Pensionssparare får dela på 80 miljoner

Publicerad 2021-04-26

Fondbolagen tog för mycket betalt.

Nu får 140 000 pensionssparare dela på 80 miljoner kronor.

– Det är positivt för berörda sparare och tillfredsställande för oss som arbetat länge för att återvinna dessa pengar, säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning.

Fondbolagen Solidor och Independent sparkades ut från premiepensionssystemet i april 2018 sedan det visat sig att bolagen bland annat hade tagit ut för höga avgifter. Förra veckan kom beskedet att de sparare som hade pengar i bolagens fonder nu får tillbaka en del av pengarna.

– I och med överenskommelserna är vår hantering avslutad för dessa händelser, säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning, i ett pressmeddelande.

Pensionsmyndigheten kommer att betala ut sammanlagt 80,2 miljoner kronor till berörda sparare.

Utöver de återbetalade avgifterna får spararna även dela på 13,4 miljoner kronor från slutlikvidationen av fonderna. Totalt blir det 80,2 miljoner kronor att dela på.

De flesta berörda sparare kommer att få mellan 250 och 750 kronor. Hur mycket var och en får beror på hur mycket pengar de hade i fonderna och hur länge de hade dem där. Pengarna sattes in på spararnas premiepensionskonton under onsdagen.

Avslöjades efter Falcon-skandalen

Solidor och Independent var två av flera bolag som sparkades ut från fondtorget i svallvågorna efter Falcon Funds-skandalen 2016. Huvudmännen i Falcon Funds dömdes senare till långa fängelsestraff för grovt bedrägeri.

Avslöjandet ledde till en omfattande granskning av övriga fonder i premiepensionssystemet, vilket resulterade i att en rad bolag försvann från fondtorget. Utöver Solidor och Independent sades avtalen upp med Allra, Oprimus och GFG.

Sedan dess har kraven på fonderna skärpts och utbudet minskat från över 800 till 500 stycken.

Enligt nya regler ska fondbolagen på pensionsmarknaden granskas hårdare.

I februari i år kom beskedet om ytterligare skärpningar, som bland annat innebär hårdare kontroller av fonderna, en särskild upphandling och en kraftig bantning av antalet fonder. Upphandlingen ska i fortsättningen skötas av en särskild nämndmyndighet underställd Pensionsmyndigheten.

Det nya nedbantade fondtorget ska innehålla ungefär 300 fonder och vara klart i september 2022.

Följ ämnen i artikeln