semester”.

– Genom att separera semesterpengarna från din övriga ekonomi kan du på ett tydligt sätt se hur du närmar dig målet.

Även Jakob Norrby, som driver hemsidan Sverigeresor.se, säger att det är hög tid att börja spara ihop inför semestern.

– Vi märker att många börjar boka nu och att fler än någonsin kommer att resa i Sverige, säger han.

Jakob Norrby.

Här är deras bästa tips på hur du får en billigare semester:

  1. Gör en semesterbudget, antingen vecka för vecka eller dag för dag om du verkligen vill ha koll. Då vet du exakt vad du har att röra dig med och du slippen en otrevlig överraskning när semesterkostnaderna summeras ihop.
  2. Inför köpstopp. Utmana dig själv med hur många dagar i rad du kan ha utan att spendera någonting. Du kan även föra över extra till semesterkontot varje gång du undviker en utgift, som exempelvis när du på grund av hemmaarbete inte köper ett nytt busskort. Eller när social distansering gör att du inte går ut på lunchrestaurang och äter fredagslunch som du brukar.
  3. Gå igenom dina utgifter. Ofta har vi en hel del onödiga utgifter som faktiskt inte ger oss speciellt mycket. Det kan handla om att se över antalet mediaabonnemang du har. Ett nytt abonnemang är bara ett knapptryck bort och det är lätt att vi samlat på oss en rad streamingtjänster och liknande som vi handen på hjärtat inte använder speciellt mycket. Den totala kostnaden för dessa kommer snabb upp till över 1 000 kronor per månad.
  4. Använd rabatter. Kolla upp erbjudanden från bonusklubbar du är medlem i, till exempel brukar de stora livsmedelskedjorna ha olika erbjudanden för sina bonuskunder.
  5. Sälj sådant du inte använder. Gå igenom dina gömmor och lägg ut på begagnatmarknader som Blocket och Tradera. Tänk säsong, vänta med skidorna och fokusera på sådant som människor efterfrågar just nu.
  6. Ta hjälp av ditt nätverk. Passa på att besöka släkt och vänner eller kolla om ni kan byta boende med varandra någon vecka, skanna av ditt nätverk och sociala medier. Du kanske har någon vän som bor på landet som vill vara i storstan några dagar, eller tvärtom?
  7. Gör utflykter på hemmaplan. 2020 ser ut att bli hemesterns år och ofta har vi en hel rad nöjen bakom knuten. Titta på din kommun eller lokala turistbyrås hemsida för inspiration.
  8. Undvik juli. Under högsäsongen är det både dyrare och högre tryck på de flesta platserna. Välj därför hellre att semestra i början av juni, slutet av augusti eller i september för att komma billigare undan.
  9. Plocka bär på självplock. Trevlig sysselsättning och man får med sig något hem som man har nytta av. Numera finns även självplock av andra "grödor" som majs.
  10. Annonsera i lokal papperstidning efter en stuga att hyra. Då slipper du konkurrera med alla som också svarar på uthyresannonser på nätet. Många äldre som inte orkar eller kan ta hand om sin stuga kanske men som inte har tänkt hyra ut kanske kommer på andra tankar när de ser en annons.
  11. Gör om dit hem till ett ”hotell”. Kolla på Youtube hur man bäddar sängen som i en femstjärnig svit, vik handduksorigami och fixa egen hotellfrukost med nybakat bröd, frukt och smarrigt pålägg. Mysigt va?
  12. Besök lokala turistbyråer. Personalen har där full koll på billiga eller gratisaktiviter i området, som exempelvis närmsta cykel- och vandringsleder.
  13. Hyr en husvagn. Ett annat tips är att kolla med campingplatser om de har husvagnar som står tomma. Många norrmän har sina husvagnar stående i Västsverige, Värmland och norra Sverige som i år kommer att stå tomma på grund av coronasituationen.
  14. Ta dagsutflykter. Då sparar du in på boendekostnaderna och upptäcker ditt eget närområde. Bor man i Stockholm kan man exempelvis ta en heldag i Sigtuna eller Södertälje. Bor man i Göteborg finns hela Bohuslän inom räckhåll.
  15. Använd kollektivtrafiken. Man kommer ofta väldigt långt på sitt månadskort eller på en vanlig biljett. Om man ska lite längre eller ut i skärgården kan det kosta lite extra.
  16. Vandra. Det är ett billigt och enkel semesteraktivitet som de flesta kan göra i sin närhet.
  17. Arbeta på en lantgård. Ett alternativ för att få ner priset på semestern är att bo på olika bondgårdar som erbjuder billigare eller gratis boende i utbyte mot att man hjälper till med olika sysslor.

 

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu