Så får du råd med första lägenheten

Experten svarar: Så sparar du ihop kontantinsatsen

Uppdaterad 2020-07-13 | Publicerad 2020-01-21

Vägen till första lägenheten kan kännas lång.
Men med rätt knep behöver inte kontantinsatsen vara långt borta.
Här är SBAB:s bostadsekonom Claudia Wörmanns bästa spartips.

Hur ska man inleda sitt sparande?

– Alla är barn i början, ju tidigare du börjar spara desto bättre – tiden är en mycket bra ”kompis” i sparandet. Många föräldrar försöker spara till sina barn. Om dina föräldrar har gjort det, är det de har sparat åt dig en mycket fin grundplåt till ditt fortsatta sparande.

– Har du en stadig inkomst eller jobbar extra är mitt råd öppna ett sparande med automatisk överföring, det gör att du undviker frestelsen att göra av med pengarna på annat. Är din inkomst mer oregelbunden kan du sätta en procentsats på vad du ska spara av lönen.

Vad är viktigast att tänka på när man har en lägenhet i sikte?

– Den första affären är den största. Sen är du inne. Ibland kan den där lägenheten kännas lika utopisk som att spatsera på Mars. Kolla bostäder på nätet och se vad kontantinsatsen blir. Där får du en konkret siffra, en måttstock. Sen är det viktigt att komma ihåg att den första egna ägda bostaden sällan är allt vad man drömt om. Det har den sällan varit för någon, men många glömmer bort att prata om det.

Ju mindre och längre ut du kan tänka dig att bo, desto billigare blir det.

– Om drömmen är en större bostad, tänk mindre. Om du drömmer om en central bostad, försök titta längre ut. Det gör bostaden billigare, så ju mindre och längre ut du kan tänka dig att bo, desto billigare blir det. Nästa gång du flyttar kommer du närmare drömmen.

Fonder eller sparkonto – vad är bäst?

– Både och, fonder och aktier innebär en risk att pengarna kan sjunka i värde, men givetvis också öka. Fundera över din riskvilja. Sätt en del på sparkonto med ränta och insättningsgaranti, och en del i fonder och aktier. Ju närmare köpet du kommer kan du ha merparten på sparkonto, för att minimera risken att pengarna sjunker i värde.

Kan man låna ihop till sin kontantinsats – och vad är i så all för- och nackdelarna med det?

– Du kan låna utan säkerhet, ett så kallat privatlån till en högre ränta. Nackdelen är den högre räntan, men ibland, om man fått ihop nästan allt till kontantinsatsen och det saknas lite grann kan det vara ett sätt att påskynda flytten.

Fråga släkt och föräldrar om ett lån

– Ett annat alternativ är att fråga släkt och föräldrar om ett lån. Då är det en fördel om ni noga funderar på hur lånet ska betalas tillbaka, vilken ränta om någon alls, och om det kan finnas möjlighet till förskott på arv. Där kan man få mycket hjälp av att sätta sig in hur andra gjort och vad juridiken rekommenderar. Fördelen är att du slipper högre ränta. Nackdelen kan vara att ni glömmer att det handlar om en affärsmässig uppgörelse, och helt förlitar er på släktbanden. Det kan leda till både irritation och upplevd orättvisa. Det viktiga då är att skriva ett avtal.

Vad ska man absolut inte göra?

– Glöm inte bort att du ska kunna leva också. Se till att dina bokostnader inte begränsar ditt övriga liv alltför mycket. Köp inte för dyrt.

Boendeekonomen Claudia Wörmann tipsar – så får du råd med lägenheten.

6 spartips: Så lyckas du spara till kontantinsatsen

Gör en budget, vad kommer in, vad går ut varje månad, sätt ett sparmål med delmål.

Var öppen med din situation – önska dig pengar in på kontot.

Tänk på att du inte kan åka och hälsa på kompisen i Australien, tacka ja till alla utekvällar och fika med kompisarna, och samtidigt spara till en kontantinsats. Du behöver disciplin och ja, det krävs också uppoffringar. Ju mer disciplin och uppoffringar desto snabbare kommer du i mål.

Öka upp antalet timmar du arbetar, det ger mer inkomst och större sparutrymme.

Sälj prylar du inte använder, second hand-marknaden blommar.

Bor du i andra hand idag, känner du att månadskostnaden påverkar din sparutrymme? Säg upp det boendet. Kanske står ditt pojk- flickrum kvar, gör en deal med föräldrarna att flytta hem en period, kanske går de med på att du kan bo gratis eller kraftigt subventionerat så att du kan få ihop till kontantinsatsen snabbare.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!