Chatt: Hur ska du göra med boräntan?

Binda eller inte? Experten svarade direkt

Publicerad 2022-04-06

Bankerna höjer boräntorna om vartannat.

Är det för sent att binda, eller är det alltjämt rörligt som är det bästa för dig?

Sparekonomen Frida Bratt chattade med läsarna – läs alla frågor och svar nedan.

Ställ dina frågor om lån, ränta, och amorteringar här. Hur ska man tänka?

Denna chatt är stängd.

  • Frida Bratt
    6 april 2022

    Tack!

    Det var allt jag hann med idag. Stort tack för alla kloka och bra frågor! Hann jag inte svara på just din fråga så scrolla gärna i chatten så kanske du finner svaret på en fråga någon annan ställt tidigare. Önskar er alla en fin dag!

  • 6 april 2022

    Hej! Vår plan har sen flera år varit att flytta. Dessa planer kvarstår men blir av olika anledningar hela tiden framflyttade. Vi är dock överens om att om rätt typ av objekt dyker upp flyttar vi direkt. Hur ska vi tänka om att binda lr inte binda räntan? Vi har obundet sen länge. En anledning har varit att vid flytt behöva betala extra avgifter för att lösa bundna lån. Hur bör vi tänka nu när räntorna stiger?

    Ann

    Hej! Om man har planer på att flytta, vilket du skriver att ni fortfarande har, så finns ju en stor risk att ni kommer behöva bryta lånet i förtid om ni binder. Ränteskillnadsersättningen kan bli en trist utgift. Jag tycker generellt sett att det är klokare att binda om man vet att man ska bo kvar i sin bostad. Dock - en del banker godkänner att man byter säkerhet, dvs bostad, för lånet och tar då inte ut ränteskillnadsersättning. Ni kan alltid höra efter hur er bank resonerar.

    Frida Bratt
  • 6 april 2022

    Har två år kvar på bundet lån till ränta 1.17. När den tiden gått ut så förstår jag ju att jag står inför ett helt annat ränteläge. Finns det något sätt att agera på här och nu, eller blir det helt enkelt att ta tjuren i hornen när dagen kommer?

    Tompa

    Hej! Bryter du bundet lån i förtid får du betala ränteskillnadsersättning. Men du skulle exempelvis kunna se över amorteringen. Ökad amortering gör ju att skulden minskar och med den räntekostnaderna. Ett alternativ skulle kunna vara att sätta av lite mer varje månad till en buffert för ökade räntekostnader. Om det tvärtom är amorteringen som känns tuff kan ett sätt att få ned den utgiften (amorteringen är ett sparande, men ändå) att värdera om bostaden för att få ned belåningsgraden.

    Frida Bratt
  • 6 april 2022

    Hej!

    Jag kontaktade min bank för att binda räntan på vårt huslån på 750000 . Fick ett erbjudande på 1,79 på ett år. Är det inte hög ränta?

    Katarina

    Hej! Det tycker jag låter högt. Å andra sidan händer saker mycket snabbt på marknaden. Och hur märkligt det än kan låta så är den "bästa" kunden ur bankens perspektiv en kund med god ekonomi men stort lån. Då tjänar ju banken mer. Ur ett nationellt perspektiv har du ett ganska litet lån, vilket kan resultera i att banken inte ser samma lönsamhet. Men jag tycker du ska försöka förhandla och kolla efter fler erbjudanden hos fler aktörer.

    Frida Bratt
  • 6 april 2022

    Vad kommer det sig att bankerna höjer räntorna redan när centralbanken inte har höjt styrräntan än är det för att de skall tjäna mer pengar på mvh

    Morgan Larsson

    Hej! Hittills har bankerna höjt räntorna på de längre bindningstiderna. Det beror, enkelt uttryckt, på att bankens finansieringskostnader för dessa lån påverkas av marknadsräntorna. Och marknadsräntorna påverkas i sin tur av vad exempelvis den amerikanska centralbanken Fed gör. Och Fed har redan börjat höja räntan och fortsätter göra det. Så det beror helt enkelt på att banken har fått ökade kostnader för längre bindningstider.

    Frida Bratt

Bara den här veckan har tre banker – Handelsbanken, Skandiabanken och SBAB – höjt sina bundna boräntor.

Tiden med rekordlåga räntor tycks vara förbi och mycket talar för att Riksbanken höjer styrräntan redan i år, enligt bedömare.

Men vad är bäst att göra i ett sånt här läge? Är den gamla sanningen om att rörligt är bäst passé? Och om man ska binda – hur ska man binda?

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, svarar på dina frågor kring bolån och räntor 10.30. Ställ dina frågor redan nu!

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln