”Människor som burit välfärden på sina axlar”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om pensionshöjningen

Publicerad 2022-02-01

Tusen kronor mer i månaden skattefritt för en halv miljon pensionärer.

Förslaget om garantitillägg är den största pensionsreformen i modern tid.

– Skillnaden den här gången är att det blir en rejäl höjning, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Förslaget om ett garantitillägg pressades i all hast fram av Vänsterpartiet i utbyte mot att stödja Magdalena Andersson i som ny statsminister. Vid en presskonferens på måndagen presenterades nya detaljer om hur tillägget ska utformas.

950 000 pensionärer med inkomstgrundad allmän pension på upp till 14 000 kronor i månaden före skatt kommer att få del av pengarna.

Har man en inkomstgrundad allmän pension på upp till 11 846 kronor i månaden före skatt får man del av maxbeloppet 1 000 kronor i månaden skattefritt. Från och med 2023 blir beloppsgränsen 12 000 kronor.

Det innebär att nästan 500 000 pensionärer kommer att få 1 000 kronor i månaden skattefritt.

Tre av fyra som kommer att få tillägget är kvinnor.

– Där finns en stor grupp av välfärdens kvinnor. Framförallt kvinnor som har jobbat inom äldreomsorg, sjukvård och andra delar av välfärden. Väldigt många finns i grundtrygghetssystemet och de får en höjd pension. Många av dem får en rejäl höjning, säger Ardalan Shekarabi.

Förslaget presenterades i går måndag av MP, S och V.

Får stöd av SD

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom förslaget. Även Sverigedemokraterna har uttryckt att man kommer att stödja förslaget. Det ska nu ut på remiss inom kort för att hinna behandlas och beslutas av riksdagen före sommaruppehållet.

Om förslaget går igenom kommer den första utbetalningen att ske redan i augusti.

Garantitillägget har kritiserats för att det innebär ett avsteg från systemets grundprinciper om att livsinkomsten ska vara avgörande för pensionens storlek. Höjningarna av grundskyddet har lett till att respektavståndet, skillnaden fullt grundskydd och de lägsta inkomstbaserade pensionerna, har minskat rejält.

Krånglar till systemet ytterligare

Tillägget anses dessutom krångla till ett redan rätt snårigt system. Så sent som i september förra året infördes ett annat tillägg för låginkomsttagare med långa yrkesliv.

– Det som vissa säger, att det här går till människor som inte har arbetat, det stämmer absolut inte. Man ska komma ihåg att sju av tio av de kvinnliga kommunalarna har någon form av garantipension. Så det är de som lyfts här.

– Det här handlar om respekt för alla de som har gjort rätt för sig och slitit i långt yrkesliv men som har haft låga löner. De förtjänar högre pensioner. I många fall är det här människor som har burit välfärden på sina axlar, säger Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

I det politiska arbetet i riksdagen är det pensionsgruppen som äger alla pensionsfrågor. I gruppen ingår de sex riksdagspartier som har ställt sig bakom det nuvarande systemet. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill se ett helt nytt pensionssystem och ingår därför inte i gruppen.

Socialdemokraterna har i flera år drivit frågan om en höjning av pensionsavgiften till 18,5 procent. I dag är den i praktiken bara 17,21 procent.

Avgiftshöjningen är prioriterad

När Magdalena Andersson (S) tog över som statsminister i höstas betonade hon att frågan kommer att prioriteras under återstoden av mandatperioden.

”Inbetalningarna till pensionssystemet (måste) öka. Initiativ till det kommer att tas i Pensionsgruppen”, sa hon i sin regeringsförklaring.

En departementsutredning om en höjning väntas bli klar inom kort.

– Experterna jobbar med några av de frågeställningar som handlar om hur man kan inkludera befintliga pensionärer i den här höjningen. Så fort det är klart kommer vi att lägga det på pensionsgruppens bord. Och jag hoppas att det finns förutsättning att ta det steget också. Då kan vi verkligen ta rejäla kliv för att ta kontrollen över pensionerna.

– Kombinationen av den här åtgärden, som höjer de lägsta pensionerna, och en höjning av avgiften skulle leda till att vi tar rejäla kliv mot att både få bort fenomenet fattigpensionärer och också upprätthålla ett respektavstånd.

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu