Så undviker du fallgropar när du skriver testamente

”Kan få stora konsekvenser för privatekonomin”

Uppdaterad 2020-05-20 | Publicerad 2020-05-19

I coronatider börjar allt fler skriva testamente och fundera kring döden. Vad händer med mina besparingar? Vem ärver – och vem får sköta mina affärer?

– Juridiskt finns det många fallgropar, säger familjerättsjuristen Caroline Törnquist.

Nordeas familjerättsjurist Caroline Törnquist.

Frågor om testamente har mer än fördubblats sedan coronapandemin tog fart, säger Nordeas familjerättsjurist Caroline Törnquist.

– Många inser att döden faktiskt kan hända, det har blivit påtagligt på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon.

Och det finns en hel del att tänka på när det kommer till arv, privatekonomi och förmånstagare – både för unga och äldre.

– Det här gäller alla. Du borde inte vänta till du är 80 år innan du aktivt börjar fundera på de här frågorna.

Men att skriva testamente kan vara snårigt. Nedan har Caroline Törnquist identifierat en rad vanliga fallgropar som kan få stora konsekvenser för privatekonomin.

  • Som sambo har du enligt lag ingen arvsrätt. Om du och din sambo till exempel köpt ett gemensamt hus och en av er råkar avlida ärver inte den andra automatiskt huset. Först på tur står barnen, och detta även om barnen är gemensamma. Har du inga barn ärver dina föräldrar.

– Det är något som många inte tänker på, men att leva som sambo är en ganska ekonomiskt oskyddad samlevnadsform, säger Törnquist.

  • Trots att ni är gifta kan ni inte sköta varandras affärer. Det här är också en vanlig fallgrop att man som makar tror att man kan sköta allt om den ene blir långvarigt sjuk. Du har exempelvis inte rätt att sälja den halvan av huset som tillhör din maka eller make.

– Många tror att man får göra hur som helst med sin maka eller makes affärer eller egendomar, men det stämmer inte. Under livet äger vardera make sina tillgångar och svarar för sina egna skulder.

  • Makar ärver inte alltid varandra. Bara för att man är gifta ärver inte ens partner automatiskt allt från den avlidne. Det hela beror på om det är barn med i bilden eller inte. Om ni har gemensamma barn ärver makarna före barnen. Om ni har barn men de inte är gemensamma ärver barnen. Och om ni har både och får de gemensamma barnen vänta på sitt arv till båda föräldrarna är avlidna, medan de icke gemensamma får ut sin del direkt.
  • Många glömmer att se över vem som är förmånstagare för försäkringar. Det är viktigt att vi alla ser över våra pensions- och eventuella livförsäkringar innan vi dör. Det styrs inte av den laga arvsordningen. Det är därför viktigt att du aktivt väljer vem som ska vara förmånstagare för dina försäkringar. Det gör du genom att skicka in en skriftlig meddelande till pensionsbolaget.

Hur undviker man fallgroparna?

Enligt Caroline Törnquist är det första man ska göra att fundera över sin familjesituation. Gör sedan research och informera dig om lagar och vad som gäller för just din familj, säger hon.

När du väl tagit reda på det kommer nästa fråga: Vad vill du själv?

Om din önskan stämmer överens med lagen behöver du oftast inte göra någonting. Men om det däremot skiljer sig måste du se till att agera.

– Mitt främsta råd då är att vända dig till en familjejurist som hjälper dig att ta reda på hur du får det som du vill. De kan hjälpa dig att se till att ett korrekt och giltigt testamente upprättas.

Det är också viktigt att våga börja prata om situationen med dina nära och kära, tillägger hon.

– Jag upplever att svenskar generellt har väldigt svårt att prata om döden. Dessutom anses det ofta fult att prata om pengar, så det är klart att det inte är det lättaste ämnet att ta i. Men det är viktigt.